POŠTENJE SE ISPLATI

SUDSKI PRESEDAN Splitski poduzetnik dobio milijun kuna odštete jer nije htio dati mito za Mladinea

'Ima se tu što za ispričati', rekao je u razgovoru za Jutarnji list Srđan Javorčić
 Arhiva CROPIX

SPLIT - Da se poštenje isplati, ponajbolje može posvjedočiti splitski poduzetnik Srđan Javorčić, koji je nepravomoćnom odlukom Trgovačkog suda u Splitu dobio gotovo milijun kuna odštete jer mu je posao propao samo zato jer nije htio dati mito.

Javorčićeva tvrtka Cio d.o.o., naime, zadovoljavala je 2006. sve uvjete za dobivanje koncesije za obavljanje djelatnosti prikupljanja otpadnih guma na području cijele Hrvatske. No, Fond za zaštitu okoliša na čijem je čelu tada bio Vinko Mladineo, sumnjivac u više koruptivnih kaznenih predmeta, odbio mu je dati koncesiju.

Mladineo mu je, utvrđeno je, kazao da neće dobiti posao ako ne da “određenu financijsku donaciju”. Javorčiću je rečeno kako bi “donacije” trebao dati Mladineu i još nekim osobama iz njegova kruga. Takav razvoj događaja Javorčić nije prijavio, nego je pratio potrebne procedure i kada je Ministarstvo zaštite okoliša odbilo dati mu posao, podigao je protiv njih sudsku tužbu. Pa iako je sud utvrdio da se Javorčiću mora dati koncesija, Ministarstvo ga je nastavilo ignorirati, sve do 2011., kada je Cio podigao tužbu protiv RH tražeći naknadu štete. Sada mu je, na ime izgubljene dobiti i odštete, dosuđeno 760.000 kuna, te još 43.000 kuna za troškova postupka.

No, odluka suda još nije pravomoćna. U kratkom telefonskom razgovoru u četvrtak nam je rekao kako smatra nekorektnim komentirati slučaj dok odluka ne postane pravomoćna, ne želeći utjecati na sud. No, kaže, njega je zanimao samo posao, te je pratio sve procedure.

- Ima se tu što za ispričati, no molim vas da ne razgovaramo o slučaju dok presuda ne bude pravomoćna - kazao je Javorčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:09