NE MIRI SE S KRAJEM POLITIČKE KARIJERE

SVE VEĆI TERET I STRANCI I VLADI Čačić ne dopušta Vesni Pusić da preuzme HNS!

HNS nasušno treba novu osobu koja će pokušati vratiti izgubljeni rejting, a Vlada pravog umjesto odlazećeg partnera za definiranje državne politike
 Bruno Konjević / CROPIX

Nedefinirani unutarnji odnosi u Hrvatskoj narodnoj stranci, a prvenstveno pokušaj Radimira Čačića da spriječi Vesnu Pusić u preuzimanju HNS-a, izazivaju zabrinutost u krugovima vladajuće koalicije. Do lokalnih izbora samo su četiri mjeseca i - kada se uzmu u obzir niska podrška Vladi i loše ekonomske prilike - razumije se kako mnogi žele da se kompromitirani Čačić makne iz aktivne politike i tako, eventualno, omogući oporavak i HNS-a i stranaka vladajuće koalicije na predstojećim izborima.

Za sada se neslaganja drže pod kontrolom i tretiraju kao interni problem HNS-a, međutim iz razgovora s Vladinim izvorima vidljivo je njihovo očekivanje da se ubrza prijenos vlasti unutar HNS-a.

- Ovo kako se sada radi podsjeća na devizu ‘Poslije mene potop’ - rezimirao je visoki dužnosnik vladajuće koalicije s kojim smo razgovarali neposredno nakon Nove godine.

U prijevodu: u Vladi Zorana Milanovića žele da Vesna Pusić, i to što je moguće prije, preuzme HNS i na taj način definira vlastiti politički legitimitet. Sada je prva potpredsjednica Vlade i vrlo dobro surađuje s drugim ministrima, ali de facto stvarni šef HNS-a je Radimir Čačić, kojega čeka odlazak u zatvor. Osim negativnog etičkog aspekta, ova situacija otvara i predizborne probleme jer to znači da će viktimizirani Čačić voditi pregovore o sastavljanju kolalicija. Možda je to i legalno, ali svejedno se u javnost šalje loša poruka.

Problem je u tome što Radimir Čačić nipošto ne želi napustiti predsjedničku poziciju, i tek će u ožujku u Zagrebu, kao da se u međuvremenu ništa nije dogodilo, biti održan redovni sabor Hrvatske narodne stranke. Očekuje se oko 1500 delegata, a jedna od točaka bit će izbor novog predsjednika/ce.

To što Čačić misli o Vesni Pusić kao svojoj potencijalnoj nasljednici moglo se iščitati iz nedavne informacije u medijima prema kojoj postoji opcija da novi predsjednik HNS-a postane Predrag Štromar, varaždinski župan. Čak su i neki Čačićevi suradnici ocijenili potpuno iracionalnom mogućnost da stranka dođe pod kontrolu anonimnog političara, značajnog isključivo zbog bliskosti sa sadašnjim stranačkim vođom. Jedina prava dvojba glasi Vesna Pusić ili Ivan Vrdoljak, koji je također član Vlade i prepoznatljiv u široj javnosti.

Postojeće zatišje u prvom je redu taktičke naravi. Svi u HNS-u čekaju konačnu odluku pravosuđa koja bi se trebala znati do kraja siječnja. Ministarstvo pravosuđa dovršava Čačićev spis i idući bi ga tjedan trebalo dostaviti Županijskom sudu u Zagrebu, koji će potom donijeti presudu predsjedniku HNS-a. Visoki pravosudni izvori duboko sumnjaju u nedavno plasirane informacije prema kojima bi Županijski sud mogao preinačiti ili smanjiti kaznu koju je Čačić dobio u Mađarskoj, a ideja da bi predsjednik Ivo Josipović mogao preinačiti kaznu iz bezuvjetne u uvjetnu, i tako spasiti Čačićevu političku budućnost, ulazi u sferu znanstvene fantastike.

Ne može se zaobići niti mađarsko pravosuđe koje će naposljetku morati potvrditi odluku zagrebačkog suda i tako zaključiti cjelokupni proces. Sve u svemu, i dalje je najizglednija opcija da će Radimir Čačić morati provesti 11 mjeseci u zatvoru.

To znači da HNS nasušno treba novu osobu koja će pokušati vratiti izgubljeni rejting, ne tako davno, vodeće liberalno-građanske stranke u zemlji, a Vlada pravog umjesto odlazećeg partnera za definiranje državne politike. Unatoč željama, to će se teško dogoditi prije ožujka ove godine, a to znači još dva izgubljena mjeseca u ionako lošim vremenima.

Pusić je nakon presude htjela na čelo stranke

Još u srpnju prošle godine u HNS-u je ojačala grupacija koja je smatrala da bi jedino promjena vodstva i dolazak Vesne Pusić na njegovo čelo HNS mogli vratiti u status treće stranke po snazi. Kada je mađarski sud uvjetno osudio Čačića, Vesna Pusić provjerila je smatraju li članovi Predsjedništva HNS-a da stranka treba novog lidera i kada nije dobila podršku, odlučila se povući. Njezina tadašnja odluka bila je razočaranje za njezine pobornike u HNS-u i Vladinoj koaliciji, koji su nakratko povjerovali da postoji nada da narodnjaci promjenom vodstva počnu vraćati izgubljeni kredibilitet.

Sada u HNS-u traje iščekivanje hoće li najuži vrh stranke uspjeti postići konsenzus o postčačićevskom razdoblju. Zato čak i off the record informacije stižu na kapaljku jer svi znaju da stranku mogu preuzeti ili Vrdoljak ili Vesna Pusić, ali znaju da bi, ako to javno kažu, mogli imati neugodnosti s Čačićem, koji ne prihvaća opciju da je njegova politička karijera gotova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:39