SASTANAK ODBORA

'TAMO NITKO NE MOŽE NARUČITI NITI WC PAPIR!' HNK već 17 dana bez šefa

Zamjenik ministrice odbacio je optužbe da ovakvim zakonskim rješenjima Vlada ustvari želi kadrovirati u HNK.

ZAGREB - Ana Lederer nije smijenjena s mjesta intendantice HNK već joj je 1. rujna istekao mandat i ugovor o radu – objašnjavao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš danas pred Odborom za obrazovanje, znanost i kulturu koji je raspravljao o izmjenama Zakona o kazalištima. Tim se zakonom, koji je dobio potporu Odbora, između ostalog predlaže da Vlada imenuje prvog čovjeka HNK kada se oko kandidata, kao što je to slučaj u Zagrebu, ne mogu dogovoriti ministar kulture i gradonačelnik. Budući da su te izmjene poslane upravo sada oporbeni članovi Odbora uvjereni su da je to samo zato kako bi se moglo smjeniti intendanticu HNK-a Anu Lederer.

BANDIĆ MINISTRICI KULTURE: 'Prestanite raditi cirkus od HNK! Očekujem reakciju premijera'

- Ovo je prvi put u povijesti da nema tko upravljati HNK-om. Ministrica je kriva, ali i Bandić je inatljiv – prozvao je laburista Branko Vukšić. HDZ-ovac Željko Reiner podsjeća, pak, da je HNK 17. dana bez čelnog čovjeka, „pa nitko ne može naručiti niti wc papir“.

Zamjenik ministrice odbacio je optužbe da ovakvim zakonskim rješenjima Vlada ustvari želi kadrovirati u HNK.

- Gradonačelnika Bandića je ministrica od ožujka šest puta pozvala na razgovor oko intendanta. Ali on je rekao da nema što razgovarati – tvrdi Šipuš. Posebno se Šipuš obratio onima koji brane Anu Lederer.

- Recite mi po čemu bi to struka prije osam godina izbrala Lederer na čelo HNK, a ne Nedjeljka Fabria?! Nedopustivo je da 1. rujna intendant ode, a da nije potpisao ugovore umjetnicima! To se zove neprofesionalizam i dilentantizam. Prozovite Lederer! Nacionalna je sramota da je takva osoba bila na čelu HNK! – obrušio se Šipuš. Uvjeravao je članove Odbora da će prema novim predloženim rješenjima ministra i gradonačelnik i dalje imati dovoljno vremana za dogovor oko intendanta.

- Siguran sam da će se gradonačelnik i ministrica dogovoriti oko budućeg intendanta, ali mora postojati zakonska kvaka kako bismo izbjegli ovakve situacije – objašnjava Šipuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:35