KAZALIŠTE BEZ VODSTVA

KOMENTAR TOMISLAVA ČADEŽA 'Bandić je minirao svaki od pet natječaja za novog intendanta HNK'

 Boris Kovačev/CROPIX

Sad napokon znamo zašto zagrebački HNK nema intendanta i otkazuju se premijere: taština političara je pobijedila. Taština je rodila bijes a bijes inat. A kad inat odlučuje, onda, majci, bolje da središnju nacionalnu kazališnu kuću ne vodi nitko nego da je vodi dr. Ana Lederer ili mr. Velimir Visković.

Sve to, začuđujuće iskreno, posvjedočio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju na HTV-u kod Aleksandra Stankovića. Otkrio je, potanko, kako tjeraju inat, već godinu i po, on i ministrica kulture Andrea Zlatar. Ministrica je, svjedoči Bandić, htjela pošto-poto ugurati svoga stranačkog simpatizera (čitaj: Velimira Viskovića) u intendantsku fotelju a dr. Lederer potjerati po svaku cijenu.

Njega nije ništa pitala premda on plaća polovicu novca za HNK. Neće ići, kaže Bandić. I to još nije sve. Zbori Bandić: ne samo da se nema što nalaziti s ministricom u četiri oka, nego ona uopće nije njegov rang.

Neka se gospođa lijepo nađe s njegovim ministrom kulture Lovrićem a on će, bude li potrebno, o cijelom problemu porazgovarati jedino s predsjednikom vlade. Dakle, gradonačelnik je poput kralja, primi li ministricu, teško će narušiti svoje dostojanstvo. Tko zna bi li odbio sastanak, u četiri oka, i s, primjerice, ministrom financija Linićem.

Sad dakle znamo da je gradonačelnik putem svojih ljudi minirao svaki od dosadašnjih pet natječaja za novoga intendanta. On da prihvati Viskovića, kajgod! A ministrica pak kulture Andrea Zlatar to je više upirala u Viskovića što je Milan Bandić više bio protiv njega. I tko zna koliko bi se upirali na brvnu, da siroti Visković sam nije shvatio da je suvišan pa javno obznanio da odustaje.

Za to vrijeme dr. Lederer, koja je HNK u osam godina službe udaljila od Europe toliko da preko Bregane pođu jedino ako ih T. Pandur za ručicu povede, mašta o trećem mandatu. Vidi, osjeća da je Bandić čvrsto uz nju. Ali, vraga. Sad je i sam gradonačelnik javno priznao da mu služi tek kao moneta za potkusurivanje.

On za intendanticu zapravo želi Dubravku Vrgoč, senzacionalno uspješnu ravnateljicu Zagrebačkog kazališta mladih. Kaže da je od prvoga dana uz nju. I kaj sad, ministrice? I dr. Zlatar u posljednje je vrijeme, naime, javno sklona Dubravki Vrgoč... Ako Vrgočeva pristane, svi dakle sretni a gradonačelnik Bandić - konačni pobjednik.

Cijeli ovaj igrokaz omogućio je imbecilno napisan Zakon o kazalištima, po kojem je moguć ovakav scenarij, upozorio sam na njega čim je Zakon objavljen, da se intendanta neće moći izabrati sukobe li se gradonačelnik i ministar. Sad je Vlada poslala u Sabor izmjene toga zakona po kojima će oni, na koncu, odlučivati o intendantu a Bandić je odmah odgovorio kod Stankovića: onda ja neću davati polovicu love ako neću nad njom imati nadzor.

I kaj sad, Vlado? Možete vi promijeniti Zakon ali otkud vam lova da ga provedete? A u HNK eto, do daljnjeg, ne mogu ni klozet papir naručiti a kamo li balet producirati, dok u intendantsku fotelju, ako nadmudrim portire, mogu zasjesti i ja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:08