BIVŠI PREMIJER

TIM OREŠKOVIĆ 'Hrvatskog ću se osiguranja odreći ovog ili sljedećeg tjedna, ali nisam ga ja ni zvao, nego su dečki samo radili svoj posao'

 Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

Bivši hrvatski premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak je ponovno postao djelatnik farmaceutske tvrtke Teve te će raditi u njezinom uredu u Amsterdamu, piše Dnevnik.hr.

Kada bude išao na posao, pratit će ga tjelohranitelji budući da još uvijek uživa status štićene osobe. U Vijestima Nove TV, novinar Mislav Bago pitao je Oreškovića osjeća li se toliko nesigurno da mora u Amsterdam voditi dva pripadnika osiguranja.

- Nisam ja pozvao osiguranje, nego su oni radili svoj posao. Danas sam počeo raditi, prošli tjedan sam došao u Amsterdam tako da sam si trebao naći i stan i srediti neke druge stvari. Ovaj tjedan ću useliti u stan, našao sam ga, dečki su tu, oni će pogledati stan i lokaciju i to će biti to, rekao je Orešković za Vijesti Nove TV.

- Nisam imao nikakve namjere dovoditi ih dalje u tu poziciju. Idući tjedan idem možda u Izrael pa u SAD i nije bilo nikakva smisla da oni idu sa mnom. Nadam se da ću to riješiti s MUP-om što prije, rekao je.

Bago je tražio od Oreškovića da objasni zašto se jednostavno ne odrekne osiguranja.

- Odreći ću se osiguranja što se tiče putovanja po svijetu, to apsolutno, samo ću tražiti od MUP-a, jer oni su tu stručni, da mi potvrde da ja i moja obitelj nismo ni na koji način ugroženi. I to je to, ja ću se odreći (osiguranja). To mi je i bio plan, rekao je Orešković.

On je dodao da će se osiguranja odreći 'ovog ili sljedećeg tjedna' pod uvjetom da mu MUP potvrdi da njegova obitelj i on nisu u nikakvoj opasnosti.

Bago ga je pitao je li prilikom napuštanja Teve zbog preuzimanja premijerske funkcije s kompanijom potpisao sporazum da se može vratiti na isto ili slično mjesto, no Orešković tvrdi da je ugovor raskinuo.

- To je ozbiljna globalna firma, ne bi oni dozvolili da imamo neki takav sukob interesa, tu je i Pliva u pitanju. Nisam ni ja preuzeo časnu poziciju premijera misleći da će to trajati tako kratko i da će brzo završiti, mislio sam da će to puno duže trajati. Nije mi na kraj pameti bilo da ću se ovako brzo vratiti u Tevu, pojasnio je.

Na dodatno pitanje znači li da sada u Tevi ni na koji način neće sudjelovati u odlukama koje se tiču Plive ili Hrvatske, Orešković je dao potvrdan odgovor.

- Apsolutno. Ovdje sam na globalnoj funkciji, viši sam potpredsjednik za poslovnu efikasnost, tako da ću surađivati u nekim globalnim projektima i inicijativama, bavit ću se time na koji način Teva može ispuniti svoj plan u 2017. godini, bavit ću se efikasnošću, produktivnošću i profitabilnošću, i to na globalnoj razini, tako da neću imati nikakav kontakt s Plivom ili s Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:00