SLODOKUSCI U ISTRI

Treći Weekend Food Festival u Rovinju okupio najbolje od tradicije i inovacije

Uz brojne atraktivne panele, masterclassove i gastronomske delicije, na Festivalu su svečano dodijeljene nagrade Zlatna košarica

Weekend Food Festival

 WFF

Tajna dugovječnosti na gastronomskoj sceni, izvrsnost u kulinarstvu, povjerenje u osobni talent i viziju, kao i pitanje – zašto zanemarujemo tradiciju u gastronomiji i slijepo slijedimo trendove s istoka i zapada? To su samo neka od tema i pitanja koja je otvorio treći Weekend Food Festival koji u staroj rovinjskoj Tvornici duhana i danas okuplja brojne stručnjake i zaljubljenike u hranu, piće i okuse, kao i sve one koji se njima bave ili samo u njima uživaju. Uz brojne atraktivne panele, masterclassove i gastronomske delicije, na Festivalu su svečano dodijeljene nagrade Zlatna košarica te je predstavljena i monografija „Okusi Istre/Flavours of Istria“ koja objedinjuje gastronomske čari Istre u svijetu besprijekornih okusa.

Monografija je nastala kako bi predstavila različit doživljaj Istre kroz četiri godišnja doba i četiri vrste tla utkanim u gourmet ponudu jedne od vodećih hrvatskih turističkih kompanija u Hrvatskoj, Maistra Hospitality Group. „Ponosan sam što sam imao priliku sudjelovati u stvaranju monografije koja sveobuhvatno sažima esenciju istarske gastronomske ponude i doživljaja te je istinska ljubav prema Istri i svemu što ona nudi pretočena u svaki recept i notu okusa“, izjavio je Jeffrey J. Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre i chef restorana Cap Aureo, koji je dio vrhunskog tima koji je stvorio monografiju, a u kojemu su bili i autor tekstova Hrvoje Petrić, fotograf Mario Kučera i Beton design agencija.

image

Weekend Food Festival

WFF

O originalnosti i kreativnosti u kuhinji na panelu su govorili Paul Ivić, chef hrvatskih korijena i vlasnik restorana Tian u Beču, Leonardo Fonseca, kolumbijski chef sa slovenskom adresom i Jeffrey Vella. “Ne brinem o tome znaju li ljudi na koji način stvaram jela, bitno mi je prenijeti im okus i emocije”, rekao je Fonseca, a Vella je dodao kako kreativnost nije izazov, već stil života. “Ako radiš ono što voliš, nema pritiska. Onda govorimo o strasti. I pritom je najvažnije imati dobar tim”, dodao je Ivić.

I dok neki njeguju tradiciju, generalno “...umjesto tradicije slijedimo trendove s istoka i zapada i pretvaramo se u jednu veliku fritezu”, poručila je Vesna Miletić, vlasnica kultnog zagrebačkog restorana Tač na panelu „Gastronomska scena ide nizbrdo“. Chef David Skoko smatra da se o tradiciji jako puno priča, ali se izboru namirnica pristupa ležerno, linijom manjeg otpora i slijepo se prate svjetski trendovi koji nemaju nikakve veze s nama. Hrvoje Zirojević, chef restorana Dvor, smatra da tradicionalno može biti i moderno i zalaže se za kombinaciju starih, tradicionalnih okusa u modernom izdanju.

image

Weekend Food Festival

WFF

Panel „Dvadeset godina na vrhu“ okupio je četvero kulinarskih velikana - vlasnike i chefove Hrvoja Zirojevića - Dvor, Danielu Kramarić – Plavi podrum, Borisa Šuljića – Boškinac i Danijela Đekića – Monte. Prisjetili su se kako su napredovali malo po malo te je svaki dan bio ispunjen izazovima. „Mi smo svakodnevno na ispitu. Tu nema ničega što će ti pomoći sutra. Sa svakim tanjurom smo pred sudom javnosti“, rekao je Šuljić i savjetovao mlađim generacijama da se ne spremaju na ovaj dug put ako nemaju entuzijazma.

„Apsolutno bih sve ponovila, i teško i lijepo, jer inače ne bih bila ovdje, riječi su Ivane Bekavac, chefice koju gledamo u kulinarskom TV showu Hell‘s Kitchen Hrvatska i vlasnice nekadašnjeg zagrebačkog bistroa Kut koja je sjela na pozornicu s mladim, kreativnim i beskompromisnim kolegama - Stivenom Vunićem iz Zijavice, Katarinom Vrenc iz Sopala i Matom Sučićem iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori u šibenskom zaleđu kojemu su mnogi govorili da ne otvara konobu daleko od mora. „Danas sam sretan i ponosan jer sam slušao sebe“, kaže uspješni chef Sučić.

“Želio sam mijenjati svijet gastronomije kroz kreativnost”, rekao je najbolji mladi chef na svijetu, Španjolac Alejandro Serrano koji je ispričao svoju priču rovinjskoj publici. „Kada si siguran u svoj posao, stvaraš sretan trenutak i vrhunsku gastronomsku priču“, zaključio je chef kojega je Forbes smjestio na prestižnu ljestvicu perspektivnih mladih „30 ispod 30“.

Sadržajan programski dan zaključen je svečanošću dodjele prestižnih nagrada Zlatna košarica koje već devetu godinu najboljima u struci uručuje Ja trgovac, specijalizirani medij trgovačke branše. Upravo je Weekend Food Festival nastao kao podrška domaćoj industriji proizvodnje, prerade, prodaje, pripreme i serviranja hrane i pića te je bio domaćin dodjele nagrada koju su za 2024. godinu osvojili: trgovina Mrkvica u kategoriji Mali trgovac godine, Tehnološki dobavljač godine RIS, Društveno odgovorna kompanija godine Cromaris, u kategoriji Proizvod godine najboljim je proglašen Čokolino dark, dok je Proizvođač godine Podravka, a Trgovac godine DM.

image

Weekend Food Festival

WFF

Posebnost i novitet ovogodišnjeg Festivala je i Weekend Food Market, koji nudi bogatu gastronomsku ponudu, otvoren je i besplatan za sve posjetitelje do ponoći te sutra, u nedjelju, od 10 do 17 sati. Također, Weekend Food Market je mjesto na kojem se održava zabavni dio programa na kojemu se za visoku temperaturu i dobru zabavu sinoć pobrinula istarska legenda Alen Vitasović, a večeras će sve goste rasplesati Neno Belan.

Sve informacije o festivalu dostupne su na službenim stranicama Weekend Food Festivala i u aplikaciji MY.Weekend powered by Good-to-go. Sve novosti o Weekend Food Festivalu možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:20