ISTRAŽIVANJE

TREĆINA HRVATSKIH STUDENATA GUNĐA ZBOG STANJA U MENZAMA 'U hrani često nalazimo kosu, staklo ili insekte, a osoblje nas vrijeđa!'

 Tomislav Krišto/CROPIX

Više od 30 posto studenata privatnih i državnih visokih učilišta smatra velikim problemom nečiste kuhinje i toalete u studentskim restoranima. Iako je njih 68 posto zadovoljno higijenskim uvjetima u menzama, 32 posto kao problem navodi nečiste tanjure i pribor za jelo.

Istraživanje o zadovoljstvu studentskom prehranom provelo je Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Hrvatske, predstavničko tijelo 35 tisuća studenata državnih i privatnih studija, među 915 studenata.

Studenti navode kako osoblje ne koristi zaštitne kape i rukavice pri rukovanju hranom te da nerijetko “u hrani nalaze kosu, staklo ili insekte”. Također ističu kako se događa da “hranu koja je pala na pod, djelatnici vraćaju na liniju za posluživanje”.

- Iako se stvari polako pomiču prema boljem po pitanju studentskog standarda, treba uložiti znatna sredstva i energiju u ispravljanje brojnih nedostataka jer i tu kaskamo za ostatkom EU - izjavila je Ivona Rebrović, voditeljica Ureda za studentski standard Vijeća.

Prema rezultatima istraživanja, 73,8 posto studenata zadovoljno je osobljem u menzama, no njih 38 posto tvrdi da je doživjelo neugodnosti poput vrijeđanja ili neprimjerenog ponašanja. Vijeće će rezultate istraživanja prezentirati budućem ministru obrazovanja odmah nakon sastavljanja buduće Vlade, s ciljem hitnog rješavanja nedostataka u sustavu obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:43