POSJET POPLAVLJENIM PODRUČJIMA

TROJICA MINISTARA ZDRAVLJA U SLAVONIJI 'Uspjeli smo senzibilizirati EU i WHO da nam pomognu'

 Emica Elvedji/Cropix

SLAVONSKI BROD - Nakon Županje u Hrvatskoj, Morovića u Srbiji i Doboja u BiH trojica ministara zdravlja - hrvatski Rajko Ostojić, srbijanski Zlatibor Lončar i ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić - posjetili su i slavonskobrodsku bolnicu dr. Josip Benčević u kojoj se trenutno nalazi više pacijenata iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Naime, njima je Hrvatska otvorila granice 17. svibnja čim je voda presjekla putne pravce ka Derventi, Doboju i Orašju te dopustila liječenje u slavonskobrodskoj bolnici. Među njima je 14 pacijenata na hemodijalizi, a tijekom današnjeg dana na nekoliko pacijenata obavljeno je više kirurških intervencija na trbušnoj šupljini te saniranja prijeloma kostiju.

'Želim se zahvaliti hrvatskom ministru i osoblju bolnice u Slavonskom Brodu zato što su nam pritekli u pomoć kada je to bilo najvažnije i to u trenucima kada nismo mogli evakuirati naše pacijente u druge centre, tako da smo pacijente s područja Broda i Dervente ovdje smjestili. I oni su dijalizirani (14), smješteni i ja dugujem jednu veliku zahvalnost kao i zahvalnost u podršci s helikopterima, spasilačkim timovima i ostaloj pomoći', kazao je ministar Bogdanić. Napomenuo je kako je epidemiološka situacija u RS stabilna iako opterećena, ali da imaju dovoljan broj timova i sredstava te da se poduzimaju opsežne mjere kako ne bi došlo do izbijanja zaraza.

'Ovo je lijepo kada granica ne predstavlja problem u spašavanju života, mi ćemo nastojati i dalje raditi i surađivati jer nisu samo komarci glavni problem. Stalno razmjenjujemo informacije kako bismo spriječili da dođe do bilo kakvih infekcija i zaraza', rekao je srbijanski ministar Zlatibor Lončar.

'Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je sasvim stabilna i nema grupiranja bolesti, a kako su me izvijestile kolege takvo stanje je i u Srbiji i BIH. Uspjeli smo senzibilizirati EU i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da nam pomogne i da se stavi na raspolaganje sa svojim resursima', dodao je hrvatski ministar Rajko Ostojić.

Dodao je kako će pacijenti iz Republike Srpske ostati u slavonskobrodskoj bolnici sve dok to bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:26