POTROŠILI MILIJUNE

TROŠKOVI IZBORNE UTRKEKolinda trošila na promidžbui autobus, a Josipović na medije

Među donatorima HDZ-ove kandidatkinje u izvješću je naveden i Zdravko Mamić
 Cropix

ZAGREB HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, kako kažu u njezinu stožeru, do sada je u kampanji ukupno potrošila nešto malo manje od četiri milijuna kuna - 3,95 milijuna kuna. Od donacija je Grabar Kitarović dobila 3,020.000 kuna.

Njezin protukandidat Ivo Josipović, prema informacijama iz njegova stožera, potrošio je dosada 5,8 milijuna kuna, dok je od donacija dobio 2,7 milijuna kuna.

Od ukupnog je troška najviše otpalo na medije - 2,9 milijuna kuna.

Horvatinčić i Klemm

Ovo je samo dio financijskih izvješća dvoje predsjedničkih kandidata koji su ušli u drugi krug predsjedničkih izbora. Oni su, naime, nova, detaljna financijska izvješća morali predati Državnom izbornom povjerenstvu sinoć do ponoći, a na svojim web stranicama moraju ih objaviti u ponedjeljak do 24 sata.

Završna, pak, izvješća o primljenim donacijama i troškovima u kampanji svi su kandidati, prema zakonu, dužni objaviti 30 dana nakon održanih izbora.

Podsjetimo, prema izvješćima koja su predali u prvom krugu izbora, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je u razdoblju od 16. listopada do 19. prosinca u kampanji utrošila oko 2,5 milijuna kuna, a najveći dio troškova otpao je na troškove promidžbe, prijevoza i najma autobusa.

Kandidatkinja HDZ-a primila je i najviše donacija, a prema prvom financijskom izvješću radilo se o 2,4 milijuna kuna. Najveći pojedinačni donator bila je Karlovačka tiskara Lana koja je donirala nešto manje od 200.000 kuna.

Među javnosti poznatijim imenima koji su donirali HDZ-ovu kandidatkinju bili su poduzetnici Tomo Horvatinčić koji je uplatio 25.000 kuna te Josip Klemm s donacijom od 10.000 kuna. U novom izvješću kao donator je naveden i Zdravko Mamić čija donacija nije bila zabilježena u prvom izvješću. Grabar Kitarović donacijama su pomogli i neki stranački kolege, poput zamjenika predsjednika HDZ-a Drage Prgometa koji je donirao 5000 kuna te zastupnika Domagoja Miloševića koji je dao 10.000 kuna.

Večeras TV sučeljavanje

Predsjednički kandidat Ivo Josipović, prema prvom predanom izvješću, prijavio je trošak od 5,4 milijuna kuna, dok je od donacija prikupio 2,1 milijun kuna. Najveći dio novca je prikupio od pet tvrtki od kojih mu je svaka donirala 100.000 kuna. Riječ je o tvrtkama Intrag, Zagreb-inženjering, Internet jelovnik i Trifolium iz Zagreba te Anabbela iz Belog Manastira. Najveći je donator bio Dubravko Grgić koji je preko tri osiguravajuća društva - tvrtki Agram, Euroherc i Jadransko osiguranje uplatio ukupno 150.000 kuna.

Pomogli su mu i Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico, čije su tvrtke i on osobno ukupno uplatili 110.000 kuna, te mnogi HNS-ovci. Primjerice, HNS-ovi ministri Ivan Vrdoljak, Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Andrea Zlatar donirali su po 30.000 kuna. Spomenimo i da tvrtke kandidatima mogu donirati najviše 200.000 kuna, a fizičke osobe, najviše 30.000 kuna, dok donacije mogu biti novčane, robne ili u vidu usluga.

Inače, dvoje kandidata večeras čeka i prvo televizijsko sučeljavanje u drugom krugu, i to na RTL televiziji. Iako bi se, s obzirom na oštre napade s obje strane u proteklih nekoliko dana, moglo očekivati i da će nastupi dvoje kandidata na TV sučeljavanju biti oštriji i agresivniji, iz oba tabora kažu da za tim nema potrebe.

- Kolinda Grabar Kitarović nastavlja kao i do sada. Predstavljat će svoj program i neće nasjedati na nervozne provokacije. Nadamo se i da na sučeljavanju neće biti skretanja na nevažne teme - rekao je Mladen Pavić, glasnogovornik HDZ-ove kandidatkinje. Kaže kako očekuju da će sada u emisijama imati više vremena i prostora za predstavljanje programa.

Tko donosi promjene

I iz Stožera Ive Josipovića poručuju slično.

- Josipović je pobijedio u prvom krugu i nema razloga da mijenja taktiku. Naš kandidat je umjeren i nema izričaj koji je agresivan. Ne ide ni na kakve treninge da bio nešto što nije - kaže Josipovićeva glasnogovornica Mladenka Šarić.

Ističe kako će se u sučeljavanju potruditi što bolje i jasnije predstaviti program te pokazati zašto je upravo Josipović taj koji donosi promjene, dok se njegova protukandidatkinja samo služi floskulama iza kojih ne stoji ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:35