NARODNE NOVINE

TVRD STAV VODITELJA PROJEKTA MEKKOO KOJI JE ZASJEO U DIREKTORSKU STOLICU 'Državni WC papir ide u trgovačke lance!'

 Srđan Vrančić/EPH

Tržište toaletne konfekcije uvijek će nuditi proizvode koji su potrebni ljudima, a, osim toga, htjeli smo ponuditi jedan proizvod koji je Made in Croatia, tako je u utorak u Krapini objašnjen poslovni model i razlog pokretanja tvornice Mekkoo, sestrinske tvrtke Narodnih novina, koja je prije otprilike godinu dana počela proizvoditi toaletnu konfekciju.

Međutim, nakon godine dana rada, smijenjena je tročlana uprava, a na rukovodeću poziciju postavljen je novi direktor Dario Kos, dotadašnji rukovoditelj proizvodnje. Iako su isprva negirali navode da je uprava smijenjena zbog loših poslovnih rezultata, na obilasku tvornice u utorak iznijeli su dva temeljna razloga zbog kojih je došlo do promjene na vodećim pozicijama tvrtke.

MILJENKO JERGOVIĆ Utjecaj WC papira na hrvatsku kulturu

- Uprava je smijenjena iz dva razloga. Prvi je taj da se ustanovilo da Mekkoo može poslovati bez tročlane uprave i tako smanjiti troškove, a drugi razlog je taj što ta uprava nije postigla ono što se zapravo očekivalo. Imali su problema u smislu plasmana robe, a u procesu proizvodnje nije se pokazala dovoljno učinkovitom. Ta promjena će donijeti uštedu, a počelo se konačno nešto i pokretati u smislu plasmana robe na tržište - rekao je rukovoditelj korporativnih komunikacija Narodnih novina Bojan Vinek. U pokretanje tvrtke Mekkoo Narodne Novine investirale su 63 milijuna kuna, a glavni proizvod tvrtke je vlastiti premium brend WC papira i papirnatih ručnika koji će 13 zaposlenih djelatnika proizvoditi u krapinskoj tvornici.

- Dugoročan plan je plasiranje vlastitog brenda Mekkoo na police hrvatskih trgovačkih lanaca, no to nije hitno, odnosno planiramo to učiniti u idućih nekoliko mjeseci. Pripreme lansiranja brenda opsežne su i kompleksne, u trenutku kad budu sve kockice posložene pojavit će se naš brend - dodao je rukovoditelj. Tvornica u Krapini sastoji se od tri odvojena prostora, tj. uredskog prostora, skladišta od 900 kvadrata u kojem se nalazi repro materijal i glavnog pogona u kojem je smješten impozantan stroj za proizvodnju dugačak 54 metara. Na njemu se dnevno izreže 6 do 7 tona papira iz golemih bala teških između 500 kilograma, pa čak i do tone i pol. Stroj je napravila talijanska tvrtka Fabio Perrini, a stajao je 33 milijuna kuna.

IZDAVAČKI POTHVAT NARODNIH NOVINA 'Uz službeni glasnik, za Vladu i tržište proizvodit ćemo peteroslojni vrhunski WC papir'

Investiciju bi, kažu, mogli isplatiti u idućih šest ili sedam godina, ovisno o uspješnom plasmanu robe na tržištu. No, tvrtki Mekkoo to nije jedini prihod - prije tjedan dana sklopili su surađuju s vanjskim partnerom, austrijskom tvrtkom Europapier koja ima i sjedište u Zagrebu, a proizvode izvozi u deset europskih država.

- Na hrvatsko tržište uvozi se gotovo 80 posto sveg toaletnog papira, a proizvod koji planiramo proizvoditi svojom bi kvalitetom trebao konkurirati najpoznatijim brendovima u Hrvatskoj. Sigurni smo da će se izboriti na tržištu - dodao je rukovoditelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:20