LAŽNI DOKUMENTI

U izvještaju naveli krivu brigadu, RH nije ništa poduzela da pobije optužbe

 Jakov Prkić / CROPIX

Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke, koji je u sastavu Ministarstva pravde Vlade Republike Srpske, na osnovi falsificiranja dokumenata koje je objavio Komitet za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava Savezne Republike Jugoslavije pokušava ishoditi optužnicu protiv Damira Krstičevića, zapovjednika 4. gardijske brigade HV-a, zbog počinjenja zločina nad srpskim civilima kod Jajca 13. rujna 1995.

No analizom dokumenata koje je objavio Komitet SRJ o počinjenim zločinima nad civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jasno je da je i temeljni dokument na osnovi kojega Banja Luka optužuje Krstičevića pun faktografskih pogrešaka. Naime, u dokumentu “Informacija o ratnim zločinima pripadnika Hrvatske vojske nad srpskim civilnim stanovništvom na putu Srbobran - Jajce 13. septembra 1995” za zvjersko ubojstvo oko 80 civila izrijekom je optužena 2. gardijska brigada Hrvatske vojske poznata pod imenom Gromovi.

HVO postao HV

No, ova gardijska brigada uopće nije sudjelovala u operaciji Maestral tijekom koje je počinjen navedeni zločin, nego su u borbama sudjelovali pripadnici 2. gardijske brigade HVO-a, čiji je zapovjednik bio Stanko Sopta. Prema službenim podacima na početku operacije Maestral, u njoj su sudjelovali pripadnici 4. i 7. gardijske brigade HV-a i Hrvatski gardijski zdrug, a preostale snage su bile iz redova HVO-a. Dana 11. rujna s bojišnice na odmor odlaze pripadnici 4. gardijske i u trenutku počinjenja navedenog zločina, 13. rujna, oni su bili u Splitu. Istovremeno, pripadnici 2. gardijske brigade HV-a, Gromovi, pripremaju se za operaciju Una, čiji je cilj bio zauzimanje Bosanske Dubice, Sanskog Mosta, Prijedora i Bosanskog Novog. Naime, ideja je bila da se nakon potiskivanja srpskih snaga iz zapadne i srednje Bosne prema Banjoj Luci isto učini i na području sjeverne Bosne. Operacija je počela 18. rujna tako da brigada nikako nije mogla biti pet dana ranije na području Jajca. Operaciju Una u kontekstu ubojstva srpskih civila u svom izvještaju “Ubistva civilnog stanovništva u Kozarskoj Dubici 18. i 19. septembra 1995. godine” navodi i spomenuti Komitet SRJ. U njemu se direktno optužuju pripadnici 2. gardijske brigade da su prilikom pokušaja zauzimanja Bosanske Dubice ubili 45 srpskih civila. Dakle, Komitet u svoja dva izvještaja tvrdi da su pripadnici 2. gardijske brigade HV-a 13. rujna bili kod Jajca, a pet dana poslije su već kod Bosanske Dubice u koju su ušli forsirajući rijeku Unu iz smjera Hrvatske.

Uloga DORH-a

To je, naravno, nemoguće i u potpunosti diskreditira cjelokupan dokument koji je Komitet sastavio i koji je temelj vlastima Republike Srpske za optužne prijedloge protiv zapovjednika postrojbi Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. S obzirom na ovu kontradiktornost, potpuno je jasno zbog čega su u Ministarstvu pravosuđa i MUP-u Republike Srpske pribjegli falsificiranju izvještaja te u optužnom prijedlogu umjesto 2. gardijska brigada Hrvatske vojske napisali da su zločin počinili pripadnici Hrvatske vojske te izbacili tvrdnje svjedoka da su zločin počinili Gromovi.

Ono što uvelike zabrinjava je intertnost Državnog odvjetništva kad je riječ o ovom slučaju. Prema neslužbenim informacijama, DORH za sadržaj ove prijave zna već osam godina, ali do danas ništa nije poduzeto da se on razriješi i utvrdi jesu li postrojbe HV-a počinile ovaj zločin kod Jajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:55