POLICIJSKA AKCIJA U VIROVITICI

UHIĆEN ŠEF SINDIKATA LIJEČNIKA Babić status invalida dobio na prevaru

Babića su policajci iz PNUSKOK-a uhitili jutros u Virovitici, gdje živi i radi. U tijeku je pretraga njegovog stana i garaže. Neslužbeno se od izvora bliskog virovitičkoj Općoj bolnici, u kojoj Babić radi na Odjelu pulmologije, doznaje da nije u pitanju samo navodni lažni invaliditet, već da je Babić mjesecima pod istragom zbog sumnje u navodnu korupciju
 virovitica.net

VIROVITICA - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uhićen je navodno zbog sumnje da je na prijevaru dobio status ratnog vojnog invalida.

Babića su policajci iz PNUSKOK-a uhitili jutros u Virovitici, gdje živi i radi. Na upit novinara o čemu se radi, Babić nije želio ništa odgovoriti.

Policajaci iz PNUSKOK-a obavili su pretragu Babićeva stana i garaže u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici.

Pretraga stana završena je nešto prije 12,30 sati, nakon čega je Babić u pratnji troje istražitelja prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, koje vodi istragu, sumnjaju da je Babić status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.

Babića je početkom godine čelnik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić javno prozvao da je lažni invalid Domovinskog rata. Tvrdio je da se Babić u ratu izlazeći iz vozila Hitne pomoći poskliznuo i pao te lažirao medicinsku dokumentaciju na temelju koje je postao 40-postotnim invalidom.

Neslužbeno od izvora bliskog virovitičkoj Općoj bolnici, u kojoj Babić radi na Odjelu pulmologije, doznaje se da nije u pitanju samo navodni lažni invaliditet, već da je Babić mjesecima pod istragom zbog sumnje u navodnu korupciju. Isti izvor je rekao da je krim-policija već prije dolazila u virovitičku bolnicu.

Ostojić: O Babićevu uhićenju doznao sam iz medija

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je o uhićenju predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića doznao iz medija.

"Pričekajmo što će reći nadležna tijela", kratko je odgovorio ministar upitan za komentar uhićenja predsjednika sindikata koji je prošle jeseni vodio dvomjesečni štrajk liječnika.

Policija, DORH i sindikat bez komentara, a Linić se 'ne bavi doktorima'

U policiji i Državnom odvjetništvu za sada ne žele ništa otkriti o Babićevu slučaju.

Hrvatski liječnički sindikat, koji je pod vodstvom Babića lani organizirao dvomjesečni štrajk u bolnicama, priopćio je kako nema nikakvih informacija o uhićenju i razlozima uhićenja svojeg predsjednika.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, u čiju je središnjicu učlanjen Babićev Hrvatski liječnički sindikat, sumnja da je današnja policijska akcija vezana uz Babićevo sindikalno djelovanje.

"Ne mogu se oteti dojmu da je rigidno postupanje policije prema Babiću vezano za djelovanje Hrvatskog liječničkog sindikata, s ciljem da se dodatno oteža sindikalno djelovanje u Hrvatskoj", izjavio je Matijašević Hini.

Ako se sumnja da je Babić lažirao invalidnost, nije bilo potrebno njegovo privođenje i pretres stana. Policija je mogla postupiti i na drukčiji način, pogotovo jer nije provodila takve akcije ni u slučajevima gospodarskog kriminala u kojima je počinjena znatno veća šteta od navodnog lažnog invaliditeta, ustvrdio je Matijašević.

Novinari su za komentar uhićenja na današnjoj konferenciji za novinare o rebalansu proračuna pitali i ministra financija Slavka Linića.

'Ne bavim se doktorima. Samo treba staviti do znanja, kako je moguće da dodaci donesu toliko veća primanja da imate veću plaću od predsjednika Vlade i države? Treba vidjeti gdje je propust u tim platnim evidencijama. Svi smo na plaći državnog proračuna i moramo imati ujednačene kriterije i u tom je dijelu nemoguća takva razlika. Ne moguće je održavati sustav koji ima tolike razlike', rekao je Linić, kojega je citirao Dnevnik.hr .

Tko je Ivica Babić?

Rođen je 25. studenoga 1955. godine u Olovu, u susjednoj Bosni i Hercegovini, a hrvatskoj je javnosti najpoznatiji po organiziranju liječničkih štrajkova. Uz ovaj posljednji, koji je organizirao krajem prošle godine, sindikalne je akcije pokretao i tijekom mandata Račanove i Sanaderove vlade.

Srednju je školu završio u Valpovu, studirao je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, nakon čega je radio u bolnici u Travniku. Specijalizirao je pulmologiju. Krajem 80-ih seli u Viroviticu, u kojoj sa suprugom i troje djece živi i radi i danas. Ondje je zaposlen na plućnom odjelu Opće bolnice.

U struci radi više od 30 godina, a u rujnu 1990. godine sudjelovao je u osnivanju sindikata kojem je na čelu 13 godina.

'Odlučeno je da će Sindikat biti strukovni i nezavisan i među prvima koji je u svoje ime stavio pridjev hrvatski, čime smo jasno dali do znanja o kakvom se to sindikatu radi. To je vrijeme u kojem građani osjećaju bilo društvenih zbivanja', rekao je Babić na obilježavanju 20. obljetnice osnutka sindikata.

Istom je prigodom istaknuo kako su on i mnogi drugi članovi sindikata sudjelovali u Domovinskom ratu. S obzirom na sveukupno 354 dana u borbenom sektoru te još 278 dana provedena u neborbenom sektoru, Babić je stekao status dragovoljca.

Također je stekao i status invalida Domovinskog rata. Upravo je oko toga nedavno došao u javni sukob s poznatim oftalmologom i osnivačem Nacionalnog foruma Nikicom Gabrićem.

U jeku rasprave oko opravdanosti štrajka liječnika, Gabrić ga je optužio da je lažirao invalidnost. 'Šef sindikata liječnika ima nelegalnu invalidninu i treba ga procesuirati, a ne pregovarati s njim', kazao je u intervjuu za Novi list. Babić je optužbe demantirao.

Iako ga u javnosti često prozivaju za bliskost s HDZ-om, Babić prema dostupnim informacijama trenutno nije član nijedne stranke. Doduše, on se tijekom 90-ih bavio politikom.

Na izborima za tadašnje Društveno-političko vijeće Sabora, koji su održani 1990., prije osamostaljenja Hrvatske, kao nezavisni kandidat u izbornoj jedinici Virovitica osvojio je najmanje glasova od četvorice kandidata. Zastupnikom je tada postao HDZ-ovac Vladimir Bogati, koji je osvojio oko 17.000 glasova, dok je Babić dobio podršku nešto manje od 2.000 birača.

Na izborima 1997. godine ušao je u Županijsku skupštinu Virovitičko podravske županije kao kandidat na koalicijskoj listi SDP-a i HNS-a. Sljedeće je četiri godine obavljao funkciju predsjednika Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:55