VREMENSKA PROGNOZA

Uživajte danas u suncu, već noćas dolazi promjena: moguće oluje, drastični pad temperature...

Uz pad temperature u noći u višem gorju danas su mogući susnježica i snijeg

Ilustracija

 Damir Krajac/Cropix

Prijepodne će u Hrvatskoj biti uglavnom sunčano, od sredine dana u većini krajeva promjenljiva naoblaka, a navečer sa sjeverozapada jače naoblačenje s kišom, mjestimice i grmljavinom, prognoza je vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda(DHMZ) za Hrvatsku u subotu.

Uz pad temperature u noći u višem gorju mogući su susnježica i snijeg.

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, uglavnom poslijepodne ponegdje jak, potkraj dana na sjeveru sjeverni, moguće s jakim i olujnim udarima.

Na Jadranu slabo i umjereno, prema kraju dana mjestimice jako jugo, na sjeveru navečer jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura od 17 do 22 Celzijevih stupnjeva, ponegdje u Gorskom kotaru i Lici malo niža.

Nad našim krajevima proteže se polje visokog tlaka koje spaja azorsku i sibirsku anticiklonu. Duboka ciklona sa središtem sjeverno od Velike Britanije i s njom povezana nestabilna hladna zračna masa probija se kroz visoki tlak anticiklone prema jugoistoku i razmjerno toplom Baltiku, piše N1.

Glavnina nestabilnog zraka proći će sjevernije od Alpa a manja količina nestabilnog zraka prodrijet će nad sjevernu Italiju i sjeverni Jadran te će se kao oslabljena fronta u noći od subote na nedjelju i u nedjelju prijepodne premještati preko naših krajeva.

Danas će prvi dio dana biti pretežno sunčano i razmjerno toplo vrijeme. Poslijepodne i navečer zbog približavanja fronte hladnijeg nestabilnog zraka porast naoblake sa zapada. U noći na nedjelju kiša i to najprije u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu uz osjetan pad temperature i jake udare jugozapadnog vjetra. Najviše dnevne temperature zraka od 18 do 21.

U nedjelju će se fronta brzo premještati od sjeverozapada prema istoku uz jak vjetar kišu, a mjestimice i grmljavinu. Temperatura zraka u osjetnom padu a u planinskim krajevima iznad 1000 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Već količine oborina na stočnim krajevima unutrašnjosti i na južnom Jadranu. Jutarnje temperature u planinama oko -3, u unutrašnjosti 2 do 6, na Jadranu 9 do 13. Najviše dnevne od 6 do 12, uz obalu oko 14 a na otocima do 18C.

U ponedjeljak bez oborina s jutarnjom maglom u unutrašnjosti, nakon dizanja magle sunčano. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba bura i tramuntana a na južnom i srednjem sjeverozapadnjak.

U utorak navečer naoblačenje sa zapada i jugozapada uz okretanje vjetra na jugo koje će donijeti porast temperature zraka, naoblaku i kišu koja će se u srijedu i četvrtak proširiti s Jadrana na cijelu unutrašnjost.

Za vikend stabilizacija vremena uz promjenljivu naoblaku i dulja sunčana razdoblja. Temperatura zraka u porastu tako da će najviše dnevne biti u unutrašnjosti i do 24C a na Jadranu oko 21. Nova oborinska epizoda uz manji pad temperature zraka izgledna je tek nakon 2. travnja, a ali da ne ispadne prvoaprilska pratite naše dnevne prognoze vremena, piše N1.

HAK: Povoljni uvjeti za vožnju

Vremenski uvjeti u većem dijelu zemlje povoljni su za vožnju i vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi, a promet je pojačan na gradskim prometnicama i obilaznicama, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) u subotu ujutro.

Prometna nesreća je na autocesti A1 između 39.+700 kilometra i 40. kilometra u smjeru Dubrovnika te se vozi uz ograničenje brzine 80 km/h.

Zbog vozila u kvaru na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 229.+750 kilometru između čvorova Sredanci i Slavonski Brod Istok u smjeru Bregane vozi se jednom prometnom trakom, uz ograničenje brzine 80 km/h.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zatvoren je izlazni krak čvora Orehovica iz smjera Zagreba u smjeru Trsata i centra Rijeke. Obilazak je s autoceste A6 čvor Čavle-ŽC5205-DC3-grad Rijeka, a s autoceste A7 čvor Rijeka istok-DC404- grad Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 09:51