DANAŠNJA SJEDNICA OBILJEŽENA SVAĐOM I PAUZAMA

UŽIVO, BURNO U SABORU Vinković: 'HDSSB nije stranka ratnog zločinca, niti je Glavaš ratni zločinac'

NOVO 12:25 - Zaista je čudno da se dvije stranke koje tako blisko surađuju u Osijeku ovdje optužuju da su stranka ratnog zločinca i da ne poštuju hrvatsko pravosuđe i hrvatsku državu. Koja je to principijelnost? Oni stalno nešto prigovaraju HDZ-u, a i sami su neprincipijelni - uključio se u raspravu i HDZ-ovac Gordan Jandroković, ali tek nakon što je Martina Banić poručila HDSSB-u da bi bilo najboilje da nesuglasice otklone njihovi čelnici Šišljagić i Vesna Pusić, podsjetivši da su te dvije stranke u lokalnoj koaliciji u Osijeku. Nakon toga Vinković je HDZ porzvao da se sjete s kim su bili u koaliciji u prošlom mandatu, kada ih je HDSSB spriječio da novim Ustavnim zakonom omoguće novu SAO Krajinu.

12:21 HNS niti na te optužbe nije ostao dužan zastupnicima HDSSB-a.

- Bespotrebno vičete kako biste nas uvjerili u istinitost vaših riječi. A za vas ne vrijedi zakon niti Ustav što ste pokazali noseći bedževe koje imate na reverima (podrška Glavašu „heroj, a ne zkočinac“ op.a). Zar nije paradoks da pravni sustav ove države odnosno odluke Vrhovnog suda ne poštuje stranka čiji zastupnici u Saboru donose skupa sa svima nama jako važne odluke – uzvratila je Nada Turina Đurić. HNS, poručuje, ne može prihvatiti ovakav način komunikacije kojima se diskvalificiraju zastupnici iz svih klubova i stranaka.

- Ako mislite da ćete galamom i silovanjem nešto postići, što se tiče HNS-a nećete imati podršku o tome – zaključila je HNS-ova zastupnica. Vinkovića međutim to nije spriječilo kako bi opet ustvrdio da je presudom Vrhovnog suda o Glavašu utvrđeno da su do 8. listopada 1990. u Hrvatskoj bile paravojne formacije.

- Znači da su svi oni koji su do tada branili Hrvatsku u tim paravojnim formacijama bili ratni zločinci. U rujnu slavimo dan Hrvatske ratne mornarice, znači li to da su i oni bili paravojna formacija – kazao je Vinković.

12:16 Nakon pauze, s govornice se obratio Zoran Vinković uime Kluba zastupnika HDSSB-a.

Prije svega, radi javnosti, HDSSB nije stranka ratnog zločinca, niti je Branimir Glavaš ratni zločinac. Predsjednik HDSSB-a je dr. Vladimir Šišljagić, a svi mi ovdje u Saboru, svi smo bili sudionici Domovinskog rata. Utemeljitelj naše stranke je general koji je osuđen u montiranom procesu. Krunski svjedok u tom procesu, koji je vodio gospodin ili drug, Ivo Sanader i isključivo jer je Branimir Glavaš izašao iz HDZ-a i odlučio se boriti za Slavoniju i Baranju. Krunski svjedok Fehir nagrađen je stanom. Paradoksalan narod i slučajna država, to su citati premijera.

Ne živimo u slučajnoj državi, već je ona bila san svih građana. A u svibnju 2010. u sarajevskom listu Dani Vesna Pusić kaže: Deklaraciju o Domovinskom ratu treba marginalizirati. To dovoljno govori što vi ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić želite reći o Domovinskom ratu - izgovorio je u dahu Zoran Vinković.

- Vaša verbalna digresija ne pomaže vam u argumentaciji koju želite reći u obranu svoje stranke - umiješao se predsjedavajući Josip Leko.

- Ja i ne branim svoju stranku, jer iza nje stoje većina građana ne slučajne Slavonije i Baranje - ubacio se Vinković, na što mu je Leko odgovorio: - Vodimo raspravu argumentima a ne kvalifikacijama.

No, Vinković nije odustajao.

- Što je veći argument od toga da ministrica vanjskih poslova izjavljuje da Deklaraciju treba marginalizirati? To dovoljno govori o odnosu nekih u HNS-u o Domovinskom ratu. Jesu li Gotovina i Mrarkač ratni zločinci? Jesu li svi pripadnici u Domovinskom ratu bili ratni zločinci? Jesu li svi oni bili u paravojnim formacijama? U presudi

Vrhovnog suda kaže se da su svi koji su se borili protiv jugočetničke JNA bili paravojna formacija od 8. listopada 1990. Da nije bilo njih i nas, jer smo i mi bili branitelji, vi ne bi ovdje sjedili. Tu bi sjedio Šešelj i Milošević da nije umro. A vi ne bi pametovali o tome tko je zločinac. Ne govorim da u Domovinskom ratu nije bilo kaznenih djela, ali to nisu djela Ante Gotovine, Branimira Glavaša. U jednom montiranom političkom procesu proglašen je ratni zločincem. A istina je voda duboka, i uskoro će nekima doći do grla - zaključio je Vinković.

12:10 Saborsko zasjedanje opet je prekinuto, ovoga puta na 15 minuta, nakon što je zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić ustvrdila kako je hrvatski paradoks i to što je osnivač i predsjednik HDSSB-a osuđeni ratni zločinac. Takva njezina izjava odmah je na noge digla zastupnike HDSSB-a.

- Branimir Glavaš je naš utemeljitelj i osnivač i mi se njega ne odričemo. Da nije bilo njega i generala Gotovine, Markača i drugih vi danas ne biste sjedili ovdje i ne biste mogli pričati tako kao što pričate - naglasio je Boro Grubišić, a njegov stranački kolega Zoran Vinković HNS-ovu zastupnicu Turinu Đurić optužio je kako nije uvrijedila samo Glavaša nego i čitav Domovinski rat.

Cijela polemika potaknuta je raspravoim HDSSB-ova Bore Grubišića koji je temu dječjeg doplatka iskoristio izjavu premijera Zorana Milanovića koji je tijekom pojeta Berlinu izjavio kako je "hrvatska nacija nevjerojatan paradoks i to nije lako držati zajedno".

- Hrvatska je zaista zemlja paradoksa, pa tako rješenja o dječjim doplatcima izdaje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a još je veći paradoks da isti taj HZMO u svakom svom izvješću navodi da se svake godine isplati 100 milijuna kuna nepripadajućih mirovina - rekao je Grubišić i nastavio: - Imamo puno paradoksa, ali ne treba pred tuđim svijetom tužakati vlastiti narod kao paradoksalan.

11:19 Izmjene Zakona o dječjem doplatku, kojim će se uštedjeti 2 milijuna kuna jer se više svake godine neće izdavati rješenja onima kojima se iznos doplatka ne mijenja, podržavaju sve parlamentarne stranke. Međutim oporba je saborsku raspravu iskoristila kako bi upozorila na sve težu situaciju u kojoj su se našli građani zbog pada standarda, a Vlada nema nikakve mjere kojima bi im pomogla.

- Nakon devet mjeseci na vlasti šaljete prijedlog da će se na admistrativnim troškovima uštedjeti oko 2 milijuna kuna i to je pohvalno. Ali dajte konačno neku konkretnu mjeru kojom ćete pomoći ljudima da mogu preživjeti – naglasio je u ime Laburista Mladen Novak. HDZ traži da se 2 milijuna kuna koliko će se uštedjeti na adminstrativnim troškovima iskoristi za povećanje iznosa dječjeg doplatka.

- Dječji doplatak za obitelji u kojima nema plaće on znači njihov opstanak – kaže Ivanka Roksandić. Upozorila je kako od svibnja do kolovoza itekao porastao broj korisnika dječjeg doplatka što najbolje pokazuje da ljudi žive sve teže.

- Uvjet za ostvarivanje dječjeg doplatka je prihod po članu kućanstva manji od 1663 kune, a od svibnja do kolovoza broj korisnika dječjeg doplatka porastao je za 7.910, a prima ga 14.214 djece više. Od svibnja do lipnja broj korisnika dječjeg doplatka porastao je za 4190 korisnika što znači da smo samo u jednom mjesecu dobili toliko novih građana čiji su prihodi po članu kućanstva pali ispod 1663 kune – navela je HDZ-ova zastupnica.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10:30 I HDZ se „priključio zabrinutosti zbog povećanje cijena školarine“ koje su dovele do prosvjeda studenata.

- U Europi danas postoji 4000 visokoškolskih institucija sa oko 19 milijuna studenata. Vrijeme je da naš standard visokoškolskog obrazovanja počne ići smjerom koji će omogućiti svim studentima da se pripreme za konkurenciju koja slijedi od 1. srpnja 2013. - naglasio je Andrej Plenković koji je apelirao na resorno ministarstvo da nađe rješenje za ovu situaciju.

- Trebamo se baviti visokim obrazovanjem, a ne da se bavimo močvarama, rekao je Plenković aludirajući na česte izjave ministra obrazovanja Željka Jovanovića u čijem je resoru i sport kako će isušiti močvaru u hrvatskom nogometu.

Laburisti su zatražili da se nadležni obrate Saboru i objasne što će biti sa 150 studenata građevinskog fakulteta kojima su drastično povećane školarine i koji će, ako danas ne uplate i do 8 tisuća kuna, biti izbačeni s fakulteta.

- Riječ je o puno novca. Njih 118 mora platiti više od 8 tisuća kuna. Prosječno povećanje školarine je 4 tisuće kuna, tvrdi Branko Vukšić. U Hrvatskoj upozorava, prosvjeduje tisuću studenata koji su završili fakultete ali ne mogu dobiti potvrdu o tome. Na građevinskom fakultetu su, kaže Vukšić, dovedeni pred gotov čin jer je nova uprava uvela novu naplatu školarine a problema imaju i studenti zdravstvenih studija.

- Propisano je da moraju odraditi pripravnički staž pa tek onda stručni ispit što znači su bez toga srednjoškolski obrazovani, objašnjava Vukšić.

I vladajući SDP tvrdi kako „dijeli zabrinutost zbog prosvjeda studenata i iako je resor obrazovanja u njihovom rukama.

- Ali postoji zajamčena neovisnost sveučilišta, kao i autonomija fakulteta i tu prestaju direktna nadležnost tijela državne uprave, kaže Gvozden Flego koji tvrdi kako je jučer najveći dio problema sa studentima riješen, barem što se tiče studenta građevine.

- Problem nije rješen tamo gdje studenti nisu stekli niti 30 ects bodova. Možda će fakulteti i njima izaći u susret. I ja bih se priključio zamolbi fakultetima da studentima izađu u susret, rekao je Flego. Priznao je kako postoji neujednačenosti među fakutetima istog profila.

- Taj se problem ne može riješiti preko noći. A najgore će biti ako se to prelomi preko leđa studenata, smatra Flego.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10:18 U ime HDSSB-a Zoran Vinković ustvrdio je kako mu je sve teže i neugodnije dolaziti u Sabor, jer svakodnevno se troše novci za stavljanje kaveza na Sv. Marka, a svakome tko dolazi u Sabor, neugodno je slušati zvižduke, gotovo svakodnevno, od radnika, studenata, umirovljenika.

- A ova je Vlada obećala Hrvatsku znanja, ali odluka Vlade o novim školarinama s tim nema veze. Gdje je ta socijalna osjetljivost, briga za mlade ljude, gdje je sve što je obećavano u planu 21, koji više i ne postoji? Što će se dogoditi s tim mladim ljudima - pitao je Vinković.

Drugi problem je vezan za sve one koji su završili svoje formalno obrazovanje u medicinskoj struci, nastavio je Vinković.

- Država je, prema zakonu, bila dužna osigurati uvjete za stjecanje licence, omogućiti, da ako ne mogu naći posao u Hrvatskoj, da ga pronađu diljem Europske unije. Ali, država je ta koja je zakočila dobivanje licence pa ne mogu raditi niti vani, jer je ministar zabranio raspisivanje bilo koje vrste natječaja. A u te ljude je uloženo nekoliko stotina milijuna, u njihovo obrazovanje, a danas radi nečije slijeposti ne mogu završiti svoje obrazovanje. Iako se ova vlast voli hvaliti nekim projektima koalicijske Vlade, kao što je s faksa na posao, ali meni se čini da ovo Ministarstvo obrazovanja provodi program s faksa na biro, a s biroa u propast - rekao je Vinković.

_______________________________________________________

ZAGREB - Sabor je zasjedanje nastavio 10-minutnom stankom na zahtjev Kluba zastupnika Hrvatskih laburista i HDSSB-a zbog situacije na Građevinskom fakultetu u Zagrebu koji je, iako je imao mogućnost odgode na godinu odlučio od ove školske godine uvesti nove, više školarine od 8000 kuna.

Oko 150 studenata tako bi trebali platiti ili iznos u cijelosti ili u dvije rate po 4000 kuna. Ako studenti to ne učine, gube studentska prava.

Zbog toga je Laburist Branko Vukšić zatražio da se Saboru obrati resorni ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović. Kao razlog za stanku naveli su i zbog neobjavljivanja natječaja za pripravnički staž za zdravstvene pripravnike.

Zahtjevu su se pridružili i gotovo svi saborski klubovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:57