PREKINUTA RASPRAVA

UŽIVO IZ SABORA HDZ-ovci se uvrijedili jer su im rekli da su pokrali Hrvatsku!

Grubišić: 'Dobro znate o čemu se radi: Ina, HEP, HAC, vojni kamioni, Hrvatski list, Fimi media'
 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 12:52 - Usred rasprave o ovršnom paketu zakona, Boro Grubišić (HDSSB) ustvrdio je da je HDZ pokrao Hrvatsku, pa su, najprije HDZ, a onda i HDSSB, zatražili su stranku i rasprava je prekinuta. Nakon toga, uime HDZ-a Gordan Jandroković je ustvrdio kako je Grubišićeva izjava bila neprimjerena.

- Očekivali smo od predsjedavajućega da će reagirati, a nije. Voljeli bismo da se točke dnevnog reda ne koriste za međusobne uvrede i napade. Jer bismo ovdje mogli svašta reći jedni drugima. Ali, sada je tema ovršni zakon, koji je bitan za sve građane, a bitan je i zato što je bio sastavni dio rpegovora s Europskom unijom. Zašto je kolega Grubišić rekao što je rekao, ne znam, možda i zbog lokalnih izbora. Ali, molim predsjedavajuće da takve stvari ubuduće spriječe - rekao je Jandroković.

Uime Kluba HDSSB-a odgovorio mu je Boro Grubišić čuđenjem kako to da je HDZ ako promptno reagirao.

- Čudi me da niste ovako promptno reagirali kad je Milanović izgovorio puno veće uvrede, i na osobnoj razini. A moj aje izjava vezana za sve one afere, uz sve ono što se događa u kaznenom postupku i na sudu, a vi dobro znate o čemu se radi: o kriminalu i korupciji. Ina, HEP, HAC, vojni kamioni, Hrvatski list, Osječka televizija, Fimi media... O svemu onome što neki ekonomisti kažu da kumulativno doseže 80 milijardi kuna, a to je gotovo tri četvrtine proračuna. A ja sam samo taj kriminal i korupciju nazvao pljačkom. Za mene su to sinonimi, istoznačnice. Zbog toga ovaj narod ne može plaćati račune, jer je osiromašen. Mali ljudi, i članovi HDZ-a među njima, nose križ jer je država opljačkana. O tome sam govorio, a ako to nije dio rasprave o ovrhama, onda ja ne znam što jest.

U raspravu se uključio i predsjedavajući Nenad Stazić koji je ustvrdio kako je parlament mjesto gdje se govori.

- Ponekad i grubo, tako je to i ne samo u hrvatskom Saboru. A ja sam u prošlom mandatu dobio možda i najviše opomeni da se ne držim dnevnog reda. Ali, molim Vas, nemojte očekivati od mene da radim to isto - rekao je Stazić.

---------------------------------------------------

12:04 - HDSSB-ovci ne vjeruju da će novi ovršni zakon donijeti revoluciju kao što ga se želi predstaviti.

- Sve teče i mijenja se samo je mijena ista. Svaka vlada svoj zakon proglašava revolucijom i evolucijom, a samo nekoliko ih je doista bilo takvih – kaže Zoran Vinković.

HDSSB je više govorio o stanju u Hrvatskoj nego o ovršnom zakonu. Tako je Vinković ispričao i jednu anegdotu koja, kaže, najbolje ocrtava stanje u Hrvatskoj, a vezana je uz turske sapunice.

- Gleda Sulejman kartu i govori: 'Sad je na redu za osvajanje Hrvatske, imaju imaju 350 tisuća nezaposlenih, milijun umirovljenika vanjski i unutarnji dug preko 100 milijardi eura. Ibrahime, zaustavi vojsku jer onaj tko ovo osvoji biti će u velikim problemima!“ – prepričao je Vinković.

- HDSSB upozorava kako će se ovršni zakon najviše odnositi na građane iako postoji ogroman dug same države i javnih poduzeća prema izvođačima radova određenih kapitalih investicija.

- Hoće li se na njih odnositi zakon? Neće! Ovaj zakon se ne piše za velika javna poduzeća koje su u dubiozama. Na njih će se odnositi nova zaduženja poput HEP-ovog bez obzira što je povećana cijena struje, traži se i povećanje cijene grijanja. A građani su prisiljeni ići u razne načine preživljavanja, zadužuju se da bi preživjeli, pa ostaju bez nekretnina. Stoga je opravdan njihov strah da će ovaj zakon biti efikasan na malim građanima, a ne na velikim igračima – tvrdi Vinković. Njegov stranački kolega Josip Salapić kaže kako je ključno da Vlada stvori preduvjete za gospodarski zamah pa će biti i manji broj ovrha.

----------------------------------------------

11:56 A HDZ ne može prežaliti ukidanje njihova projekta javnih ovršitelja, pa je Ana Lovrin u nekoliko navrata ponavljala kada su sve i u kojim slučajevima članovi vladajuće podržavali upravo tu ideju.

- A sada se predlaže sasvim drugačiji princip ovrhe - kaže Lovrin:

- O tome raspravljamo već četiri puta, dva puta je odgađano, ispravljale su se nespretnosti.

Što se dogodilo? Tražili smo analize, statistike, brojke, o ovršnom postupku, da li broj predmeta raste ili pada? No, to nismo dobili. Još uvijek ne znamo pravi razlog za ukidanje javnih ovršitelje, rekla je zastupnica Lovrin uime Kluba zastupnika HDZ-a:

- Javne ovršitelje nazivaju šerifima, a sve što je mogao on sada može i sudski ovršitelj. S tim da je sudski ovršitelj čovjek sa srednjom stručnom spremom koji radi na sudu, a javni ima završen pravni fakultet, položio je zakletvu. Zašto se onda više vjeruje sudskim ovršiteljima!

Lovrin je primjetila i kako joj s lijeve strane sabornice dobaciju kako su javni ovršitelji koji su lani izabrani, HDZ-ovi ljudi, na što je imala potrebu ustvrditi da se radilo o zapošljavanju putem javnog natječaja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVO 11:05 - Cijele prošle godine, putem medija, svjedočili smo građanima koji nikada nisu dobili ovršne naloge, a računi su im bili ovršeni. Vlast je tada, punih godinu dana, žmirila na ovršni zakon. Tolerirala se ovrha na zaštićenim primanjima, a građani, ne znajući da su pod ovrhom, građani se nisu mogli ni zaštititi. Ovršni se zakon masovno kršio, a nitko nije reagirao - ustvrdio je uime Kluba zastupnika Laburista Dragutin Lesar te zaključio kako je u ovrhe ulazilo sve od studenstkih kredita do dječjih doplataka, jer nitko nije želio nadzirati te postupke.

- A s ovim novim zakonom, najavljuje se posvuda da će to biti kraj neisplate plaća, jer će platni listić biti ovršna isprava i radnici će se tako moći namiriti. Jer, kada poslodavac ne može isplatiti plaću ili otpremninu, mora dati isplatni listić, ali u Hrvatskoj, oni koji ne isplaćuju plaće ne daju niti obračun. Ovakvim se najavama radnicima daje lažna nada da će do plaće moći preko ovrhe, i još se dodaje kako od 1. siječnja neisplata plaća postaje kazneno djelo. Zaboravlja se pri tome spomenuti da je to tako samo u slučaju ako poslodavac ima novaca, a ne žele isplatiti plaće. Dakle, istina je da i dalje neizdavanje obračuna za neisplaćenu plaću i dalje nije kazneno djelo - kaže Lesar.

- Fina i državna tijela trebaju upariti podatke o zaštićenim računima na koje se ne može ovršiti i za to imaju rok od godinu dana, a u tih godinu dana svašta će se dogoditi i ovršiti. I opet ćemo svjedočiti ovršnim postupcima na zaštićenim računima. Ali, nigdje u ovom novom prijeldogu zakona ne daje se mogućnost da se novac uzet protuzakonitim ovrhama sa zaštićenim računima mora vratiti, zaključio je Lesar

Njegov kolega Branko Vukšić ustvrdio je, sarkastično, kako je, vjerojatno, sve ono što je Lesar govorio, bio čisti populizam, a onda je kao lajtmotoiv svoje rasprave izabrao izjavu premijera Zorana Milanovića "Tko misli da je Biblija komplicirano štivo, neka pročita Ovršni zakon".

- Sasvim sigurno, nije zamršen Ovršni zakon, nego je gospodarska situacija i život građana uz neinventivne i nedjelotvorne, pesimistične vlasti. A uz njih, građanima preostaje samo Biblija. - rekao je Vukšić i nastavio:

- 250 .000 građana ima blokirane račune, dugovi za kredite, režije, račune, su 14,5 milijardi kuna, 1200 nekretnina je na bubnju, a na bubanj se dospije kad voda dođe do grla nego kad voda pređe grlo. Nebrojeno je slučajeva kad zbog duga od 100.000 kuna netko izgubi kuću od milijun kuna. A u ovršnom postupku trenutno je 20.000 predmeta.

Vukšić se osvrnuo i na čllanak 13. Ovršnog zakona u kojem stoji kako je sud u ovršnom postupku dužan postupati hitno.

- A koliko je u hrvatskom pravosuđu hitno? Kad radni sporovi traju i do 10 godina? Pravosuđe nam je jako zamršeno. Tu čak ni Biblija ne pomaže - zaključio je Vukšić.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVO 11:01 - Vladajući naravno podržavaju set izmjena ovršnih zakona. SDP je još jednom naglasio kako je ukidanje javnih ovršitelja dobra odluka.

- Jer problemi onih koji su se prijavili za javnoovršiteljsku službu su puno manji nego što bi ih imali građani da je takva javna ovrha zaživjela – smatra Peđa Grbin. Najveća vladajuća stranka objašnjava kako je smisao zakona efikasno namiriti potraživanja vjerovnika, ali da se ne narušavaju pravo i dostojanstvo dužnika.

- Ovaj zakon ide u tom smjeru i osigurat će efikasniju ovrhu nego što je bila do sada- tvrdi SDP. Ovaj zakon je, ističe Grbin, dobar i za ovrhovoditelje i za ovršenike jer jednima i drugima smanjuju troškove. Osim toga pozdravljaju i nove odredbe prema kojima će se ovrhe izravno obavljati preko općinskih sudova, a ne kao do sada preko trgovačkih sudova koji su onda to prepuštali općinskim.

Vladajući priznaju kako će sigurno biti izmjena ovršnog zakona.

- Niti jedan ovršni zakon nije sveto pismo već se mora prilagođavati novim institutima kako bi bio učinkovitiji – kaže SDP-ov zastupnik Grbin.

- IDS-ovac Damir Kajin je podsjeća da je izborno obećanje Kukuriku koalicije bilo ukidanje javnih ovršitelja.

- Ne trebaju nam šerifi koji će upadati u stanove i pljeniti mukom stečenu imovinu. Moramo promjeniti okolnosti da ljudi počnu raditi, da se vrednuje njihov rad kako bi mogli plaćati svoje obveze. Danas imamo 250 tisuća blokiranih građana i 73.300 blokiranih tvrtki i obrta. Znači da svaka četvrta obitelj strahuje od ovrhe, a realno to je svaka druga – upozorava Kajin koji smatra kako je ovršni zakon prije svega problem građana i malih poduzetnika.

- Ne zna se tko je u težoj poziciji radnik ili mali poduzetnik koji mora osigurai plaću, umirovljenici sa 2000 kuna ili nezaposleni – kaže Kajin. Ovim zakonom će se, ocjenjuje Kajin, ostvariti ravnoteža između prava ovrhovoditelja i ovršenika. Apelirao je da smanje kazne odnosno da postupak ovrhe provede po zakonu koji je za ovršenika povoljniji.

- Jer ako netko nema novca niti nekretnina, moralno je upitno plijeniti mu štednjak ili televizor – smatra Kajin.

- HDSSB-ovac Boro Grubišić iznio je jedan osobni primjer oko ovrhe. Nedavno je, otkriva, podmirivao dug telekomu koji je imala njemu bliska osoba.

- Nakon pet godina taj je dug sa 8.500 kuna narastao na 28.500 kuna. A kada sam pokušao razgovarati s odvjetnikom koji zastupa telekom, nije me htio niti primiti već je sam mnom razgovarao preko portafona – naveo je Grubišić.

Branko Vukšić opet je podsjetio kako za HRT ovrhe vodi oko 30 odvjetničkih ureda.

- Oni ganjanju novac siromašnih ljudi i dobro žive na nesreći hrvatskih građana. Trebalo bi stati na kraje tome da se za nekoliko stotina kuna plaća nekoliko tisuća kuna – naglašava Vukšić.

--------------------------------------------------------

10:53 - Paktom četiriju ovršnih zakona Sabor je nastavio zasjedanje. Cilj tog paketa je osigurati brža naplata kazni i neisplaćenih plaća, kazala je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt:

- Predloženi zakoni temelje se na nadogradnji zakona koji je sada u primjeni, a odustaje se od Ovršnog zakona iz 2010., u kojem je bio predložen institut javnog ovršitelja. Ustvrdila je i kako se zakonom omogućava izravna naplata novčanih tražbina putem Fine na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka, odnosno presude, rješenja ili odluke suda, kao i na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine.

U Ministarstvu pravosuđa detaljno je analiziran aktualni ovršni sustav, a kod izrade zakona rukovodili su se dobrim rezultatima provođenja ovrhe putem Fine.

Novčane će se kazne, kazala je, naplaćivati izravno s računa građana, bez pokretanja posebnog ovršnog postupka, kao što je to bilo do sada, rekla je Artuković-Kunšt napominjući kako je od ciljeva bio rasterećenje sudova, budući da je ovrha na novčanim sredstvima najčešći oblik ovrhe, a da su ovršni postupci skupi i dugotrajni.

Ubuduće radnik, kojemu nije isplaćena plaća, obeštećenje neće morati tražiti na sudu kroz ovršni postupak, nego će se moći naplatiti izravno putem Fine, ukoliko poslodavac na računu ima novca.

Kad je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, predviđena je aktivnija uloga ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama.

- Ovrhe nad pokretninama koja se ponavljaju želimo izbjeći, a u slučajevima kada se ovrhovoditelj više puta ne odazove pozivu na ovrhu, omogućuje se obustava postupka čime se, rekla je Artuković Kunšt, želi skratiti postupak i dodatno zaštititi dostojanstvo ovršenika.

Novi Ovršni zakon predviđa umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda, koji će voditi Registar zadužnica, a smisao toga je da se izbjegnu manipulacije sustavom te dvostruke naplate zadužnica. U Registar će ući svaka zadužnica, a postojeće zadužnice moći će se naplatiti tek kad ih vjerovnici upišu u Registar.

- Dobili pozitivnu ocjenu Europske komisije jer smo na temelju analize dokazali da ovo što predlažemo predstavlja iskorak u smijeru unapređenja ovrhe. Za šest mjeseci pokazat će se kako ovaj prijedlog zakona oživotvoruju bolju, učinkovitiju i bržu ovrhu - zaključila je zamjenica ministra Artuković-Kunšt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:33