SJEDNICA VLADE

UŽIVO: PLENKOVIĆ 'Nakon novih izbora krenut će nova sjednica i tad ćemo predstaviti nove ministre u Vladi'

 CROPIX

NOVO 10:53 - Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bit će Vladin izaslanik na obilježavanju žrtava bleiburške tragedije.

------------------------------------

10:45 - Premijer Plenković kazao je kako su današnja izvješća EK izrazito ohrabrujuća glede procjena rasta BDP-a.

Inače, Europska komisija je u četvrtak u proljetnim ekonomskim prognozama zbog krize u Agrokoru blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 3,1 na 2,9 posto, dok je za sljedeću godinu blago povećala procjenu s 2,5 na 2,6 posto.

------------------------------------

10:38 - DORH je tražio dodatna sredstva iz proračunskih zaliha za troškove i rad županijskih državnih odvjetnika odnosno za angažmana financijskih stručnjaka i vještaka kako bi mogao što bolje istražiti moguće nezakonitosti u Agrokoru.

- Na zahtjev DORH-a donijeli smo prijedlog rješenja temeljem kojeg ćemo DORH-u isplatiti pet milijuna kuna - rekao je Plenković.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE.

------------------------------------

Na početku današnje sjednice Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na protekli tjedan.

- Prošlog tjedna imali smo izbor predsjednika Hrvatskog sabora. Nakon novih izbora krenut će nova sjednica i tad ćemo predstaviti nove ministre u Vladi. Važno je da se u ozračju lokalnih izbora Vlada koncentrira na svoje poslove. Drago mi je da smo imali prvu sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojem je predstavljeno niz mjera važnih za budućnost zemlje.

- Ovo je tjedan u kojem smo obilježili i Dan Europe. Svima nam je bilo drago sudjelovati na Alci u Vukovaru, čestitam na organizaciji nezaboravnog događaja. Prošli tjedan bio sam i u Austriji, a nakon razgovora s Cerarom i Junckerom poboljšala se situacija na granicama - kazao je Plenković, a zatim krenuo na prvu točku dnevnog reda - nacrt prijedloga Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Ministar Tomislav Tolušić kazao je kako se o ovom zakonu se priča zadnjih pet godina, 'no dalje od priče se nije maknulo'.

- Bilo je puno lobiranja da se ovaj zakon ne donese i hvala na podršci - kazao je pa predstavio prijedlog zakona.

Inače, tim se zakonom utvrđuju pravila i sustav mjera za sprečavanje nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, utvrđuju se nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u odnosu na njihove dobavljače te ovlasti, zadaće i postupanje tijela nadležnog za provedbu toga zakona.

Cilj je toga zakona osiguranje, uspostava i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom.

Nacrt prijedloga Zakona nakon predstavljanja jednoglasno je usvojen, a premijer je prokomentirao: - Kriza u najvećoj kompaniji će biti prigoda za jedan transformativni trenutak u hrvatskom gospodarstvu.

Cijeli dnevni red sjednice Vlade pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:54