ISPOVIJEST

VESNA PUSIĆ: MOJA ISTINA O VRDOLJAKU I DOGOVORU S HDZ-om Moguće da je HDZ uvjetovao moju eliminaciju iz HNS-a. Sumnjam da im je cilj reforma školstva

Predlagala sam da Vrdoljak od HDZ-a traži da se maknu od desnog ekstremizma, skinu ploču u Jasenovcu i predlože neutralnog stručnjaka za ministra obrazovanja. Ali, to nije prihvaćeno
 Neja Markičević / CROPIX

Vesna Pusić godinama je jedna od ključnih figura HNS-a. Dramatično donošenje odluke da će HNS premijeru Plenkoviću dati ruku za slaganje nove parlamentarne većine rezultiralo je njenim napuštanjem stranke. Prvi put nakon razlaza Pusić govori o lomovima koji su se proteklog tjedna događali u HNS-u i bolnom pucanju dosadašnjih, godinama građenih prijateljstava, saveza i paktova.

Predrag Štromar, novi, HNS-ov potpredsjednik Vlade, kaže: Vesna je dala zeleno svjetlo za pregovore s HDZ-om, pa promijenila priču. Potpredsjednik Srđan Gjurković kaže: Pusić je znala za razgovore s HDZ-om. Što vi kažete?

- Uvijek sam otvorena za razgovore, pa sam i razgovor o mogućnosti da HNS ide u koaliciju s HDZ-om smatrala posve legitimnim. Znala sam da predsjednik stranke Ivan Vrdoljak već nekoliko tjedana razgovara s HDZ-om, odnosno s premijerom Plenkovićem o mogućnosti da HNS preuzme resor obrazovanja i provede njegovu sveobuhvatnu reformu. Nitko ne spori da bi bilo fantastično kad bi se obrazovanje dalo iščupati iz ruku ekstremno retrogradne i nazadnjačke desnice. Takav cilj smatram vrijednim svake žrtve. Premda sam odmah rekla da u tome osobno neću sudjelovati, ali stranci ne bih pravila nikakve probleme ni smetnje.

Što se onda promijenilo?

- Pa, promijenilo se to da smo ostali bez ključne osobe za provedbu tog projekta. Naš kandidat za ministra obrazovanja, bivši riječki rektor Pero Lučin, kojega osobno smatram čovjekom velikih sposobnosti, jedinim koji je imao neke šanse da reformu obrazovanja zaista i provede, odlučio je da ne želi prihvatiti ponuđenu ulogu. Nakon što me Lučin nazvao i rekao mi svoju odluku, smatrala sam da smo razgovor s HDZ-om završili, da je projekt zajedničke vlade propao, jer HNS nema kandidata koji bi mogao obaviti riskantnu i kompliciranu operaciju reforme obrazovanja, što je trebao biti glavni razlog projektirane HNS-ove koalicije s HDZ-om. Znači, ništa se ja nisam predomislila, nego sam smatrala da nemamo ni ljude ni instrumente koji bi koliko-toliko mogli garantirati ostvarivanje postavljenih ciljeva. A bez toga nije bilo nikakvog razloga da se povezujemo s HDZ-om.

Ali, HNS je umjesto Lučina za ministricu obrazovanja ponudio Blaženku Divjak? Sumnjate u njene sposobnosti?

- Dan prije sjednice HNS-ova predsjedništva saznala sam da se pojavio novi kandidat za ministra obrazovanja. Međutim, gospođa Divjak ni na koji način nije povezana s HNS-om i nema nikakve garancije da bi mogla napraviti dramatičan preokret u sferi obrazovanja ni realizirati HNS-ove proklamirane ciljeve. Dogovor s HDZ-om imao je smisla samo ako je zaista moguće proizvesti reformu obrazovanja. Ako to nije moguće, ako nemaš čovjeka koji bi to mogao uraditi, onda za HNS-ovu koaliciju s HDZ-om nema, po meni, nikakvog rezona.

Ali i Franjo Tuđman se početkom devedesetih od svoje desnice znao spašavati formiranjem Vlade s lijevim strankama?

- Koalicija desnog centra i liberala nije nenormalna. Dapače, po Europi su takve kombinacije relativno česte. Ali, da bi to i ovdje bilo moguće, HDZ bi prvo morao postati stranka desnog centra, što on danas nikako nije. Još su jako opterećeni žestokim desničarenjem. Ako HDZ ne može pobijediti svoja ograničenja i sam se transformirati u stranku desnog centra, onda ni izvana to nije moguće promijeniti. Nerealno je očekivati da bi HNS to mogao proizvesti. Nešto moraju i sami napraviti.

Znači, zbog Lučinova nepristanka cijelu ste ideju povezivanja s HDZ-om definitivno prekrižili?

- Predlagala sam da bi Vrdoljak od HDZ-a mogao tražiti neka kao neki znak dobre volje i želje da se zaista maknu od desnog ekstremizma prema centru, sami skinu ploču u Jasenovcu i predlože možda gospođu Divjak ili nekog drugog sličnog, neutralnog profila za ministra obrazovanja. Takvim potezom HDZ bi pokazao da su mu cilj zaista kvalitativne promjene, a ne samo HNS-ove ruke u Saboru. Međutim, to nije prihvaćeno. Štoviše, odjednom se situacija razgovora o mogućoj koaliciji s HDZ-om, kao jednoj od opcija koja je bila na stolu, pretvorila u imperativ, nešto što se neizostavno i na horuk mora provesti. Dodatni razlog za moju skeptičnost!

Vrdoljak je novinarima u offu govorio da je sve dogovorio, čak i vaše povlačenje u mirovinu?

- Ne, ja sam odmah rekla da u tome, s obzirom na svoje stavove i karijeru, ne mogu sudjelovati, ali neću ni smetati, sama ću se maknuti.

Što znači maknuti se?

- To znači da može netko drugi umjesto mene doći u Sabor.

Kuloari spekuliraju da je Vrdoljak možda trebao da HNS izruči HDZ-u bez Vesne Pusić?

- Izgleda da je svakome servirano ono što je trebao čuti. Za mene je poznato da mi je obrazovanje posebno na srcu i da ni sebe niti svoju političku sudbinu nikad ne bih stavila ispred reforme obrazovanja. U međuvremenu sam na osnovi nekih postupaka počela sumnjati da se možda uopće ne radi o reformi obrazovanja, kao ni o nekakvim vrijednosnim promjenama, nego je moguće upravo obrnuto. Možda je HDZ uvjetovao moju eliminaciju iz HNS-a.

Ako cilj nije reforma obrazovanja, koji je onda pravi smisao cijele operacije HNS-ova udruživanja s HDZ-om? Spašavanje premijera Plenkovića i HDZ-ove većine?

- Ne znam zašto bi HNS spašavao Plenkovića.

Pa vjerojatno iz nekih svojih interesa?

- Ne vidim koji bi to interesi mogli biti.

Pa evo, Predrag Štromar, koji je upravo izgubio izbore za župana, postao je potpredsjednik Vlade. Zar to nije jedan prilično čvrst interes?

- Ali, taj interes ne može biti važniji od interesa preživljavanja stranke. Moram reći da mi je, bez obzira na sve, osobno bilo vrlo teško slušati sve one strašne stvari koje su na račun HNS-a u Saboru izgovorene. Posebno me pogodilo što ni jedan od HNS-ovih zastupnika koji podržavaju koaliciju s HDZ-om nije smatrao potrebnim ustati i braniti taj projekt. To je najmanje što bi se moralo očekivati od onih koji tvrde da će promijeniti dosadašnje HDZ-ove vrijednosti. To da među njima nema baš nikoga tko bi u parlamentu objasnio što rade, zašto to rade, što im je ideja i cilj, za mene je potpuno poražavajuće i dodatno me učvrstilo u stavu da su se upustili u nešto što ne mogu realizirati i HNS vodi u nestajanje.

HNS se sada pojavljuje u ulozi u kojoj je prethodno bio Most, ulozi svojevrsnog popravljača HDZ-a?

- Nisam mislila da HNS treba biti popravljač HDZ-a. Premda bi se u HDZ-u mnogo toga moralo popraviti. Smatrala sam da bi se HNS mogao pojaviti u ulozi nekoga tko je u stanju realizirati jedan segment nekakvog modernog građanskog prosvjetiteljskog programa.

Kako ste mislili riješiti problem HNS-ove vjerodostojnosti? Činjenicu da ste prevarili vlastite birače? Svoje ste mandate dobili na listi SDP-a, u lijevoj Narodnoj koaliciji?

- Naši su birači između ostaloga glasali za moderno obrazovanje. Glasali su za naš program. Ako ga u savezu s HDZ-om možemo realizirati, mislila sam, onda ćemo vlastitim biračima moći pokazati rezultate i reći: evo, nismo izdali, spasili smo hrvatsko školstvo i obrazovanje naše djece.

To su argumenti koje je Vrdoljak koristio: koalicijom s HDZ-om nećemo izdati svoje birače, govorio je, nego ostajemo vjerni svojim idejama i programu?

- Složila bih se pod uvjetom da je to moguće realizirati. Ali, sve što se u posljednje vrijeme dogodilo uvjerava me da je to bio samo alibi argument. Tko još može vjerovati u tvrdnje, koje su se mogle čuti i na sjednici Središnjeg odbora, da će HNS preokrenuti HDZ-ove vrijednosti.

Ali, tko bi uopće mogao vjerovati HNS-ovim liderima, Vrdoljaku primjerice, koji je ustrajno uvjeravao javnost da neće s HDZ-om, da bi onda preko noći cijeli HNS ukrcao na brod kojega je dotad nazivao Titanicom?

- Potpuno mi je nerazumljivo da se Vrdoljak, nakon što je izveo salto mortale i odveo HNS u koaliciju s HDZ-om, povukao s funkcije predsjednika i navodno otišao u mirovinu, ostavljajući cijelu stranku na brisanom prostoru. Ako vjeruje u taj projekt, onda ga mora pokušati i realizirati. Svojedobno sam na projektu europske Hrvatske intenzivno surađivala s HDZ-om i mislim da se ta suradnja pokazala opravdanom. Tko će biti odgovoran za ovaj projekt? Zato je nužno da se Vrdoljak operativno vrati u politiku i pokuša realizirati ono što je uglavio.

Kako objasniti onaj noćni Vrdoljakov tvit iz kojeg je bilo vidljivo da sprema koaliciju s HDZ-om? Je li to bila sabotaža Anke Mrak Taritaš u samoj završnici kampanje?

- Nisam sklona teorijama zavjere, ali taj potez ni sama sebi nisam mogla objasniti. Osim možda nekom premorenošću autora.

Vrdoljak nije baš neiskusan političar da ne bi znao što radi. Ali, da je gospođa Mrak Taritaš pobijedila u Zagrebu, brak s HDZ-om bilo bi mnogo teže realizirati?

- Da, to je istina.

Što se u HNS-u događalo nakon sjednice Predsjedništva kad je odlučeno da se ne ide u koaliciju s HDZ-om? Navodno je provedena vrlo intenzivna akcija nagovaranja i lomljenja članova Središnjeg odbora da promijene tu odluku, što se na koncu i dogodilo?

- Da, akcija je bila vrlo, vrlo intenzivna. Dodatno me zabrinulo da je tema moguće koalicije s HDZ-om, o kojoj smo na sjednici Predsjedništva razgovarali slobodno i otvoreno, u manje od dvadesetak sati pretvorena u nešto što se panično, pod svaku cijenu, mora provesti. Nevjerojatno forsiranje, strašan intenzitet pritiska unosi sumnju.

Što to govori o HNS-u? Pogotovo s obzirom na činjenicu da je atmosfera na sjednici Središnjeg odbora bila za vas osobno navodno vrlo neugodna, pa i vrijeđajuća?

- U svakoj stranci ima vrlo različitih ljudi. Ali ukupna atmosfera jako zavisi od onih koji daju ton. Kao predsjednica nastojala sam da odnosi u HNS-u budu dobri, pristojni i uključivi. Sada su dominantni neki drugi ljudi, koji imaju drugačije preferencije. Kakav će HNS iz toga izaći, to ćemo tek vidjeti.

Drugi ljudi? Vrdoljak je, navodno, vaš proizvod?

- I moj, naravno. Kad sam se odlučila povući kako bi mlađoj generaciji otvorila prostor, smatrala sam da je Vrdoljak jako dobar kandidat za novog predsjednika stranke. I danas sam uvjerena da ima mnoge pozitivne karakteristike…

Ali?

- Ne znam što mu se zapravo dogodilo. Ali dogodilo se nešto što ga je vrlo intenzivno, svom silinom gurnulo u jedan riskantan i kontroverzan projekt.

Što znači Štromarova izjava da će on inzistirati na istrazi Gunje?

- Nisam vidjela tu izjavu, ali ako je to zaista rekao, onda je, suprotno najavama, HNS već počeo usvajati HDZ-ove stavove i vrijednosti. Očito je da neće HNS popravljati HDZ, nego će, izgleda, HDZ kvariti HNS.

Je li strah od izbora bio presudan za odluku da HNS pobjegne pod krilo HDZ-a?

- U svim strankama postoji strah od izbora, čak i u HDZ-u. Mogućnost da Hrvatska svakih pola godine ide na izbore predstavlja realan problem, s posljedicama po cijelu zemlju. Ali izbori su mnogo bolji izlaz od permanentnog petljanja. Osim toga, to je prije svega odgovornost premijera Plenkovića. Svatko, pa i on, ima pravo odlučiti kad mu je neko partnerstvo postalo neprihvatljivo, ali u tom slučaju moraš znati što ti je drugi, pa možda i treći korak. U HDZ-u nisu imali spremna rezervna rješenja. Ideja o koaliciji s HNS-om rodila se tek kad su nakon razlaza s Mostom vidjeli da nemaju novu parlamentarnu većinu.

Sudbina HNS-a? Stranka nema baš puno izbora?

- Ne, više nema. Može zapeti pa napraviti rezultat u reformi obrazovanja i deustašizaciji javnog prostora, što bi moglo opravdati srljanje u koaliciju s HDZ-om. Ako to ne uspije, onda HNS više nema pravog razloga za postojanje. Trenutna im je pozicija vrlo loša.

Kakvi su vaši planovi?

- Ostajem u Saboru. Zajedno s troje kolega, koji su glasali protiv koalicije s HDZ-om, formirat ćemo klub. O svemu ostalom rano je govoriti. Odluče li osnovati stranku, svakako da ću im pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:52