ISPOVIJEST TRANSSEKSUALCA IZ ZAGREBA

'Vi, primitivci koji me gadite i tražite linč, neizlječivo ste bolesni'

Maja je iskreno govorila o svojoj odluci da promijeni spol i o posljedicama s kojima se suočila

ZAGREB - Konačno je došlo vrijeme da se i kod nas o temi transseksualizma piše nešto iz pozitivnog aspekta, nešto objektivno, informativno i istinito, bez negativnih i senzacionalističkih konotacija - odahnula je Maja, 30-godišnja inženjerka računarstva, u nedjelju nakon što je Jutarnji list objavio njezinu priču - priču Zagrepčanke koja se rodila kao muško i koja je promijenila spol.

S Majom smo razgovarali nedugo nakon njezina povratka s Tajlanda, gdje je obavila operaciju. Iskreno je govorila o svom odrastanju u krivom tijelu, o dvojbama, sramu, strahu, odgodi ranijeg termina operacije, složenim odnosima s obitelji nakon objave odluke da promijeni spol i odličnom prihvaćanju na poslu.

Nije bilo ružnih riječi

Maja radi u jednoj međunarodnoj kompaniji koja njeguje imidž tvrtke što poštuje različitosti i bori se protiv bilo kojeg oblika diskriminacije. Njezini šefovi i kolege bez ikakvih su je prigovora prihvatili - nitko nije rekao ni jednu ružnu riječ nakon što se prije dva tjedna s godišnjeg odmora umjesto Tomislava, vratila Maja. No, iako je Majin identitet u novinama bio skriven jer se zbog dijela obitelji koji još ne zna da je operirala spol nije željela fotografirati niti otkriti pravo ime, mnogi su je prijatelji, poznanici i kolege prepoznali.

- Reakcije su bile jako pozitivne. Mislim da se među ljudima u tvrtki naveliko šuška o meni i tom članku, ali ne znam kakvi su sve njihovi komentari na to - uz smijeh kaže Maja.

Mami, koja se teško miri s odlukom svog djeteta i još uvijek nije do kraja prihvatila njezinu promjenu, Maja je unaprijed rekla da će njezina ispovijest biti u novinama.

- Naljutila se kad je saznala za članak. Bjesnila je da se sada još želim i eksponirati, da sam zapravo željna pažnje i slave, da što je sljedeće i slično. Objasnila sam joj da mi je misao vodilja pri davanju intervjua bila da se senzibilizira javnost i napiše jedan pozitivan članak na tu temu. Kad je pročitala tekst u cijelosti, više nije imala prigovora - kaže Maja.

Komentari podrške

Na Facebooku i drugim portalima razvila se pak žučna rasprava. Jedan dio nije se libio pod punim imenom i prezimenom otvoreno prijetiti i vrijeđati Maju. No, veći je dio komentara bio pun podrške.

- Mislim da je situacija iznenađujuće ohrabrujuća. U odnosu na prije ima puno više pozitivnih komentara - kaže Maja.





Transseksualnost se liječi, ali ne i primitivizam

U to vrijeme i mediji su slične priče prezentirali kao hirove neprilagođenih čudaka, a komentari javnosti bili su unisono negativni.

- Sada ima iznenađujuće puno pozitivnih komentara. A negativni se svode na gađenje i linč. To objašnjavam primitivizmom. Transseksualnost se može liječiti i ja sam prošla to liječenje, ali za primitivizam nema lijeka - kaže Maja.









jutarnji.hr - Komentari podrške naših čitatelja

Majo, svaka čast na hrabrosti!

...Snježana Kušec

I sama sam mama dvoje djece i čitajući članak, cijelo sam se vrijeme pitala kako bi meni bilo da moja djeca nakon toliko godina žele promijeniti spol. Zastrašujuće... ali trebalo bi biti više ovakvih članaka da znamo kako shvatiti dijete ako nam se takva situacija u životu dogodi. Majo, drži se, stvarno mi je ovaj članak dao materijala za razmišljanje.

...Vanja Ivančica Kiseljak

Ovakvi članci bi se češće trebali objavljivati, s nadom da se što više ljudi upozna s problemima transseksualaca, homoseksualaca i sličnih, i nauči se razumijevanju.

...Corrina Felix

Svaka čast na hrabrosti!

...Augustin Zonjic

Super je što Maja ima zrelu ekipu na poslu pa su bez predrasuda prihvatili Maju umjesto Tomislava. Članak je super, a hrvatski primitivci koji su ostavili komentare jednostavno nisu načisto sa svojom seksualnom orijentacijom. A s homofobima i vjerskim zajednicama treba imati zatvoren dijalog oko opsega ljudskih prava jer njihov mozak ne može pojmiti da postoje “drugačiji” od njih...

...Dunja Geekowski

Kapa dolje.

Mislim da ovi homofobni komentari, puni mržnje prema svemu i svakome tko je drugačiji, samo lijepo uprizoruju kakvim ljudima i mentalitetom smo okruženi, kameno doba je high end.

Kaj se tiče Maje - yo go girl!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:45