U STRANCI SMATRAJU DA JE ČLANSTVO PROBLEMATIČNO

Visoki sud časti odlučivat će je li Tomislav Karamarko regularan član HDZ-a

ZAGREB - Visoki sud časti HDZ-a uskoro bi mogao odlučivati o regularnosti članstva kandidata za predsjednika Tomislava Karamarka.

Prema neslužbenim informacijama, za dio vodstva stranke Karamarkovo je članstvo jednako problemtično kao, primjerice, ono Milana Kovača. Obojica su iz HDZ-a izašli i nakon toga primljeni, dobili stranačke iskaznice, a da se o njihovu članstvu nije očitovao Visoki časni sud.

Slučaj Milan Kovač

- Jadranka Kosor uručila je Tomislavu Karamarku iskaznicu na pompoznoj ceremoniji, ali prije toga Visoki časni sud HDZ-a nije odobrio učlanjivanje, iako je morao, sukladno Statutu stranke. Ako se tada učlanjivao, to znači da se prije toga iščlanio. Po toj logici, njegovo članstvo nije ni više ni manje regularno od članstva Milana Kovača. Obojica imaju članske iskaznice, obojica su bili članovi, pa su istupili - izjavio je naš sugovornik iz HDZ-a.

Postupak treba obaviti, ustvrdio je naš sugovornik, kako bi se spriječila bilo kakva iznenađenje na Izbornom saboru stranke, s obzirom na činjenicu da je Karamarko objavio kandidaturu za predsjednika stranke. Zanimljivo je da legitimnost Karamarkova članstva nije bila sporna nikome kada je 13. rujna prošle godine na svečanosti vraćen u članstvo.

Tada je Karamarkov povratak u stranku prezentiran kao dašak optimizma za HDZ u trenutku kada je u javnost iscurio iskaz stranačke blagajnice Branke Pavošević koja je teretila gotovo sve viđenije hadezeovce i cijeli stranački vrh.

Inače, i Karamarkovu i Kovačevu članstvu u HDZ-u prepriječili su se drugi i treći stavak osmog članka Statuta HDZ-a.

Potrebna suglasnost

U njima stoji da član HDZ-a ne može biti osoba koja je isključena ili je istupila iz HDZ-a, a iznimno osoba koja je istupila iz HDZ-a može postati član stranke uz suglasnost Visokog suda časti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:57