BORBE U HDZ-u

Kosorična i Šeksova struja pobijedila u Osijeku: Salapić novi predsjednik HDZ-a Osijek

Izbornu su skupštinu zbog velikih napetosti u HDZ-u osiguravali zaštitari
 CROPIX

OSIJEK - Saborski zastupnik Josip Salapić novi je predsjednik osječkog HDZ-a. Na izbornoj skupštini Gradskog odbora dobio je glasove 74 od ukupno 144 izaslanika i tako već u prvom krugu pobijedio svoje protukandidate Željka Kovačevića i Željka Vranješa.

Salapićevom pobjedom potvrđeno je da struja Vladimira Šeksa i dalje ima prevlast u osječkom HDZ-u, premda ona nije više tako uvjerljiva kao ranije. Bili su ovi prvi unutarstranački izbori u osječkom HDZ-u na kojima su se uopće pojavili protukandidati, što je naravno ogledalo opće krize koja drma do jučer vladajuću stranku u Hrvatskoj.

Pretkampanja i kampanja za ove izbore pak bila je prožeta brojnim sukobima, podmetanjima i niskim udarcima u kojima se Šeksovu struju prozivalo za izborni inženjering, dok je Salapić prozvao tajne službe da su se dilanjem informacija uključile u osječke HDZ-ove izbore, a u cijelu priču upetljan je čak i Modni Mačak.

Koliko je u posljednjih mjesec i pol dana bilo napeto, u sukobima prožetom i opterećenom osječkom HDZ-u, potvrđuje i činjenica da su izbornu skupštinu osiguravali zaštitari, koji srećom nisu imali potrebu za bilo kakvom intervencijom, dok se sa stola Radnog predsjedništva pozivalo na „civilizirano i demokratsko ponašanje.“

Posebno je pak neobično bilo to što se nije pojavio sam Šeks, koji u posljednjih više od 20 godina, otkako je u Osijeku osnovan HDZ, nije propustio niti jednu izbornu skupštinu Gradskog odbora. Uz Salapića je tako iz te HDZ-ove struje na skupštini bio Tomislav Ivić, kojega za otprilike mjesec dana čeka izborna skupština Županijske organizacije, kojoj će pokušati ostati na čelu, iako se i na tim izborima očekuje više kandidata.

Pobjedom Salapića odahnula je i Jadranka Kosor, čija je struja tako odnijela pobjedu na izborima u prvom od velikih hrvatskih gradova, uoči Općeg sabora stranke na kojem će se birati njezino novo vodstvo. Salapićevim protkandidatima nije pomoglo niti to što su u svojim izlaganjima bili izuzetno oštri prema dosadašnjoj politici HDZ-a u Osijeku.

Kovačević je pri tome istaknuo da jedino on nudi ujedinjenje „duboko podijeljene stranke, dok bi pobjeda nekog od mojih protukandidata značila dodatno rastakanje stranke, koja se do sada vodila klijentelistički zbog osobnih interesa, zbog čega je postala gubitnička stranka.“ Slično je zborio i Vranješ, koji je istaknuo da HDZ u Osijeku trebaju voditi Osječani, „a ne da se o nama odlučuje u Bizovcu, Valpovu ili Zagrebu i da se zbog nekih zakulisnih igara sve lomi preko naših leđa.“

- Trebamo graditi mostove, a ne ih rušiti. Iako je kampanja prema meni bila nepoštena, smatram da treba poslati poruku zajedništva, demokracija i poštenja. Ja nudim moderan HDZ, ustrojen na demokratskim načelima i večeras je pobijedio je HDZ te stoga pozivam svoje protukandidate i one koji su glasovali za njih da i dalje budu dio osječkog HDZ-a - rekao je Salapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:21