SUĐENJE ZA SLUČAJ SPICE

Vitković: Polančec i ostali bili su dio paralelnog sustava u Podravci

Zagreb, 110612.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Bivsi direktor Podravke Miroslav Vitkovic svjedocio je u slucaju Spice.Na slici bivsi ministar Damir Polancec.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković izjavio je danas u nastavku suđenja u slučaju Spice da su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ostali optuženi bivši čelnici Podravke bili dio paralelnog upravljačkog sustava u toj koprivničkoj prehrambenoj tvrtki.

Na upit Polančecova branitelja Ante Nobila da li su optuženici kriminalna grupa Vitković je kazao da on to ne zna te da će to utvrditi sud, no ponovio je da su oni po njegovom mišljenju "dio jednog paralelnog sustava".

Vitković, kojega se u medijima navodi kao krunskog USKOK-ovog svjedoka, ustvrdio je da je Polančec dio grupe jer je kao potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva znao sve kreditima koje je Podravka dala splitskoj tvrtki SMS i varaždinskoj Fimi.

No, obrana je na današnjem ročištu predočila da su o tim kreditima već ranije izvještavali mediji te da je Polančec iz medija mogao crpiti svoja saznanja o poslovanju koprivničke tvrtke.

Polančecov branitelj je unakrsnim ispitivanjem nastojao diskreditirati Vitkovića ukazujući na nepodudarnosti nekih njegovih iskaza iz istrage i u sudnici, a upozorio je i da je USKOK iz zapisnika o ispitivanju ispustio neke djelove.

Obranu je zanimalo zašto smatra da nije bilo u redu da se Polančeca informiralo o stanju u Podravki, dok je on istodobno redovito informirao svog tadašnjeg stranačkog čelnika, bivšeg predsjednika HSS-a Josipa Friščića, Vitković je kazao da on to nije tvrdio.

On je prošlog tjedna posvjedočio da je od optuženog Sašu Romca, bivšeg člana uprave Podravke, doznao da je dio uprave vikendima u Koprivnici održavao sastanke s Polančecom te je zaključio da se "dio tima izdvojio". Osobno je vidio da su se Polančec i dvojica optuženika Zdravko Šestak i Josip Pavlović, također bivših članova uprave, sastajali u kafiću Pub i u kafiću u trgovačkom centu Interspar.

Na primjedbu obrane da je Interspar u Koprivnici otvoren tek prije godinu i pol dana, kazao je kako se očigledno zabunio u vremenu te da je očito da su se optuženi nastavili družiti i nakon izlaska iz pritvora pa ih ja on tamo vidio.

Rekao je i da se ne sjeća "strateških radionica" i sjednica uprave i nadzornog odbora na kojima je tema bila neprijateljsko preuzimanje Podravke.

Negirao je da je novinaru HTV-a Siniši Kovačiću dostavljao podatke o poslovanju Podravke, rekavši da je novinar od njega u dva tri navrata tražio intervju, na što on nije pristao. Na upit obrane je li točno da je od kraja rujna do sredine studenoga 2009., u razdoblju od 54 dana, s Kovačićem kontaktirao 41 put, odgovorio je da se ne sjeća.

Ispitivanje Vitkovića nastavit će se i na idućem ročištu zakazanom za 18. lipnja.

Polančec i sedmorica suoptuženih terete se da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su pritom navodno oštetili za 400 milijuna kuna. Optuženi pak tvrde da su koprivničku tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Uz Polančeca, Šestaka, Romca i Pavlovića, optuženi su još bivši čelnik Podravke Darko Marinac, direktora SMS-a Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:49