SUĐENJE ZA AFERU SPICE

Vitković se ne sjeća da je direktorima poslao SMS: ‘Strpat ću vas u zatvor, majke mi’

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković, kojega mediji nazivaju krunskim svjedokom USKOK-a u aferi "Spice" danas je 11. put sjeo na stolac za svjedoke na kojemu se nije mogao sjetiti je li prije tri godine optuženim bivšim čelnicima Podravke poslao prijeteću sms poruku da će ih strpati u zatvor.

Na pitanje obrane zašto tijekom iskaza iznosi neke tvrdnje, a iz dokumentacije proizlazi drukčije, Vitković je u nastavku unakrsnog ispitivanja objasnio da je u godini bilo 50-ak sjednica uprave, a on je u upravi bio devet godina pa se teško može sjetiti što je i kada točno rečeno i na kojoj sjednici.

Među ostalim, nije se mogao sjetiti je li optuženim bivšim čelnicima Podravke Darku Marincu, Zdravku Šestaku, Saši Romcu i Josipu Pavloviću 21. rujna 2009. navečer u razmaku od desetak minuta poslao sms poruku: "Strpat ću vas u zatvor majke mi."

Suca Sinišu Plešu zanimalo je šalje li i inače bilo kome tako neobične poruke, na što je Vitković odgovorio negativno, a na pitanje kako se onda ne sjeća je li poslao spomenutu poruku odgovorio je kako nije decidirano odgovorio ni da je to učinio ni da nije te da se "jednostavno ne sjeća".

Obranu je zanimalo kako se ne sjeća sms poruka, a sjeća se što su točno razgovarali Šestak i prvooptuženi bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec tri dana poslije u Ministarstvu gospodarstva. Vitković je rekao kako mu je to ostalo u dubokom sjećanju jer je bio šokiran što je dio kolega radio mimo sustava i time ugrozio šest i pol tisuća zaposlenih.

Dodao je da nema zdravstvenih problema zbog kojih bi imao rupe u pamćenju, no na pitanje obrane je li jučer bio u zgradi Zagrepčanki, u kojoj je sjedište zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva, odgovorio je kako se ne sjeća.

Kad ga je sudac pozvao da objasni kako se ne sjeća je li bio u Zagrepčanki, rekao je da je bio u kafiću pokraj te zgrade, u koju je ušao u prizemlje kako bi na kiosku kupio cigarete.

Vitković je svjedočeći prije izjavio da su Polančec i ostali optuženi bivši čelnici Podravke bili dio usporednoga upravljačkog sustava u toj koprivničkoj prehrambenoj tvrtki.

Polančec i sedmorica suoptuženih terete se da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su pritom navodno oštetili za 400 milijuna kuna. Optuženi pak tvrde da su koprivničku tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Uz Polančeca, Marinca, Šestaka, Romca i Pavlovića, optuženi su još direktor splitskoga SMS-a Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Suđenje se nastavlja 9. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:21