IMENOVANJE

VLADA IZABRALA GRANIĆA ZA PRVOG ČOVJEKA NADZORNOG ODBORA HEP-a Za tjedan dana stiže i nova uprava, otkrivamo tko je prvi favorit za čelnog čovjeka

 
Goran Granić
 Bruno Konjević / Hanza Media

Vlada će na današnjem zatvorenom dijelu sjednice imenovati novi Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede (HEP), a kako doznajemo, na čelo tog tijela u državnoj energetskoj kompaniji doći će dr. sc. Goran Granić, dugogodišnji ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Granić je bio prvi direktor HEP-a u demokratskoj Hrvatskoj od 1990. do 1991. nakon čega dolazi u tadašnji Institut za elektroprivredu kao savjetnik, a u lipnju 1994. imenovan je za direktora. Od tada obavlja tu dužnost, 2014. je potvrđen za još jedan četverogodišnji mandat, s jednim dugotrajnijim prekidom između 2000. i 2004. U tom je razdoblju Granić bio zamjenik i potpredsjednik tadašnjeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, kao član Budišinog HSLS-a. Nakon razlaza Budiše i Račana, Granić se priključio Libri i ostao u Vladi, stranci nastaloj iz HSLS-a, koja se poslije spojila s HNS-om.

Za vrijeme Vlade Zorana Milanovića 2013. se spominjao kao novi predsjednik Uprave HEP-a. Bio je i akter tzv. zagrebačke krize sredinom 90-ih kada ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nakon održanih izbora, odbio potvrditi za gradonačelnika Zagreba. Granić je rođen 1950. u Baškoj Vodi, mlađi je brat Mate Granića, bivšeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, a sada posebnog savjetnika predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Gimnaziju je završio u Splitu, diplomirao je 1972. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a na tom je fakultetu obranio 1979. i doktorsku disertaciju. Predsjednik je Hrvatskog energetskog društva i član brojnih domaćih i međunarodnih udruga.

Na čelo Nadzornog odbora HEP-a dolazi nakon što je već odavno prestao mandat sadašnjem sazivu na čijem je čelu bio Nikola Bruketa. Mandat je istekao i Upravi HEP-a na čelu s Pericom Jukićem, no ni nakon osam mjeseci otkako je ministar državne imovine Goran Marić najavio smjenu NO i Uprave HEP-a, to se nije dogodilo. Očekuje se da će Vlada na idućoj sjednici za tjedan dana, nakon dovršenog natječaja, imenovati i novu Upravu HEP-a. Na natječaj se javilo preko 70 ljudi, a kao najizgledniji kandidat za to mjesto spominjao se HEP-ovac Nikola Rukavina, gospićki HDZ-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:53