ODBOR ZA MEDIJE

VLADAJUĆI SKINULI RADMANA S DNEVNOG REDA Glavni ravnatelj HRT-a ostaje u fotelji do jeseni

- Nema potrebe da zavlačimo stvari. Jako dobro znamo da stanje na HRT-u nije dobro, a da glavni ravnatelj niže aferu za aferom. Guranje i dalje stvari pod tepih nikome ne koristi – poručio je HDZ-ovac Jasen Mesić.
Zagreb, 080113.Treca sjednica Programskog vijeca Hrvatske radio televizije na cijem je dnevnom redu, izmedju ostalog, davanje misljenja na prijedlog Programa rada HRT-a za 2013. godinu.Na fotografiji: Goran Radman, ravnatelj HRT-a.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Zahtjev Nadzornog odbora HRT-a za razrješenjem glavnog ravnatelja danas je vladajuća većina skinula s dnevnog reda sjednice saborskog odbora za medije što znači da Goran Radman barem do jeseni ostaje u svojoj fotelji.

Članovi iz redova vladajuće većine, SDP-ovi Šime Lučin, Davor Bernardić, Ivan Račan, Josip Kregar, Damir Rimac i Damir Tomić te HNS-ovci Boris Blažeković i Goran Beus Richemberg izlgalasali su skidanje te točke dnevnog reda uz argument da se o njoj ne može raspravljati dok se o zahtjevu NO ne očituje sam Radman.

Stoga je na njihov prijedlog, a uz revolt oporbenog HDZ koji je napustio sjednicu, donesen zaključak kojim Odbor traži da se Radman očituje i to u roku od tri tjedna. Budući da Sabor sutra prestaje s ljetnim zasjedanjem i zastupnici će se na Markovu trgu okupiti tek iza 15. rujna posve je jasno da Radman najmanje do tada ostaje u svojoj fotelji na Prisavlju.

- Minimum ljudske i političke pristojnosti nalaže da čujemo i stranu glavnog ravnatelja na navode Nadzornog odbora – objasnio je uime vladajućih Šime Lučin.

- Kada smo birali kandidata za ravnatelja između predloženih smo izabrali najboljeg i sada tražimo da to dokaže. Želimo da izabrani vode HRT, a ne medijski napisi – uključio se i Josip Kregar.

Zahtjev da se točka o razrešenju Radmana skine s dnevnog reda naljutila je HDZ-ovce koji su podsjetili da se nitko nije tražio očitovanje primjerice bivše ravnateljica Hine ili bivšeg čelnika HRT-a Josipa Popovca kada su također smjenjivani prije isteka mandata.

- Nema potrebe da zavlačimo stvari. Jako dobro znamo da stanje na HRT-u nije dobro, a da glavni ravnatelj niže aferu za aferom. Guranje i dalje stvari pod tepih nikome ne koristi – poručio je HDZ-ovac Jasen Mesić.

No, čak i HNS-ovac Goran Beus Richemberg koji se javno zalagalo za Radmanovu smjenu danas je bio za to da se razrješenju glavnog ravnatelja raspravlja tek kada i on o svemu iznese svoju stranu.

- Nadzorni odbor smatra da su se stekli uvjeti za njegovo razrješenje ali i naš Odbor i Sabor moraju se voditi svim informacijama – objasnio je svoju promjenu stava taj HNS.ovac koji međutim opet nije propustio priliku kritizirati HRT pod Radmanovim vodstvom.

- Program u kvaliteti rapidno pada, a prvi puta se dogodilo da je Programsko vijeće odbilo programsku shemu – kaže. A pozvao je Radmana da prekine potpisivanje peticije koja je pokrenuta na HTV-u.

- Potpisuje se neformalna peticija potpore Radmanu. Do danas ju je potpisalo samo 235 ljudi što je manje od 7 posto zaposlenih. Neka Radman pozove zaposlenike da prestanu potpisivati tu peticiju – poručio je.

Predsjednik Odbora Laburista Branko Vukšić također se nije složio s prijedlogom vladajućih da se o razrješenju Radmana ne može raspravljati prije nego što odgovori na sve optužbe koje mu na teret stavlja NO.

- SDP odnosno vladajuća većina na ovaj način samo kupuju vrijeme – naglasio je. Vukšić smatra kako nema potrebe za Radmanovim očitovanjem jer su sve činjenice poznate i jasne.

- Povjerenstvo je donijelo odluku da je prekršio Zakon o sukobu interesa, on je sam priznao da nije prijavio imovinu u inozemstvu, a njegov ispad pred novinarima smo svi vidjeli. Mislio sam da je to dovoljno argumenata da podnese ostavku. Ali kad savjest pojedinca ne radi onda treba naša u Saboru – obrazložio je Vukšić. To što je Radman dobio vremena do jeseni za Vukšića nikako nije dobro.

- Radman je izgubio dignitet i autoritet. Atmosfera u kojoj radi je nemoguća. A ovo otezanje znači da ćemo o Radmanu raspravljati krajem rujna. Imat ćete na savjesti kaos na HTV-u – poručio je vladajućima Vukšić.

HDZ je uzalud tražio da se Radmanovo očitovanje zatraži do ponedjeljka te da se odmah sastane Odbor i donese odluku, a ne da se sve odugovlači.

- Očigledno se sve može dok informativni program štima odnosno podržava vladajuću koaliciju. Znači sve će se oprostiti i progutati - i sukob interesa i ići kontra zaključaka Nadzornog odbora i može se čekati i jesen i Božić – ljutit je bio HDZ-ovac Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:19