HDZ-ov VETERAN

VLADIMIR ŠEKS ZA JUTARNJI 'Koalicija neće opstati, Hrvatsku čekaju novi izbori'

To je put bez povratka. Kriza će se produbiti uspije li SDP u Karamarkovu rušenju, a za Most je sada najvažnija jedinstvenost
 CROPIX

Ovo je put bez povratka, tako je HDZ-ov doajen Vladimir Šeks za Jutarnji komentirao događanja u Vladi. Ako SDP uspije u rušenju Karamarka, dodao je, kriza će se produbiti i Hrvatsku čekaju prijevremeni izbori.

Nemoguće je, tvrdi Šeks, da se vladajuća koalicija održi. HDZ se u sadašnjim okolnostima, prema njegovu mišljenju, ne može odreći Tomislava Karamarka jer bi ga time proglasio krivim i pristao na vlastitu nevjerodostojnost. HDZ-u, tvrdi Šeks, sad predstoji da političkim presingom “snubi” mostovce. Tri mostovca, podsjeća, već su javno rekla da u Saboru neće podržati Karamarkov opoziv, a koleba se i Radimir Čačić. Velika je, dakle, šansa, smatra Šeks, da se u Saboru ne izglasa nepovjerenje Karamarku, što ga za kratko vrijeme “ostavlja u sedlu”. Međutim, ako Karamarko i preživi, ističe, sukobi unutar vladajuće koalicije sigurno će se nastaviti, a nakon što su se neki zastupnici Mosta već javno deklarirali protiv Karamarkova ostanka u Vladi, ionako tanka vladajuća većina dovest će se do samog ruba izdržljivosti, smatra Šeks.

Sirenski zov birača

Preživi li Karamarko ovaj pokušaj smjene, to će, ističe, dovesti u pitanje sudbinu Bože Petrova, njegov politički kredibilitet i ostanak u Vladi. Ne bude li Most jedinstven, to znači da se stranka razbila.

Šeks tvrdi da mu nije jasno jesu li mostovci “idealisti” ili “autisti”, ali u svakom slučaju nisu odoljeli sirenskom zovu koji im stiže dijelom od birača, a dijelom od nekih medija koji ih nagovaraju - skočite u ponor, na pravom ste putu. On, naime, smatra da bi se na izvanrednim izborima podrška Mostu prepolovila.

Smireni Karamarko

Navedenu analizu političkog stanja Šeks, međutim, daje kao iskusni političar koji dramu promatra sa strane jer ne obnaša više ni jednu funkciju u stranci. U najdramatičnijim danima aktualne Vlade Karamarko sve do jučer poslijepodne je šutio, u srijedu se nije pojavio na sjednici Vlade, a preko Facebooka je nastojao ostaviti dojam da se ni najmanje ne uzbuđuje te prioritet daje privatnim obavezama - proslavi rođendana u krugu obitelji i ručku u Trnjanki s prijateljima, uključujući stranačke. Na Facebooku je objavio i post o Nori Šitum, djevojčici koja je tijekom borbe s fatalnom bolešću ušla u srca mnogih ljudi. Tragično preminula djevojčica našla se 25. svibnja na Karamarkovu Facebooku samo zato što je rođena isti dan kad i on. HDZ je prethodnih dana kroz izjave glavnog tajnika Milijana Brkića poručio da je riječ o snažnoj i stabilnoj stranci koja se neće dati ucjenjivati, nego je odlučna mandat u Vladi odraditi do kraja.

HDZ-ov pokušaj spina

U četvrtak, kad je Božo Petrov i javno zatražio Karamarkov odlazak iz Vlade, HDZ je, bez osobitog uspjeha, pažnju javnosti pokušao preusmjeriti na aferu prethodne vlasti.

Malo poznati zastupnik HDZ-a Željko Fiolić u stranačkoj je središnjici s konferencije za novinare u javnost plasirao priču o sukobu interesa bivšeg ministra gospodarstva, HNS-ovca Ivana Vrdoljaka, tj. o unosnim poslovima tvrtke ATO Inženjering, čija je suvlasnica Vroljakova bivša supruga. Ustvrdio je da su prihodi te tvrtke snažno porasli u Vrdoljakovu ministarskom mandatu zahvaljujući poslovima s HEP-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:03