POSTOJI SUKOB INTERESA?

Vokić jednoglasno odbijen za člana Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi

 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Odvjetnik Stjepan Vokić, sin nekadašnje ministrice Lilje Vokić ipak neće postati čan Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi. Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je na sjednici povukao prijedlog da se Vokića imenuje u Vijeće koje bi trebalo nadzirati tajne službe.

Oporbena negodovanja oko Vokića, kojeg je predložila parlamentarna većina budući da je član HDZ-a, pojavile su se još prije nekoliko tjedana. I tada je kao i u srijedu šef Odbora SDP-ovac Ranko Ostojić upozoravao kako Vokić ne može biti član Vijeća jer je bio odvjetnik pripadnika sigurnosno obavještajnog miljea.

- Najmanje je važno što mu je mama Ljilja Vokić ili njegova stranačka pripadnost već je važna bliskost odnosno to što je zastupao bivše ili sadašnje pripadnike obavještajnog miljea, a to bi bio sukob interesa – istaknuo je Ostojić.

Vokić je naime, kao odvjetnik zastupao Franju Tureka, bivšeg ravnatelja SZUP-a i to u sudskom sporu koji je prije četiri godine Turek zbog klevete pokrenuo protiv Ostojića. Osim toga protiv Vokića je podneseno i pet kaznenih i više od 30 prekršajnih prijava među kojima veći broj prometnih.

Prema informacijama koje je nedavno objavio Jutarnji list Vokić je bio obuhvaćen i sigurnosno-obavještajnom obradom rekonstrukcije mreže pomagača generala Ante Gotovine.

Vokić je tada za Jutarnji list odbacio sve optužbe na svoj račun. Tvrdio je kako su sve kaznene prijave vezane uz njegov odvjetnički rad te kako su sve odbačane kao i da trenutno ne zastupa nikoga iz obavještajnog sustava. A Turekovu obranu je, objasnio je tada, prihvatio kada ovaj više nije bio pripadnik obavještajnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:40