10 MISIJA U INOZEMSTVU

Za vojnika u Afganistanu Hrvatska plaća 450.000 kn

Prošle je godine u sklopu svih rotacija u misijama u inozemstvu bilo ukupno 1009 vojnika
Velika Gorica, 140409.Zrakoplovna baza na Plesu.Hrvatsko - americki vojni tim otputovao je u misiju u Afganistan. Prije puta organizirano je zajednicko fotografiranje za novinare i fotoreportere. Hrvatski vojni tim prvi put putuje pod oznakama NATO saveza.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / Cropix

ZAGREB - Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u misijama UN-a, NATO-a i EU hrvatske porezne obveznike prošle i ove godine stajat će oko 650 milijuna kuna. Oko 90 milijuna eura potrošit će se za opremanje, prijevoz, smještaj, hranu, osiguranja i plaće vojnika čija je zadaća čuvanje mira širom svijeta. U ovom trenutku hrvatski vojnici sudjeluju u ukupno deset misija širom svijeta. Najviše ih je, gotovo 300, u Afganistanu, a potom slijedi Golanska visoravan gdje su u jednoj rotaciji 94 vojnika.

Posljednjih nekoliko godina Hrvatska smanjuje sudjelovanje svojih vojnika u UN-ovim misijama, posebno u onima u kojima je sudjelovala s malim brojem. A završilo je i sudjelovanje u misiji EU u Čadu.

Operacija ISAF

U prošloj godini u sklopu svih rotacija u misijama u inozemstvu bilo je ukupno 1009 vojnika. Na to je utrošeno 349 milijuna kuna, odnosno prosječno 345.000 kuna po vojniku. “Najskuplji” vojnik je onaj u operaciji ISAF-a u Afganistanu. Prošle godine u toj operaciji ukupno je bilo 588 vojnika, za što je izdvojeno 266,5 milijuna kuna, odnosno oko 450.000 kuna po vojniku. Za najbrojniju hrvatsku UN-ovu misiju, na Golanskoj visoravni, gdje je bilo 188 vojnika, prošle je godine izdvojeno 45,5 milijuna kuna, odnosno oko 24.000 kuna po vojniku. Uz operaciju ISAF, hrvatski vojnici sudjeluju i u NATO-ovoj misiji KFOR na Kosovu. Za troškove te misije 2009. izdvojeno je 9 milijuna kuna. U to su uključeni troškovi hrane i smještaja, naknade za rad na terenu, vojna oprema, prijevoz, premije osiguranja i plaće.

UN-ove misije jeftinije

Za troškove sudjelovanja u UN-ovim misijama prošle je godine plaćeno 62 milijuna kuna. U tim misijama troškovi po vojniku su niži jer vojnici u UN-ovim misijama hranu i smještaj sami plaćaju iz svojih dnevnica, troškove djelomično sufinancira UN, a potrebna oprema i naoružanje su manje složeni. Za misije u Čadu i Somaliji prošle je godine, pak, plaćeno 11,5 milijuna kuna.





Na Golan radi uštede HV šalje dragovoljce ročnike?

Kako bi smanjili troškove učešća u misijama Hrvatska se dosad povukla iz nekih UN misija,no unutar vojske postoje razmišljanja o daljnjim uštedama. Tako se razmišlja da se, primjerice, na Golansku visoravan u budućnosti ne šalju profesionalni vojnici opremljeni namordernijom opremom. Naime, sve sigurnosne procjene govore da su opasnosti za vojnike na tom području gotovo nikakve.

Primjerice Austrija, vodeća nacija na Golanu na to područje šalje svoje vojnike iz djelatne pričuve. Kako Hrvatska zbog nedostatka novca nije još ustrojila taj segment Oružanih snaga, postoje ideje da se u takvu jednu misiju pošalju dragovoljni ročnici nakon završene obuke. To u svakom slučaju znatno smanjilo troškove. Zbog složenosti operacije u misiji u Afganistanu teško će se pronači mjesta za veće uštede. Prema planovima tijekom ove godine tek bi moglo doći značajnijeg grupitanja hrvatskih snaga u toj zemlji i to na način se iz Chancharana povuku pripadnici specijalnih snaga na područje Mazar-e Sharifa ili Kabula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:24