STIŽU LIMUZINE

VOZNI PARK ZA 1,2 MILIJUNA KUNA Novi ravnatelj državne agencije odmah naručio šest novih auta

Agencija za opremu pod tlakom za nove će automobile izdvojiti čak petinu svog ukupnog godišnjeg budžeta

Na čelu državne Agencije za opremu pod tlakom novi ravnatelj Dario Karlovčan tek je tri mjeseca, ali već je donio odluku o kupnji šest automobila za 1,2 milijuna kuna. Rata leasinga bit će im 25 tisuća kuna mjesečno iduće četiri godine.

Agencija za opremu pod tlakom (OPT) za nove će automobile izdvojiti petinu godišnjeg budžeta koji iznosi 6 milijuna kuna. Objavili su natječaj na kojem traže ponuditelja za “šest motornih vozila putem operativnog leasinga na razdoblje od 48 mjeseci”. Sve je blagoslovilo Upravno vijeće u kojemu su predstavnici 4 ministarstva i Državnog inspektorata.

Traže nova vozila, godine proizvodnje 2013., posljednji model prozvođača. Ne dolazi dakle u obzir da se zaposlenici Agencije voze u starijim, a time i jeftinijim modelima automobila.

Četiri moraju biti srednje niže klase i najmanje 135,0 kW, dva srednje klase sa 155,0 kW, a jedan više srednje klase i najmanje 166,0 kW, odnosno više od 135 konjskih snaga. Za nove automobile spremni su potrošiti 1,2 milijuna kuna, ali ako one niže klase plate od 100 do 150 tisuća kuna, najmanje 600 tisuća kuna ostat će im za one namijenjene šefovima, pa bi automobil za ravnatelja mogao koštati i 400 tisuća kuna. Dario Karlovčan uskoro bi se mogao voziti u novom Passatu, Audiju ili primjerice Touaregu.

Nabavu novih automobila u Agenciji OPT pravdaju time što do sada nisu imali niti jedno službeno vozilo, a godišnje njihovi inspektori obave 10 tisuća pregleda opreme po cijeloj Hrvatskoj.

- Radi se o vozilima za inspektore po područnim službama Zagreb, Rijeka, Osijek i Split, za ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije. Mjesečna rata bit će 25 tisuća kuna, a u nju su uključeni svi troškovi održavanja, servisni pregledi, obavezno i kasko osigiranje, izmjena guma - navode u Agenciji.

U oči međutim upada to što nabava novih automobila nije bila planirana u ovogodišnjem proračunu Agencije. Doduše, budžet im je povećan za gotovo dvostruko - sa 3,9 u 2012. na 6 milijuna kuna, ali pod stavkom “obnova voznog parka” rezervirano je samo 8000 kuna. U Agenciji međutim tvrde drukčije.

- Odobrena proračunska sredstva potrebna su za popunjavanje potrebnim brojem djelatnika, rješavanje problema voznog parka, nabavu tehničkih sredstava za rad za ispitivanje i pregled informatičke opreme - odgovorili su nam kad smo ih pitali odakle će namaknuti novac za nove automobile koji nije predviđen proračunom.

Najviše novca potrošit će na zaposlene - 3,9 milijuna. A Agenciji trenutno radi 25 djelatnika, od toga 14 inspektora za pregled i ispitivanje opreme pod tlakom.

Novi ravnatelj poznat je po tome što je 2006. u vrijeme Sanaderove Vlade postavljen za direktora PROplina, Inine tvrtke kćeri za distribuciju ukapljenog plina. Na tom je mjestu ostao do listopada 2010.

Međutim njegov mandat nije upamćen po dobrim rezultatima. Mediji su tada pisali da je za vrijeme njegova šefovanja znatno pogoršano poslovanje PROplina, otišli su mnogi kupci pa su 2010. završili s gubitkom od 27 milijuna kuna. Osim toga, PROplin je u njegovo vrijeme poslovao s Fimi Medijom , o čemu je Karlovčan i svjedočio na suđenju Sanaderu.

- Na suradnju s Fimi-Medijom odlučili smo se slijedeći primjer Ine - objašnjavo je na sudu Karlovčan.

Plaćaju najam, a Vlada ima prazne urede

Povećanje proračunskih izdvajanja za Agenciju Vlada je kod donošenja proračuna za 2013. objasnila osim potrebom zapošljavanja novih djelatnika i materijalnim rashodima za troškove najma poslovnog prostora u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Unatoč tome što država u vlasništvu ima gotovo 3000 poslovnih prostora koji zjape prazni, i Agencija OPT unajmljuje prostore. Za sjedište u Zagrebu najam plaćaju 30.099 kuna mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03