AUDI UMJESTO MERCEDESA

JOSIPOVIĆ, MILANOVIĆ I LEKO VOZE SE U NOVIM AUDIJIMA Bili su povoljniji od Mercedesa

Automobili su nabavljeni u sklopu natječaja koji je u ožujku raspisao Državni ured za javnu nabavu
 CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko dobili su nove službene automobile.

Nakon što se državni vrh godinama vozio u Mercedesima S500, od ovog ljeta voze se u jeftinijim Audijima A8. Ukupno je pet Audija A8 nabavaljeno na leasing. Dva su vozila predviđena za potrebe protokola, odnosno stranih delegacija u posjeti RH-a.

Operativni leasing

Automobili Audi A8 nabavljeni su u sklopu natječaja koji je u ožujku raspisao Državni ured za središnju javnu nabavu i tada je oglašena nabava ukupno 1742 motornih vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti za razne državne institucije.

Procijenjena vrijednost nabave tih vozila bila je oko 265 milijuna kuna, no budući da za neke tipove vozila nisu stigle ponude, na obnovu voznog parka Vlade, ministarstava i pravosudnih tijela potrošit će se oko 237 milijuna kuna.

Na natječaj za prvu grupu vozila, u koju spadaju službena vozila za najviše državne dužnosnike, u kojem su se tražila 453 osobna automobila, javila su se tri ponuđača.

Najeftinju ponudu imala je tvrtka ALD Automotive, no kako nije zadovoljila natječajnu dokumentaciju, odabrana je druga najjeftinija ponuda koju je dala tvrtka Porsche leasing. Njihova ponuda iznosila je ukupno 6,46 milijuna eura bez PDV-a, dok je najskuplja ponuda bila zajednice leasing kuća u vlasništvu banaka u iznosu od 6, 84 milijuna eura. Automobili za visoke dužnosnike dostavljeni su su u MUP početkom ljeta, a nakon što su se dodatno opremili, pušteni su u promet.

Natječaj za vozila

Prema natječajnoj dokumentaciji, u Vladi su tražili automobile minimalne snage 180 kW, pogon 4x4, automatski mijenjač i crnu metalik boju, a vozila će se uzeti na rok od 60 mjeseci i prosječnom godišnjom kilometražom od 50 tisuća kilometara. Natječajem je nabavljeno 1328 osobnih vozila za cijenu od 15,3 milijuna eura bez PDV-a i 367 terenskih i gopspodarskih vozila za 16,4 milijuna eura.

Iako je natječajem bila predviđena i nabava 10 terenaca i 37 pravosudnih kombija za prijevoz zatvorenika, do uzimanja vozila na leasing nije došlo jer na natječaj nije pristigla niti jedna ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:37