GLAVNI ODBOR

VRH SDP-A O KOALICIJI Milanović bi predizborno koaliranje trebao dogovoriti u sljedećih deset dana

SDP-ovi kuloari tumače, pak, kako im je suradnja s IDS-om od presudne važnosti, a pribojavaju se da bi se ta stranka mogla okrenuti suradnji s bivšim predsjednikom Republike Ivom Josipovićem
Zagreb, 040614.Iblerov trg.Sjednica predsjednistva SDP-a na kojoj ce se analizarati rezultati proteklih izbora za Europski parlament a ocekuje se da ce biti i govora o optuzbama koje je na racun predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovica iznio smijenjeni ministar financija Slavko Linic.Na fotografiji: Zoran Milanovic dolazi na na sjednicu, u zgradu je usao na straznji ulaz.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - Glavni odbor SDP-a u subotu će održati sjednicu na kojoj bi trebao raspraviti programske smjernice i ovlastiti predsjednika stranke Zorana Milanovića za sklapanje koalicijskih sporazuma za predstojeće parlamentarne izbore.

U SDP-u se nadaju da će svi koalicijski sporazumi biti utvrđeni do 20. srpnja, a čelni ljudi stranke proteklih su dana naznačili da bi nova koalicija trebala okupiti stranke sadašnje Kukuriku koalicije, pojačane Hrvatskim laburistima, a nadaju se i suradnji sa SDSS-om u devetoj izbornoj jedinici.

Potencijalni koalicijski partneri, međutim, o suradnji tek trebaju službeno odlučiti.

Zasad je potpuno izvjesno predizborno koaliranje s HNS-om i HSU-om, što su čelnici tih stranaka već javno potvrdili.

U IDS-u, međutim, još ni okvirno nisu utvrdili datume kada bi stranačka tijela trebala odlučivati o koaliranju, a neslužbeno se može čuti da će se taj posao vjerojatno ostaviti za jesen. Mediji su, pak, izvijestili o navodnim IDS-ovim uvjetima, među kojima se kao ključni spominje dovršenje izgradnje Istarskog ipsilona.

SDP-ovi kuloari tumače, pak, kako im je suradnja s IDS-om od presudne važnosti, a pribojavaju se da bi se ta stranka mogla okrenuti suradnji s bivšim predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i tako dati izborni legitimitet novoj stranci na ljevici, Josipovićevoj Naprijed Hrvatska - progresivnom savezu.

Po riječima istaknutih SDSS-ovaca, toj je stranci SDP već "iskazao interes za suradnju u devetoj izbornoj jedinici", ali stranačka tijela o tome još nisu raspravljala niti je utvrđeno kada će to učiniti.

SDSS na parlamentarne izbore redovito izlazi u 12. izbornoj jedinici, onoj u kojoj glasuju pripadnici nacionalnih manjina, a dosadašnji pokušaji kandidiranja i u drugim izbornim jedinicama ostali su bez uspjeha.

Zasad je nepoznato i koje im mjesto na izbornoj listi nudi SDP, no valja imati u vidu i nova izborna pravila, po kojima će birači, uz listu, moći zaokružiti i jednog kandidata kojemu daju prednost pred ostalima.

Na temelju preferencijalnih glasova, SDSS bi se mogao nadati mandatu u devetoj izbornoj jedinici, u kojoj živi velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine.

Na tumačenja da bi si SDSS predizbornom suradnjom s SDP-om zatvorio vrata eventualnoj suradnji s HDZ-om nakon izbora, iz SDP-a odgovaraju da su odnosi tih dviju stranaka posljednjih godina temeljito uzdrmani, zbog čega je, uvjereni su, takvu suradnju teško očekivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:19