VIRTUALNI NOVAC

Vrijednost bitcoina udeseterostručena! Nudi se na Njuškalu

Prodajem elektroničku gotovinu bitcoin (BTC) pomoću koje je moguće plaćati robu ili/i usluge na nizu internetskih stranica, uključujući i Wordpress i Reddit, čak i u slučaju političke blokade svih tuzemnih bankovnih računa od strane vlasti - glasi jedan od oglasa objavljenih na portalu njuskalo.hr .

Kao prednost baratanja tim novcem navodi da transakcije, uključujući i međunarodne, traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, a moguće ih je izvršiti bez ikakve provizije. Uz to, “nisu podložni blokadi” Fine, Republike Hrvatske, niti bilo koje druge države.

Ne može ih se niti zaplijeniti, s obzirom na to da ovu elektroničku gotovinu ne izdaje ni jedna osoba, organizacija ili država, a transakcije se izvršavaju mimo svih bankarskih sustava, izravno između korisnika.

U Hrvatskoj su bitcoini roba, a ne novac , pa njihovo korištenje, stoji u oglasu, “pravno predstavlja robnu razmjenu”. Premda upotreba te virtualne valute u Hrvatskoj nije osobito raširena, prema ocjeni Financial Timesa, ona bi mogla stajati iza novog balona kakve su u povijesti stvarali tulipani, dot com kompanije ili nekretnine.

U posljednja dva tjedna trgovanje bitcoinom snažno je skočilo, a njegova vrijednost gotovo je udvostručena, na 147 dolara. Još prošle godine vrijedio je od 10 do 15 dolara, a ne tako davno manje od dolara.

Najnoviji rast interesa za virtualnu valutu vezan je uz događanja na Cipru gdje se pokazalo da štednja u eurima više nije tako sigurna.

Valutu je prije četiri godine stvorio nepoznati kompjutoraš, a manji broj online usluga prihvatio je bitcoin kao sredstvo plaćanja. Jim Angel, profesor na sveučilištu Georgetownu, vrlo je skeptičan u pogledu dugoročnosti bitcoina jer vlade ne vole konkurenciju u valutnom biznisu i ako postane velika, one će je srušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:26