DRAMA NA KOLODVORU

ZA DLAKU IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U ZAGREBU HŽ zatajio da je izletio vagon pun putnika i umalo se zabio u stup pod naponom!

Odmah nakon incidenta krenule su špekulacije kako je svemu kumovao uređaj za signalizaciju pušten prije tri mjeseca u rad prozvan kao 'najsigurniji među najsigurnijima'.
 Elvir Tabaković/Cropix

ZAGREB - Zahvaljujući prisebnosti 24-godišnjeg Z.S., strojovođe HŽ-a, u srijedu u 22,05 sati za dlaku je izbjegnuta tragedija većih razmjera na zagrebačkom Glavnom kolodvoru kada je vagon pun putnika prilikom manevarske vožnje izletio sa 10. na 11. kolosijek i zamalo se zabio u stup pod naponom od 24.000 volti koji 'drži' električne vodove.

Sreća u nesreći je da ozljeđenih osoba nije bilo, a u dva vagona od 120 sjedećih mjesta i spojenih na Glavnom kolodvoru kako bi se zaputili u Split, bilo je i maloljetnih sudionika Sportskih igara mladih iz Slavonije koji su vlakom putovali besplatno i to pod sloganom „Vlak-prijatelj djece“. Odmah nakon incidenta krenule su špekulacije kako je svemu kumovao uređaj za signalizaciju pušten prije tri mjeseca u rad prozvan kao 'najsigurniji među najsigurnijima'.

No iz HŽ infrastrukture ističu da je događaj na željezničkom kolodvoru u kategoriji prometnog incidenta pri čemu nije bila ugrožena sigurnost putnika, a vlak je u polasku s Glavnog kolodvora za Split kasnio samo pet minuta te da zbog toga o samom događaju nisu izvijestili javnost.

- Dana 17. srpnja u 22.05 sati prilikom manevarske vožnje dva putnička vagona (dodavanje na brzi vlak za Split) došlo je do prometnog incidenta pri čemu je jedno okretno postolje skrenulo na jedan kolosijek, a drugo na drugi kolosijek. Riječ je o sporednim kolosijecima koji su predviđeni za manevriranje (10. i 11. kolosijek). S obzirom da je manevarsko kretanje na kolodvoru obavljeno brzinom manjom od 10 km/h, manevarsko osoblje u trenutku je zaustavilo kretanje vagona te do iskliznuća vagona, ozljede putnika i zastoja u željezničkom prometu nije došlo - ponavljaju istu priču iz HŽ Infrastrukture i drugi dan nakon izbjegnute nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:32