SUĐENJE MAMIĆIMA

‘Za klijente smo osnivali tvrtke u inozemstvu. Marija Mamića sam viđala u našim uredima, ali ne znam je li nam bio klijent‘

Bilo je i tvrtki koje smo osnovali, a o kojima su brigu vodili samo naši nadređeni Stipančić i Krota

Zdravko Mamić

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Svjedočenjem Ivone Brnčić, nekadašnje računovotkinje i administratorice u tvrtki Legal Business Consultants Limited iz Zagreba u vlasništvu Sandra Stipančića i Igora Krote, na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama. Tvrtka LBC, naime, bavila se osnivanjem i registracijom offshore tvrtki, pa tako i niza tvrtki koje su, prema optužnici USKOK-a, u inozemnim poreznim oazama osnovali Zdravko Mamić i njegov sin Mario Mamić, a onda se preko tih tvrtki, kao i tvrtki koje su u ime Zdravka i Marija Mamića osnovali sami Stipančić i Krota, nezakonito izvlačio novac iz Dinama. Stipančić je, inače, i dalje na optuženičkoj klupi, dok je Krota u studenome prošle godine priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om.

- Tvrtka LBC bavila se osnivanjem i registracijom poduzeća u inozemstvu, raznim stranim investicijama.., a nadređeni su mi bili Sandro Stipančić i Igor Krota. Tvrtke su osnivane u Velikoj Britaniji, Gibraltaru, Cipru, Hong Kongu... Nakon toga smo pratili njihovo poslovanje, zakonske obveze oko poreznih davanja, sastavljali financijska izvješća. Imali smo partnere u tim državama i bili smo veze između klijenta koji nas je angažirao i partnera koji nam je u tim zemljama pružao poslovnu podršku – kazala je Brnčić u svom iskazu na pitanja suca Davora Mitrovića, kazavši i kako su tvrtke osnivane na inicijativu klijenata koji bi od njih tražili uslugu.

Na konkretan upit je li je netko od optuženih tražio osnivanje tvrtki i je li viđala Marija Mamića, odgovorila je da je Mario dolazio u tvrtku, ali ne zna je li itko od optuženih tražio osnivanje tvrtki. Ona se, kazala je, nije direktno bavila osnivanjem tvrtki, jer su to radile drugi kolege zaposlenici. Njezin je posao bio vezan uz prikupljanje podataka važnih za sastavljanje financijskih izvješća.

Tužitelj Sven Mišković pitao ju je zna li jesu li Stipančić i Krota i sami bili vlasnici nekih tvrtki u inozemstvu, a ona je odgovorila da to ne zna. Dodala je i da iz poslovne dokumentacije nije viđala fakture koje bi strane tvrtke ispostavljale Dinamu. Imena nekih od tih inozemnih tvrtki, za koje ju je Mišković ispitivao, su joj poznata, ali nekih i nisu. Kazala je da je u LBC-u radila od lipnja 2011. do listopada 2014. godine pa je neke detalje u međuvremenu zaboravila.

Zato je potvrdila sve što je rekla u istrazi u USKOK-u 2017. godine, pa tako i da je bilo tvrtki koje su osnovane preko LBC-a, o kojima su brigu isključivo vodili Stipančić i Krota.

- Mi s time nismo imali dodira. Za neke tvrtke smo prikupljali dokumentaciju, za neke nismo. Radila sam ono što mi je nadređeni dao u zadatak – kazala je Brnčić u istrazi, a na sudu potvrdila da je tako bilo.

Kazala je i da su neke od spornih tvrtki osnovane prije njezina dolaska u LBC te da se u vrijeme dok je ona tamo radila preko njih uopće nije poslovalo. Tvrtke su, inače, imale otvorene račune u zemljama u kojima su osnovane, a tamo su i bile i tvrtke partneri s kojima su surađivali.

- Strane tvrtke su imale poslovne knjige koje su vodili naši partneri u tim zemljama, koji su izrađivali završna izvješća i porezne prijave te ih predavali tamošnjim nadležnim tijelima, nakon čega bi nas o tome izvijestili. Mi smo im prethodno dostavljali fakture, izvode i ostalu dokumentaciju – rekla je svjedokinja dodavši i kako je LBS tako brinuo o više desetaka tvrtki u inozemstvu.

Inače, USKOK prema optužnici tereti Stipančića da je ostvario nepripadnu imovinsku korist od 1,2 milijuna eura, njega i Marija Mamića zajedno za 1,3 milijuna eura, Krotu za 95.424 eura te Krotu i Stipančića zajedno 9.910 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:00