SUĐENJE U OSIJEKU

Novi udarac Zdravku Mamiću, još jedan okrivljenik sve priznao: ‘Da, osjećam se krivim!‘

Nakon što se nedavno Vuksan nagodio s USKOK-om i priznao, ovo je novo veliko iznenađenje...

Zdravko Mamić

 Duje Klaric/Cropix

Igor Krota, petookrivljeni u predmetu Dinamo II u kojem se sudi Zdravku Mamiću i još petorici okrivljenih za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama priznao je na današnjoj raspravi na Županijskom sudu u Osijeku kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

- U cijelosti prihvaćam sve što mi se stavlja na teret. Ne želim iznositi obranu, niti odgovarati na pitanja. Osjećam se krivim i želim da se ovaj postupak u odnosu na mene što prije riješi, kazao je Krota na početku rasprave, na koju je došao s novim braniteljem, a pošto je prije desetak dana otkazao punomoć dotadašnjem branitelju. Njegovu su obranu preuzeli odvjetnici Silvija Gnjidić i Jurica Jelinić.

Nakon što se nedavno i okrivljeni Nikky Arthur Vuksan nagodio s USKOK-om i priznao svoje kazneno djelo i sudjelovanje u nezakonitom izvlačenju novca iz Dinama, ovo je novo veliko iznenađenje u ovom predmetu. S obzirom na nove okolnosti, tužitelj Sven Mišković predložio je sudskom vijeću da se postupak u odnosu na Krotu razdvoji iz spisa.

Vijeće je to i usvojilo te će se u odnosu na Krotu pokrenuti novi postupak na kojem će se odlučiti o kazni. Krota je nakon toga napustio sudnicu, a pri izlasku je potapšao po ramenu okrivljenog Damira Vrbanovića. Svoju odluku nije želio dodatno pojašnjavati.

- Sve sam rekao u sudnici. Jednostavno želim to ostaviti iza sebe i okrenuti novu stranicu. Sve ovo traje već osam godina i više ne želim biti dio ovoga, kratko je kazao Krota, spomenuvši usput i visoke novčane troškove ovog postupka.

image

Igor Krota

Vlado Kos/Cropix

Branitelji Zdravka i Marija Mamića, Filip Glavaš i Ivan Stanić samo su nam kratko rekli da Krotino priznanje neće imati negativan utjecaj na njihove branjenike, jer se u odnosu na njih nastavlja dokazni postupak, a oni su uvjereni da su dokazi na njihovoj strani.

Inače, Krota je bio okrivljen da je kao vlasnik i voditelj tvrtki registriranih u Hong Kongu, Cipru, Gibraltaru i Sejšelima sudjelovao u, kako USKOK navodi, ‘‘zločinačkom udruženju koje je organizirao i vodio Zdravko Mamić‘‘ te da se i preko njegovih tvrtki iz Dinama nezakonito izvlačio novac.

Krota je, inače, u svom iskazu u istrazi rekao da je bio "suvlasnik trgovačkog društva Legal Business Consultants zajedno sa IV okrivljenim Sandrom Stipančićem, a koje trgovačko društvo je vodilo osnivanja i održavanja trgovačkih društava u inozemstvu među koje spadaju i trgovačka društva u off shore zonama.‘‘

‘‘U navedenim trgovačkim društvima nitko nikada nije bio zaposlen, međutim mogle su se koristiti za menadžment i za druge vrste konzultantskih usluga u slučaju da je netko opunomoćen od strane te tvrtke da ju zastupa. Naveo je da za navedena društva nikad nije izdavao nikakve račune niti potpisivao bilo kakve ugovore posebno ne sa pravnim ili fizičkim osobama koje su navode u ovom spisu. Vezano za trgovačko društvo Wang Corporation Limited iz Hong Konga naveo je da je navedeno trgovačko društvo bilo osnovano za određenog klijenta, međutim s vremenom je prestao interes tog klijenta za to trgovačko društvo te je on postao ovlašten za zastupanje društva i za raspolaganje sa sredstvima tog društva po bankovnom računu.

Od strane IV okrivljenog Sandra Stipančića bio je obaviješten da je GNK Dinamo na račun navedenog društva uplatilo određeni novac, te je od Stipančića dobio instrukcije da novac proslijedi na račune određenih pravnih i fizičkih osoba, što je on i učinio, a da pri tome za sebe nije zadržao nikakav iznos. Naime, GNK Dinamo je doznačio ukupno 900.000,00 eura na račun Wang Corporation Limited i to u više rata, te je on sukladno Stipančićevim instrukcijama navedeni novac u roku par dana prebacio na račune tih pravnih i fizičkih osoba, a što je vidljivo iz prometa po računu društva Wang Corporation Limited. Vezano za trgovačko društvo Actico Limited naveo je da se radi o društvu čije je poslovanje on vodio, te je bio ovlašten raspolagati sa sredstvima po računu.

image

Nikky Arthur Vuksan

Vlado Kos/Cropix

GNK Dinamo je također na račun navedenog društva uplatio ukupno 750.000,00 eura te je on cjelokupan iznos transferirao ponovno sukladno uputama IV okrivljenog Stipančića na račune drugih pravnih i fizičkih osoba, time da od navedenog iznosa nije ništa zadržao za sebe. Nadalje, vezano za trgovačko društvo First Adriatic Advisory Services Limited naveo je da je on vodio poslovanje i tog društva i bio ovlašten raspolagati sredstvima po računu, time da je na račun navedenog društva najprije od GNK Dinamo primljena uplata od 50.000 eura, a potom od 25.000 eura, te na kraju uplata od 150.000 eura, a koja sredstva je on, ponovno sukladno uputama Stipančića proslijedio na račune drugih pravnih i fizičkih osoba.

Od niti jedne transakcije nije zadržao nikakvu materijalnu korist nego je samo djelovao prema nalogu svog poslovnog partnera, Stipančića. Na računima navedenih trgovačkih društava ostao je minimalan iznos novca koji je bio doznačen od strane GNK Dinamo, a koji novac je potom upotrijebljen za samo održavanje društva što uključuje plaćanje adrese i agenata, te za plaćanje bankarskih transfera i ostalih birokratskih troškova koji su vezani uz poslovanje kompanije.‘‘

Rasprava se nastavila iskazima svjedoka, bivših igrača i trenera Dinama Jasmina Agića, Nikole Jurčevića, Vladimira Vasilja te Heinza Truskallera, dugogodišnjeg člana upravljačkih struktura Dinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:34