POZNATI PRAVNIK

ZADARSKI 'ĐAVOLJI ODVJETNIK' ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Dugo je vremena izbjegavao izvršenje zatvorske kazne, nedavno je uhićen i sproveden u Remetinec

 
 ARHIVA CROPIX

Poznati zadarski odvjetnik Davor Buljan od 22. ožujka ove godine nalazi se u zatvoru Remetinec. Buljan se trenutačno nalazi na Odjelu za dijagnostiku, a nakon toga će biti određeno u kojem će zatvoru početi izdržavati 15-mjesečnu kaznu, javlja Zadarski.hr.

Buljan je pravomoćno osuđen 31. srpnja 2012. za kazneno djelo prijevare Ante Ljubičića i Michaela Pranjića, dvojice američkih Hrvata koji su preko Buljana htjeli kupiti tvornicu TVIK d.d. u Kninu. Buljan međutim nije kupio spomenutu tvrtku već je 175 tisuća američkih dolara zadržao za sebe.

Buljan je dugo vremena izbjegavao izvršenje zatvorske kazne, no krajem ožujka je uhićen i sproveden u Remetinec.

Buljanovoj djeci su u rujnu 2007. godine zapaljeni automobili Toyota Rav 4 i Opel Tigra, a samo 17 dana nakon tog incidenta pred vrata obiteljske kuće Buljanovih bačena je bomba. Paklena naprava eksplodirala je ispred Buljanovih kućnih vrata.

U kući su bili Buljanova supruga Senka, koja je zbog pretprljenog šoka zatražila liječničku intervenciju, njihovo dvoje djece, snaha i dvoje unučadi. Detonacija je rasula staklo na ulaznim vratima i lakše oštetila fasadu. Po Zadru se tada pričalo da je to novo upozorenje Buljanu, koji već neko vrijeme ne boravi u Zadru.

Niz napada na poznatog odvjetnika počeo je mjesec dana ranije kada je i sam Buljan fizički napadnut u sačekuši ispred svoje konobe Occupo diem u Arbanasima, koju je dao u najam. Zbog sumnje da je zapalio automobile odvjetnikove djece u jednomjesečnom istražnom pritvoru završio je i Josip Modrić (25), nogometaš NK Zadra. Krunski dokaz bila je snimka s nadzorne kamere s benzinske postaje kraj Petrčana na kojoj se vidi kako Modrić ulijeva benzin u kantu koja je nađena kraj kuće. U Petrčanima je iste večeri zapaljen i grm kraj kuće Buljanove majke.

Mediji su Buljana nazivali i 'đavoljim odvjetnikom'.

Policijski očevid nakon bačene eksplozivne naprave u dvorište obiteljske kuće odvjetnika Davora Buljana
Vladimir Ivanov / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:38