BIVŠI GENERAL NA UVJETNOJ SLOBODI

ZAGOREC ĆE OPET RADITI S TRGOVCEM ORUŽJA KOJI SE OBOGATIO U HRVATSKOJ? Od suca tražio odobrenje za put u Grčku

Zagorec je prije tri dana od suca zatražio odobrenje za tri putovanja kako bi nastavio poslove koje mu je prekinulo uhićenje
 Damjan Tadić/CROPIX

Nakon Beča, Atena, zatim Bruxelles pa Pariz. Bivši general Vladimir Zagorec, koji je nedavno dobio uvjetni otpust s izdržavanja sedmogodišnje kazne zbog krađe dragulja vrijednih pet milijuna dolara, ovih se dana sprema na brojna poslovna putovanja.

Zagorec je prije tri dana od suca zatražio odobrenje za tri putovanja kako bi nastavio poslove koje mu je prekinulo uhićenje. Zagorec je, doznajemo, odlazak u Grčku zatražio da bi nastavio suradnju s tvrtkom Scorpion International Services, s kojom je već radio nekoliko godina, navodno kao stručnjak za gašenje požara.

Premda Zagorec, među ostalim, jest magistrirao na temu interventne helikopterske službe, a Scorpion je tvrtka koja se bavi i tehnologijom gašenja požara, tvrtka i direktor Constantin Dafermos puno su poznatiji po poslovima s oružjem, a Zagorec i Dafermos bliske su odnose razvili upravo dok je prvi obavljao dužnost pomoćnika obrane zadužena uglavnom za nabavu oružja.

Naime, Scorpion je zastupnik ruske agencije za prodaju vojne opreme Rosoborexporta i u svojoj ponudi ima sve - od pištolja do razarača. Dafermos je bio jedan od najvećih inozemnih dobavljača oružja RH u vrijeme dok smo bili pod embargom.

Osim za Hrvatsku, Dafermos je oružje nabavljao i za Sloveniju, zbog čega ga neki nazivaju najvećim trgovcem oružja na ovim prostorima za vrijeme rata. Zagorca je Grk zaposlio u Scorpionu 2000., a Dafermos je Zagorcu dao i jamstvo za podizanje kredita za otkupninu kad mu je 2003. otet maloljetni sin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:29