TRI VERZIJE PRIČE

ZAPETLJAN U LAŽIMA Tko je povjerljivi dokument iz tajnih službi dao Karamarku?

Šef HDZ-a u tri dana dao tri različite verzije priče

Tomislav Karamarko vidio je, sudeći po informacijama kojima raspolažemo, izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost prije predsjednika i premijera!

Takav se zaključak nameće nakon Karamarkovih izjava u utorak, kada je odbacujući optužbe vladajućih da je uvid u tajna izvješća imao prije svih, neizravno rekao da je tajni dokument vidio kada je ono stiglo u Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji je član.

Bivši obavještajac

Međutim, rekonstrukcija događaja od početka tjedna navode na zaključak da je šef oporbe, nekadašnji ministar policije i šef obavještajne službe, sadržaj tajnog izvješća, namjenjenoga predsjedniku i premijeru, znao još prošli tjedan!

Neizravno je to potvrdio na konferenciji za novinare u ponedjeljak u središnjici HDZ-a, kada je na pitanje odakle mu informacije na temelju kojih komentira cijeli slučaj odgovorio: - Odakle imam svoje informacije, to je moja privatna stvar.

Isti je dan Karamarko neizravno potvrdio da je vidio izvješće. To proizlazi iz njegove izjave: “Ako je Mišević u svom izvješću zaključio, konstatirao, a to je izvjesno, da je bilo kršenja zakona...”.

Karamarko je, dakle, mogao ustvrditi da je izvjesno da je Mišević nešto zaključio samo ako je vidio njegovo izvješće! Time je potvrdio da mu kao bivšem obavještajcu nije problem doznati što piše u izvješću!

Druga verzija

U svoje laži sam se zapetljao. U utorak je u Rijeci na optužbe da je sve znao prije ostalih, ne želeći izravno odgovoriti, rekao: - Osim što su dokumenti izvješća o nadzoru dostavljeni predsjedniku i premijeru, došli su i Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Pa nek’ vladajući pričaju što hoće.

Time je implicirao kako je do informacija došao najlegalnijim putem kao član Odbora koje je izvješće dobilo u utorak oko podneva.

Međutim, u srijedu mijenja verziju događaja i tvrdi kako nije rekao da je izvješće vidio u utorak u Odboru, već samo da je ono tamo stiglo.

- A izvješće sam vidio jutros - rekao je u srijedu šef HDZ-a na saborskom hodniku nekolicini novinara.

Mreža neistina

Očigledno je da se pokušava izvuči iz mreže neistina, no to mu neće poći za rukom sve dok jednoznačno ne objasni kako je došao do klasificiranih sadržaja.

Karamarko više nije obavještajac, on je političar, šef druge najjače stranke u Saboru.

I baš zato morat će odgovoriti kojim je obavještajnim kanalima doznao sadržaj tajnih dokumenata. Čak i da je točno da je dokument dobio preko Odbora za nacionalnu sigurnost, opet nije jasno kako je moguće da je baš on prvi doznao sve.

Šok u Odboru

Od 13 članova Odbora, u srijedu je novinarima tek dvoje potvrdilo da su vidjeli izvješće. Prvi je uvid imao potpredsjednik Odbora Igor Dragovan, kojega su službe i obavijestile da je dokument stigao jer je predsjednik Odbora Miroslav Tuđman na putu izvan Hrvatske.

- Ako je istina da je Karamarko izvješće vidio i prije nego je ono službeno stiglo u Odbor, onda mu je to mogao dati samo netko izvan procedure - rekao je Dragovan.

Damir Kajin uvjeren je da je Karamarko dobio izvješće od svojih pouzdanika u tajnim službama:

- Nadam se da će ovo biti jedno od zadnjih izvješća koje je Karamarko vidio prije drugih jer je ovim smjenama u obavještajnom aparatu, kojeg je kreirao, ostao bez ušiju i očiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:59