BOMBE I NAPADI NA PROFESORE SPOLNOG ODGOJA

ZAŠTO JE SKANDALOZNA REISMAN DIGLA ZEMLJU NA NOGE? Hrvatskom je zavladala psihoza

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Javni nastupi kontroverzne dr. Judith Reisman u Zagrebu svojevrsna su kulminacija Kulturkampfa koji već puna dva mjeseca bjesni Hrvatskom. Njezina izjava kako još nigdje nije naišla na toliko nasilništva ne iznenađuje i zapravo je najvrednija opservacija koju je ponudila hrvatskoj javnosti.

Ljevica na vlasti

Našim je društvom, naime, zavladala psihoza slična onoj od prije desetak godina (čini se kako svako preuzimanje vlasti od strane lijevog centra u hrvatskom društvu izazove goleme turbulencije), uz jednu značajnu razliku: dok su reakcije početkom 2000-ih bile masovne, danas su individualne i pojavljuju se u obliku bizarnih bombaških napada, raznih oblika vandalizma, ispada na konferencijama za novinare i okruglim stolovima te (za sada samo) verbalnih napada na nastavnike koji su počeli predavati famozni zdravstveni odgoj.

Na radikalni diskurs crkve - apsolutni vrhunac svakako je bila skandalozna izjava biskupa Pozaića o potrebi za novom Olujom (izjava za koju se dotični biskup nikada nije ispričao niti ju je pokušao ublažiti preciziranjem da je mislio na unutarnju, duhovnu Oluju u svakom čovjeku) - poneki su njezini oponenti odgovorili mjerljivim radikalizmom pa su tako gay udruge zahtijevale od Filozofskog fakulteta da zabrani nastup dr. Reisman, što je svakako u suprotnosti s demokratskim uzusima i upućuje na određeni revolucionarni ekstremizam koji suprotnoj strani želi začepiti usta. Upravo zato što je očito da su obje strane iscrpile sve argumente pro i contra spolnog odgoja i što se polemika srozala na napade ad hominem, vrijeme je da crkva konačno prijeđe s riječi na djela! Sasvim konkretno, crkvi se nude tri mogućnosti djelovanja.

Skupljanje potpisa

Prva je zahtjev Ustavnom sudu Republike Hrvatske za ocjenom ustavnosti uvođenja obaveznog spolnog odgoja u osnovne i srednje škole.

Druga mogućnost je ustavna tužba koju mogu pokrenuti roditelji koji dijele stav Crkve da je uvođenjem obaveznoga spolnog odgoja narušeno ustavno pravo roditelja na izbor odgoja za svoju djecu. Nakon ustavne tužbe pred Ustavnim sudom, moguća je i tužba za kršenje istog prava pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Treća je mogućnost osnivanje Organizacijskog odbora koji u roku od 15 dana mora prikupiti potpise 10 posto od ukupnog broja birača za raspisivanje državnog i obvezujućeg referenduma o spolnom odgoju.

Ako su Katolička crkva i srodne udruge doista tako sigurne u svoju pravnu interpretaciju slučaja i u većinsku podršku hrvatskih građana, onda se više ne bi trebali ustručavati da dokažu kako njihovi stavovi imaju i legalitet i legitimitet.

Eskalacija nasilja

U suprotnom slučaju, trebali bi obustaviti harangu protiv vlasti jer je takav pristup jalov, ne vodi nikamo i samo potiče kolektivnu psihozu, zbog koje se sve češće događa i nasilje. Možemo se samo nadati da krajnje negativna atmosfera koja je u posljednje vrijeme zavladala Hrvatskom ne odgovara ni jednoj strani u aktualnom sukobu i da nitko na njoj ne nastoji skupiti političke bodove za iduće lokalne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:15