TKO NE DOLAZI?

Zastupnici protiv elektronske evidencije! Pupovac: 'Nikome ne trebamo opravdavati radimo li svoj posao!'

 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Kod dolaska u Sabor zastupnici bi se ubuduće trebali elektronski evidentirati, kao što primjerice kod ulaska u parlament čine službenici i novinari. Na taj način će se puno lakše moći utvrditi koji zastupnici ne dolaze na svoje primarno radno mjesto, a zbog čega je sabornica nerijetko poluprazna.

Prijedlog o elektronskom evidentiranju, kao dio izmjena saborskog Poslovnika, podržao je danas saborski odbor za Ustav. No, pitanje je hoće li evidentiranje zastupnika zaista i zaživjeti odnosno da će takav prijedlog na kraju biti i usvojen na plenarnoj sjednici jer su mu se danas usprotivili gotovo svi članovi Odbora. Prijedlog podrazumijeva i da svi zastupnici koji ne dođu na Markov trg imaju za to valjan razlog odnosno potvrdu Predsjedništva Sabora, predsjednika Kluba ili radnog tijela.

Najgorljiviji protivnici uvođenja eletkronske evidencije su HDZ-ovci Vladimir Šeks, Davorin Mlakar, Ilija Filipović, ali i SDSS-ovac Milorad Pupovac te SDP-ovac Marin Jurjević i HNS-ovac Goran Beus Richemberg.

To je pokušaj discipliniranja zastupnika kakav nema niti jedan europski parlament. Ovo je novi alat za ponižavanje zastupnika i plediram da od toga odustanete – tražio je Ilija Filipović. Njegov stranački kolega Mlakar drži da nije logično propisivati odredbe o elektronskom evidentiranju, a zastupnicima ne osigurati uvjete za rad „pa ih u nekim sobama sjedi pet ili šest“.

Moguće elektronsko evidentiranje posebno je naljutilo Jurjevića.

- Ne zato jer želim zaštititi neradnike budući da sam u pet mandata, koliko sam zastupnik, izostao samo službeno ili kad sam bio u bolnici već zato jer se o nama stalno stvara ružna slika koja je producirana i namjerno. Zastupnici su omiljen predmet napada i izrugivanja kao da je nepistojno biti zastupnik pa kad ga vidiš na ulici najbolje da mu opališ trisku ili ga pljuneš. Ne kažem da takvoj slici ne pridonosi i jedan dio zastupnika, ali to nije od jučer – kaže Jurjević koji međutim smatra da posao političara zahtijeva drugačiji pristup.

- Pa hoću li ja podnositi zapisnik o tome da u petak moram ići ranije iz Sabora jer imam sastanak, da ću cijelu subotu imati sastanke, a u nedjelju biti na putu u Zagreb – dodaje Jurjević.

- Nema međutim ništa protiv da se sankcioniraju oni koji je dolaze na glasanje.

Negodovao je zbog mogućnosti elektronskog evidentiranja i Pupovac koji smatra kako se zbog nečijeg politikanstva i kampanje protiv Sabora zastupnici ne trebaju nikome opravdavati da li rade svoj posao.

- Zašto novinari ne kritiziraju svoje vlasnike koji im ne isplaćuju plaće, ili kad im ne objavljuju tekstove, nego dopuštaju da ih se huška na parlament i parlamentarizam? Ja ne spadam u one koji će podleći toj hajci – naglasio je. I Mlakar se slaže da bi elektronsko evidentiranje bilo početak loše i nepotrebe prakse.

- A nedavno smo pričali da treba štititi dignitet Sabora – podsjeća Mlakar kojeg je zanimalo hoće li zastupnici morati donositi potvrde ako su bili bolesni ili izostali iz Sabora zbog nekih drugih razloga.

Za razliku od njih predsjedniku Odbora SDP-ov Josipu Leki, njegovom stranačkom kolegi Ivi Jelušiću, te Laburistu Dragutinu Lesaru nije ništa sporno u tome da zastupnici provlače kartice kod ulaska u Sabor.

- Umjesto upisivanja u knjigu evidentirali bi se eleketronski. I dalje neće biti sankcija za one koji ne dolaze, koji ne raspravljaju, koji se ne žele javljati za riječ jer nema imperativa zastupničkog mandata. Ali mislim da zastupnik najbolje može građane zastupati u Saboru i pitanje je može li svoju dužnost dobro obavljati ako ne dolazi u parlament. Osim toga zašto ne bismo evidentirali one koji ne dolaze jer su na bolovanju. U ovih dvadesetak godina samo su recimo 3 ili 4 zastupnika prijavila bolovanje – kaže Leko.

- Lesar nema ništa protiv elektronskog evidentiranja, ali drži da bi puno važnije bilo uvesti novčane sankcije za one koji ne dolaze u Sabor pogotovo kad je glasovanje. Kažnjavanje zastupnika koji ne dolaze na glasovanje podržava i Vladimir Šeks.

- Problem je što najmanje trećina zastupnika ne dolazi dok je glasovanje. Treba naći način da se utvrde opravdani razlozi izostanka s glasovanja, a one koji neopravadano izostaju trebalo bi udariti po džepu – odlučan je Šeks koji kaže kako je to puno bolje od elektronskog evidnetiranja koje ionako neće ništa promjeniti.

- Jer zastupsssssssnik može doći u Sabor, evidentirati se, a onda se iste sekunde okrenuti i otići bez da je išta radio i bio na plenarnoj sjednici – upozorava Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:35