PROGNOZA ZA HRVATSKU

ZIMA JE BILA SUHA I HLADNA, EVO KAKVI ĆE NAM BITI PROLJEĆE I LJETO Državni hidrometeorološki zavod objavio dugoročnu prognozu

 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

I dok je na dijelu srednjeg i osobito na južnom Jadranu prošlih dana bilo relativno toplo, u sjevernijim je krajevima dosadašnji dio veljače bio znatno promjenljiviji, piše Zoran Vakula za HRT.

U novome tjednu slijedi ponovno sunčanije i toplije razdoblje gotovo diljem Hrvatske, osim u nekim nizinama, gdje bi osjetniji porast temperature mogla onemogućavati magla i niski oblaci.

Srednja temperatura u dosadašnjem dijelu veljače bila je iznadprosječna unatoč prošlodnevnom zahladnjenju u kontinentalnom području i na sjevernom dijelu Jadrana, a veljača je i po količini kiše bila iznad prosjeka, pa već sada zaslužuje klimatološku ocjenu 'kišna'.

Vakula za HRT ocjenjuje kako je vjerojatnost da će u većini Hrvatske biti takvo proljeće i ljeto relativno mala, ali da je prema najnovijim dugoročnim prognozama velika vjerojatnost iznadprosječne topline sljedeće dvije sezone, za razliku od ove zime, čija će srednja sezonska temperatura zraka viša od prosjeka biti malo gdje u Hrvatskoj, možda čak i nigdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:30