PA ŠTO ČEKAJU?

Znate li koje države nisu službeno priznale Hrvatsku te s kojima nemamo uspostavljene diplomatske odnose?

 Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

Neovisnost Republike Hrvatske prvo je priznala Slovenija, i to 26. lipnja 1991. godine. Nakon nje priznale su nas i Litva, Ukrajina, Latvija, Island te Estonija. Vatikan je to učinio 13. siječnja 1992. godine. San Marino dan poslije.

Njemačko priznanje stupilo je na snagu 15. siječnja 1992. godine, a Njemačkoj se taj dan u priznavanju Hrvatske pridružilo još 19 država, mahom članica EU-a i NATO-a. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države.

Unatoč tome što 15. siječnja Hrvatska slavi kao spomendan, odnosno kao Dan međunarodnog priznanja, još uvijek postoje države koje Hrvatsku službeno nisu priznale te s kojima nemamo uspostavljene diplomatske odnose.

Na tom je popisu danas 14 država: Bahami, Burundi, Butan, Džibuti, Južni Sudan, Liberija, Maršalovi Otoci, Niger, Ruanda, Somalija, Srednjoafrička Republika, Svazi, Tonga i Tuvalu.

Treba napomenuti da postoji cijeli niz država koje Hrvatsku nisu službeno priznale, ali s većinom tih državama njegujemo diplomatske odnose.

Prošle su godine s popisa država koje Hrvatsku nisu priznale i s kojima nemamo diplomatske odnose uklonjene Republika Kiribati te Sveti Kristofor i Nevis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:08