NOVA KRIŽALJKA HRT-A

Zoran Šprajc se vraća u Dnevnik, Hloverka odlazi s TV ekrana

Dnevniku će uz Šprajca voditi i Ivana Dragičević-Veličković, novinarka Vanjsko-političke redakcije. Do kraja tjedna znat će se i tko su urednici pojedinih dijelova programa

ZAGREB - Dean Šoša i Mirjana Rakić izbor su Domagoja Novokmeta, novog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, za čelna mjesta javne televizije. Šoša, urednik u Filmskom programu i dugogodišnji filmski kritičar, bit će v.d. glavnog urednika, dok će iskusna vanjskopolitička novinarka i mentorica Mirjana Rakić biti v.d. ravnateljice HTV-a.

- Nastojao sam u svoj naj-uži tim uvrstiti vrsne profesionalce i ljude čija će nam mudrost, spretnost, iskustvo i efikasnost pomoći da što prije trasiramo HTV kao javnu televiziju - kaže Domagoj Novokmet koji je s Mirjanom Rakić razgovarao još prošlog tjedna. Svi koji su doznali tko je njegova kandidatkinja za to mjesto složili su se da bolju osobu nije mogao izabrati, uz žaljenje što će ona dogodine zbog odlaska u mirovinu morati napustiti Prisavlje.

Vladajući odlučili: Domagoj Novokmet bit će novi ravnatelj HRT-a, HDZ napustio sjednicu!

Konci za javnu TV

- Ovo je u moja četiri novinarska desetljeća moja prva direktorska funkcija. Hoću li prvih dana loviti konce? Ne, mislim da će konci pohvatati mene. Sada bez šale, predugo sam na HTV-u da bi me išta iznenadilo, sigurna sam da ljudi ovdje žele i znaju raditi dobar i kvalitetan program, a to je najvažnije. Jer, u ovom poslu nema puno filozofije: sve se vidi na televizijskom ekranu - kaže Mirjana Rakić. - Zadaća nam je HTV napokon pretvoriti u javnu televiziju.

Koga diže dizalica?

Prednost ćemo dati vlastitoj proizvodnji, kvalitetnim dokumentarnim filmovima, europskim i domaćim igranim filmovima, kvalitetnom informativnom programu - najavljuje novi v.d. glavnog urednika Dean Šoša, koji je unatoč kuloarskim nagađanjima bio prvi Novokmetov izbor za to radno mjesto.

Mirjana Rakić, v.d. ravnateljice: 'Zadaća nam je HTV napokon pretvoriti u javnu televiziju'

Proteklih se dana, naime, spekuliralo da je 35-godišnji diplomirani ekonomist - kojeg je publika upoznala kao voditelja dječjih emisija “Briljanteen” i “Dizalica”, te urednika i voditelja emisije “Dobro jutro, Hrvatska” - u toj fotelji priželjkivao bivšeg aspiranta za glavnog urednika Zorana Šprajca, kojeg je u studenom pobijedio Bruno Kovačević, sada već bivši televizijski šef koji se vraća u matičnu Sportsku redakciju, gdje će pratiti svoj stari sektor - skijanje.

No, Šprajcu je ipak milije uređivanje i vođenje središnjeg Dnevnika u koji se, doznajemo, vraća početkom kolovoza. Tada će navodno na duži godišnji odmor otići Sandra Križanec i Ivan Jabuka, a u Dnevniku će uz Šprajca, priča se, osvanuti Ivana Dragičević-Veličković, novinarka Vanjsko-političke redakcije.

Do kraja tjedna znat će se i tko su urednici pojedinih dijelova programa. No, već sada se priča da će na čelo Zabavnog programa doći Velimir Đuretić. Jelena Milošević trebala bi postati šefica Dječjeg i obrazovnog programa, dok su karte za Informativni i Vanjskopolitički program još u špilu. Ipak, pretpostavlja se da će Dražena Miočića zamijeniti Sanja Mikleušević-Pavić, a premda se šuškalo da će na čelo Vanjske doći Elizabeta Gojan, sve izglednije je da na tom mjestu ostaje Mario Tomas.

Kad je o Sportskom programu riječ, navodno će urednik ostati Stjepan Balog. Po Prisavlju posljednjih dana kruže priče da bi dolaskom nove garniture neka poznata lica mogla na duže vrijeme nestati s ekrana, a u tom se kontekstu najčešće spominje ime Hloverke Novak-Srzić.

Hloverkino uzdanje

- Uvijek se uzdam u profesionalnost i korektnost mojih nadređenih - kaže urednica i voditeljica “Otvorenog”.

Uz Hloverku, govorka se da bi s mjesta šefice Pravne službe mogla otići i Zrinoslava Delić, koja je prošlog tjedna zajedno s članom tadašnje Uprave Markom Ugarkovićem završila na razgovoru u policiji zbog navodnog iznošenja službene dokumentacije, što se pokazalo kao lažna prijava jer su nadzorne kamere pokazale drugačiju sliku. Osim spomenutih, bit će zanimljiva i sudbina Mislava Togonala, Sandre Križanec, Ivana Jabuke, Joze Barišića...

Kad je o Josipu Popovcu riječ, on s mjesta predsjednika Uprave HRT-a odlazi na mjesto glavnog producenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:20