PORAZNO STANJE VOJSKE

ZRELI ZA REMONT Imamo 75 tenkova. Radi ih manje od trećine. A od 10 aviona ispravna su nam samo tri...

Iako u MORH-u tvrde da su zaustavili višegodišnje negativne trendove, iz godišnjeg se izvješća vidi kako vojska i nadalje ima velikih problema sa zastarjelom tehnikom

Protekla, 2012. godina može se smatrati godinom konsolidacije u obrambenom resoru jer su zaustavljeni višegodišnji nepovoljni trendovi u većini područja djelovanja, stojiu Godišnjem izvješću Ministarstva obrane o spremnosti obrambenog sustava za 2012. godinu koji je prezentiran Vladi.

No, iako u MORH-u tvrde da su zaustavili višegodišnje negativne trendove, iz godišnjeg se izvješća vidi kako vojska i nadalje ima velikih problema sa zastarjelom tehnikom, kako projekt Patria drastično opterečuje vojni proračun. Financijska sredstva su nedostatna pa sve djelatne vojne osobe ne mogu otići na sistematski pregled a nema ni sredstva za obnovu vojnih nekretnina.

Istovremeno zabrinjava podatak da je u vojnom sustavu porasla zlouporaba opojnih droga, izazivanja prometnih nesreća te zloupoaba položaja i ovlasti. Istovremeno je prošle godine broj tužbi protiv MORH-a dosegnuo broj od 18 tisuća od čega je više od 8 tisuća tužbi djelatnih vojnih osoba za neisplaćene prekovremene sate, rad noću, blagdanima i u smjenama.

Problemi Ante Kotromanovića

Vojna tehnika

Stanje velikog broja oružanih sustava je na granici isplativosti održavanja zbog njihove starosti i istrošenosti. Na održavanje tehnike u 2012. utrošeno je 153,2 milijuna kuna. Prosječna godišnja ispravnost tenka M-84 bila je 30 posto. Kopnene vojska ima 75 komada ovih tenkova. Godišnja ispravnost 10 borbenih aviona MIG 21 bila je 31,6 posto a helikoptera MI-8 49 posto. Ispravnost helikoptera Mi 171SH bila je 64 posto. Prosječna godišnja ispravnost brodova HRM-a bila je 76 posto.

Oklopno vozilo Patria

Na kraju 2012. godine isporučeno je ukupno 116 baznih vozila. Za završetak ugovora o nabavi vozila u 2013. godini osigurano je 319 milijuna kuna. Dosad je za Oklopna vozila utrošeno 1, 8 milijardi kuna, a u kupni troškovi nabave i opremanje vozila iznosit će 2,5 milijarde kuna, odnosno oko 20 milijuna kuna po vozilu.

Kamioni

Pouzdanst vojnih kamiona u sastavu Oružanih snaga je niska, troškovi održavanja visoki a ulaganje u remont i popravke nisu racionalni. Od 790 kamiona koliko ih vojska, njh 670 je od proizvođača kojih više nema tržištu.

Radarski sustav “Enhanced Peregrine”

Od četiri radara jedan je neispravan. U planu je je njihova modernizaciju i sposobljavanje za što su prkupljena tri tehnička rješenja. Dosad je na na ovaj radrski sustav utrošeno 95 milijuna kuna.

Uništavanje neperspektivninog naoružanja

U vojnim skladištima je 18 000 tona neperspektivnih ubojnih sredstava za čiju industrijsku demilitarizaciju potrebno oko 55 milijuna kuna. Tih sredstava nema.

VoGIS - Vojno geoinformacijski sustav

Godine 2004. zaočet je projekt nabavke geoprostornih podataka s područja RH. No, vojska nije dobila podatke a za projekt je utrošeno 66,7 milijuna kuna , čime je plačen i dio proizvoda i usluga koje i nisu isporučene. Sva daljnja ulaganja su zaustavljena dok dobavljač ne ispuni zaostale obveze.

Zdravstvo

Sustav zdravstvene potpore ne funkcionira zbog nedostatka liječnika te sve djelatne vojne osobe ne mogu izvršiti sistematske preglede niti ostvariti primarnu zdravstvenu zaštitu. Zbog nedostatka sredstava plan zdravstvenih pregleda ostvaren je sa 63 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:40