ODLAZI LI VELJKO OSTOJIĆ?

‘On je veliki stručnjak, ali turizam raste po stopi iz Bajsova stolovanja’

 Goran Mehkek / CROPIX

U Banskim dvorima još se ne razmišlja o smjeni ministra turizma.

Iako su u samo tri mjeseca popucale sve veze između Zorana Milanovića i Ivana Jakovčića, pozicija Veljka Ostojića za sada nije ugrožena, ali političke okolnosti nikako mu ne idu na ruku, doznaje se od Vladinih izvora.

Pitanje je koliko još može trajati pat-pozicija, u kojoj između SDP-a i IDS-a traje otvoreni rat i razmjenjuju se brojne uvrede, a u isto vrijeme Ostojić, koji je jedan od najbližih Jakovčićevih suradnika, obnaša visoku dužnost u izvršnoj vlasti.

Delikatna situacija

Prema Vladinu izvoru, još prije mjesec dana Milanović je upozorio Ostojića da, u slobodnom prijevodu, može napustiti Vladu ako misli isto što i Jakovčić. Premijer je očito od ministra turizma očekivao više solidarnosti, premda je isto tako činjenica da se i Ostojić našao u vrlo delikatnoj situaciji jer je prisiljen biti lojalan i Vladi i vlastitoj stranci.

Zato je realno očekivati da će Veljko Ostojić najkasnije nakon lokalnih izbora napustiti Vladu. Nitko ne očekuje da on istupi iz IDS-a i nastavi raditi kao nestranački ministar turizma, a još je teže zamisliti da će IDS još dugo participirati u sadašnjoj vlasti, o kojoj je Jakovčić posljednjih dana iznio niz ružnih riječi. Kolateralna žrtva spora Jakovčić - Milanović tako je postao Veljko Ostojić.

Signal za promjene

U Vladi misle kako je, srednjoročno gledajući, neprihvatljiva njegova lojalnost IDS-u i Ivanu Jakovčiću s kojim je nastupio na zajedničkoj konferenciji za novinare dan nakon što je Hrvatskoj smanjen kreditni rejting. Ostojić nije kritizirao Vladinu politiku, ali je u izjavi prilično jasno pokazao kako je rezerviran prema načinu na koji djeluju Banski dvori:

- Ovo što se dogodilo signal je da treba promijeniti ponašanje. Moramo početi donositi odluke brže i hrabrije. Svi smo deklarativno spremni na promjene, no ne slažemo s onima koje se tiču nas - upozorio je Ostojić.

Pohvale turizmu

I dok je uputio zamjerke na račun Milanovićeve Vlade, politiku svojeg Ministarstva turizma opisao je puno ljepšim riječima. - Turizam ne može izvući ovu zemlju iz krize sam, ali može, treba i hoće dati doprinos da u ovoj zemlji bude bolje. Zbog samo nekoliko poteza, u turizam bi sljedeće godine trebalo biti investirano između 2,5 i tri milijarde kuna, diferencirana stopa PDV-a u turizmu rezultirat će nizom pozitivnih efekata na području zapošljavanja, potrošnje i investicija. Pri kraju je i izrada strategije razvoja hrvatskog turizma koja predviđa da se do 2020. ostvare investicije od sedam milijardi eura te da se povećaju inozemni primici po toj osnovi za 4,5 milijardi eura - pojasnio je Veljko Ostojić.

Što se tiče Ostojićeve stručnosti i poznavanja turističke branše, to nitko ne dovodi u pitanje, ali u Vladi smatraju da odlazak ministra turizma ne bi izazvao bitnije poremećaje. - Budimo iskreni, turizam raste po stopama kakve je bilježio i kada je ministar bio Bajs, koji je prije nego što je postao ministar bio turistički analfabet - drže u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:13