BIVŠI ŠEF MMF-A

Novi detalji skandala: Strauss-Kahn htio se nagoditi sa sobaricom koju je silovao i bio je uvjeren da mu je prenijela HIV

Bivši financijski moćnik u zatvoru se dobro slagao sa stražarima, no brinulo ga je to što nema naočale i kako će završiti MMF-ovi pregovori s prezaduženim državama

ZAGREB - U kolovozu prošle godine njujorško je tužiteljstvo odustalo od tužbe protiv Dominiquea Strauss-Kahna, donedavnog šefa MMF-a i političara za kojega je većina Francuza navijala da ih na predsjedničkim izborima oslobodi vladavine Nicolasa Sarkozyja.

Forenzički dosje bio je zatvoren, novinari su taj veliki skandal istrošili do kosti. Kahnova karijera bila je više-manje gotova, kao i njegov brak s francuskom novinarskom zvijezdom Anne Sinclaire.

Što se i kada zaista dogodilo 14. svibnja 2011. kada je Strauss-Kahn silovao Naffisatou Diallo, crnu sobaricu njujorškog Sofitela, ostalo je pomalo nejasno.

Ipak, svi su vjerovali da znaju sve što se o slučaju moglo znati. Moćnik se izvukao, siromašna useljenica iz Zapadne Afrike mogla je potražiti pravdu u civilnoj parnici. Strauss-Kahn je pregrmio pritvor na otoku Rikers i kućni pritvor, ali pravoj zatvorskoj kazni za seksualno nasilje je izmakao. Tako se barem činilo.

Odvjetničke makinacije

Vratio se u Francusku, dovršio intervjue za svoju biografiju i povukao se. Ali nisu svi novinari prešli na nove priče. John Solomon nastavio je istraživati. U svojoj upravo objavljenoj knjizi “DSK: The Scandal that Brought Down Dominique Strauss-Kahn” ( Skandal koji je srušio Strauss-Kahna) otkriva da se u pozadini vijesti o tom skandalu razvijala cijela jedna dosad nepoznata fabula.

Kao što je poznato, Strauss-Kahn je 15. svibnja u svojem apartmanu pokušao silovati sobaricu Naffisatou Diallo. Ona je uspjela pobjeći.

Strauss-Kahn je napustio hotel, otišao na ručak s kćeri i ukrcao se na ranije planirani let za Pariz. Nakon što je Diallo alarmirala osoblje hotela, policija je uhitila Strauss-Kahna minutu prije polijetanja, iskrcala ga s leta i strpala u zatvor na otoku Rikers. Solomonova knjiga otkriva nepoznate detalje iz prvog skandala u New Yorku.

Najzanimljivije nepoznate informacije su da se Strauss-Kahn, dok je još trajala policijska istraga u Americi, pokušao nagoditi s Diallo i da je tjednima u kućnom pritvoru živio s mišlju da je možda zaražen HIV-om, a nije se usudio testirati da ga novinari ne bi otkrili. Posebna priča su makinacije njegovih američkih odvjetnika koje nadilaze čak i maštu scenarista serije “Boston Legal”. Strauss-Kahn se pokušao nagoditi sa svojom žrtvom prije nego što se policijska istraga protiv njega raspala.

Pregovori o nagodbi

Njegovi odvjetnici Ben Brafman i Bill Taylor shvatili su da je tužiteljstvo u nevolji kad im se sredinom lipnja 2011. javio sobaričin odvjetnik Kenneth Thompson. Zamolio je da razmisle o izvansudskoj novčanoj nagodbi. Thompsona je alarmilara najava tužiteljice Joan Illuzzi da neće zvati Diallo da svjedoči.

Svaki tužitelj zna da na suđenju za seksualni napad ne može napraviti ništa ako ne dovede žrtvu na klupu za svjedoke pa je Thompson pokušao izvući barem nešto za svoju klijenticu. Diallo još nije bila podnijela privatnu tužbu, ali svi su znali da hoće. Kahnovi odvjetnici pristali su na pregovore i potpisali su ugovor o tajnosti. Pregovori su počeli 15. lipnja. Za posredovanje u pregovorima Thompson je predložio nekoliko velikih njujorških faca, uglavnom bivše suce.

Strauss-Khanove odvjetnike zanimalo je samo koliko će Diallo tražiti novca. Thompson nije htio reći. Pristao je i da oni odrede posrednike, samo da im ne otkrije cifru. Taktizirao je, jer mu je zakon zabranjivao da ispuni uvjet Kahnovih odvjetnika, da predloži Diallo da odustane od građanske parnice u zamjenu za novac. Sve što su mogli jest da sva trojica odvjetnika isplaniraju kako će zajedno prići tužiteljstvu nakon što se nagode. Pregovori su bili napeti, ali planiranje zajedničkog nastupa teklo je dobro.

Onda se sve preokrenulo. Kahnovi odvjetnici načuli su da tužiteljstvo ima problema s Diallo. Odmah su u medije počeli puštati razne informacije o događaju u Sofitelu, a pustili su i priču o problemima tužiteljstva. Pokušali su uvjeriti javnost da Diallo ima puno više tajni i da puno više laže nego što se sumnjalo i da ne može dobiti na sudu.

Onda su, svega nekoliko tjedana prije nego što je tužba odbačena, bacili bombu: novinarima su dojavili da je Thompson tražio izvansudsku nagodbu samo nekoliko dana prije nego što je Diallo tužiteljstvu priznala da nije govorila cijelu istinu. Strauss-Kahnovi odvjetnici prekršili su ugovor o tajnosti jer su znali da to u kaznenom postupku nema težinu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:59