ŠTO DANAS RADI NEKADAŠNJA MINISTRICA?

NOVI ŽIVOT BIVŠE SANADEROVE DESNE RUKE ‘Preuzela je firmu odmuža i radi na okretištu Dubrava'

Zaposlene plaća 2045 kuna, u ožujku je samo 10 dana bila u blokadi, a radi na izvozu’
 Neja Markičević/CROPIX

Preuzela je suprugovu tvrtku, uredila je poslovne prostore i krenula u novi poslovni pothvat!

Nekadašnja desna ruka bivšeg premijera Ive Sanadera Bianca Matković okrenula se konzaltingu! Želi se nametnuti na tržištu kao savjetnica za plasiranje hrvatskih proizvoda u inozemstvu! Bliski izvor Biance Matković potvrdio nam je da je odlučila u privatnom biznisu realizirati znanje stečeno radom u samoj Vladi.

“Radi na izvozu hrvatskih proizvoda, zapravo radi ono što je radila i u Vladi, ali sada u privatnom sektoru”, doznajemo od našeg sugovornika.

‘Zagrizla za posao’

Matković nije željela javno govoriti o vlastitoj poslovnoj budućnosti.

Ali njezini prijatelji kažu da se u potpunosti posvetila novom poslovnom izazovu.

“Među potencijalnim inozemnim partnerima njezina biografija ima dobar prolaz jer je bila na visokim državnim funkcijama”, navodi naš sugovornik i dodaje: “Matković je dobro upoznata i s procedurom za dobivanje sredstava iz fondova EU, a zna i sve administrativne zavrzlame”.

Naš drugi sugovornik koji je zbog posla već kontaktirao tvrtku Biance Matković rekao nam je da se iznenadio koliko mu se brzo javila.

“Nisam očekivao da će mi baš u roku od jednog sata, i to u večernjim satima poslati odgovor. Iznenadio sam se kako je zagrizla za taj posao”, kaže nam sugovornik.

U registru Trgovačkog suda, očito je, da je od 2012. godine Matković šefica tvrtke Morium d.o.o. u kojoj se vodi kao direktorica i članica društva.

Prije je na toj funkciji bio njezin suprug Vladimir Matković, i to od 2008. godine.

“Da, preuzela je njegov biznis i sad je to njezina tvrtka. Ured ima na okretištu tramvaja u Dubravi, ukusno ga je uredila i primila se posla. Puno putuje, ali tek je na počecima”, komentira izvor blizak Bianci Matković.

Suprug Matković prije je preko te tvrtke vodio knjigovodstveni servis, a dolaskom Biance Matković na njezino čelo dodane su još neke djelatnosti.

Tvrtka je, inače, osnovana 2007. godine, a prihodi su joj od 2008. samo padali.

Suprug Matković je 2008. ostvario prihode od 705,7 tisuća kuna te dobit nakon oporezivanja od 164,1 tisuću kuna. Godinu dana kasnije ukupni prihodi iznosili su 318,5 tisuća kuna, a dobit samo 26,2 tisuće kuna, slično je bilo i 2010. kad su prihodi pali na 306,4 tisuće kuna, a dobit na 50, 5 tisuća.

Najgore je bilo 2011. kad su prihodi iznosili 279,4 tisuće kuna, a dobit 23,8 tisuća kuna, a 2012. prihodi su iznosili 295,3 tisuća kuna, dok je dobit iznosila 26,5 tisuća kuna.

U tvrtki su danas prijavljene dvije zaposlene osobe s prosječnom plaćom u visini od 2045 kuna.

Sve manja plaća

Prosječna plaća u tvrtki je iz godine u godinu isto tako sve manja: 2009. iznosila je 8100 kuna, a 2012. samo nešto više od dvije tisuće kuna.

Tvrtka nema ozbiljnijih problema s poslovanjem koliko je vidljivo iz financijskih servisa, račun je samo jednom bio u blokadi desetak dana, i to u ožujku ove godine.

Njezin surpug prijavljen je u još jednoj tvrtki koja znatno bolje posluje, u M-Reviziji d.o.o., dok je njegova tvrtka M-Biro u blokadi već dulje.

Bianca Matković je nakon odlaska iz Vlade radila kao članica Uprave Atlasa, i to na temelju odluke Nadzornog odbora u prosincu 2012.

“Bianca Matković pridonijet će jačanju pozicije Atlasa na domaćem i na stranim tržištima”, priopćeno je tada iz Atlasa, ali u siječnju 2013. otišla je i s te funkcije.

Karijeru je počela 1997. godine u Ministarstvu vanjskih poslova da bi već 2003. godine bila imenovana predstojnicom Ureda predsjednika Vlade i državnom tajnicom.

Zastupnica u Hrvatskom saboru postala je 2007., a 2008. godine državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Imenovana je iste te godine glavnom koordinatoricom Vlade za praćenje aktivnosti vezanih uz ubrzavanje pregovora Hrvatske s EU i usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Bila je voditeljica Operativnog državnog stožera za pripremu službenog posjeta predsjednika SAD-a Georga Busha Hrvatskoj, a bila je i glavni pregovarač za NATO, tj. voditeljica Državnog izaslanstva u pregovorima za pristupanje RH NATO-u. Imenovana je 2009. ministricom u Vladi, a 2010. poslovne izazove nastavila je na poziciji državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, zadužena za investicije, izvoz, gospodarsku diplomaciju i međunarodnu gospodarsku suradnju.

Od 2010. do kraja 2011. vratila se kao zastupnica u Hrvatski sabor. Svjedočila je u postupku protiv bivšeg premijera Sanadera i nekadašnjih stranačkih suradnika u slučaju Fimi- Medija. Ispričala je tada da nikad nije čula da Sanader spominje agenciju Fimi-Mediju, ali ni da ta tvrtka nikada nije radila za HDZ.

“Sa Sanaderom sam uz manje prekide radila gotovo 15 godina i nikada nisam čula da je spominjao Fimi mediju”, rekla je tada. Izjavila je tada da nikad nije čula ni za navodni stranački crni fond koji se, prema USKOK-ovim optužbama, punio milijunima kuna koji su izvučeni preko Fimi-Medije iz državnih institucija i tvrtki.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:37