SJETILA SE HRVATSKE

ODVJETNICI VEĆ PRIPREMAJU ZAHTJEV! Njemačka princeza želi povrat posjeda u Hrvatskoj - evo što sve traži...

Zahtjev za povrat imovine podnio je njezin najmlađi sin još 2002., ali nije bio potpun pa iz Ureda državne uprave još nisu izašli na teren, no obiteljski odvjetnici pripremaju dokumentaciju za čak 29.000 hektara zemljišta i šuma
BAYREUTH, GERMANY - JULY 25: Gloria von Thurn und Taxis arrives for the Bayreuth festival 2011 premiere on July 25, 2011 in Bayreuth, Germany. (Photo by Johannes Simon/Getty Images)
 Johannes Simon/Getty Images / 2011 Getty Images

Šume, vode i poljoprivredna zemljišta ostala su sve naše nacionalno blago nakon privatizacije, a ako se ostvare zasad neformalne najave iz njemačkih odvjetničkih krugova, velik komad Hrvatske zasađen šumama neće se - čak ni po dobro poznatim scenarijima - prodati budzašto, već otići za doslovno nula kuna - u povrat.

Zahtjev za povrat svoje nekadašnje imovine, doznajemo, pripremaju odvjetnici pripadnice jedne aristokratske obitelji.

Severinin imidž i slava

Princeza Gloria Thurn und Taxis (55), u svjetskim medijima poznata kao vjerojatno najotkačenija okrunjena glava, punkerica i TNT Princeza, a u svojoj Njemačkoj izgradila je imidž i slavu poput naše Severine, sa svom zabavom prestaje kad je o njezinu imetku riječ, a u slučaju Hrvatske, prema nekim procjenama, mogla bi ustrajati u traženju povrata čak 29.000 hektara zemljišta i šuma. Princeza Gloria, doduše, nikada nije osobno podnijela zahtjev za povrat imovine obitelji Thurn und Taxis, nacionalizirane na karlovačkom području nakon Drugog svjetskog rata, ali jest njezin najmlađi sin, 32-godišnji Albert Maria Lamoral Miguel Johannes Gabriel, 12. princ Thurn und Taxis, potvrdila je za Nedjeljni Jutarnji Lidija Kuzman iz karlovačkog Ureda državne uprave.

Zahtjev je podnesen 2002. godine, odnosno u periodu od šest mjeseci te godine kada je to bilo zakonski moguće, što znači da ga je princ Albert podnio u jedva punoljetnoj dobi. Danas slovi za poslovnog čovjeka i vozača trkaćih automobila te jednoga od najmlađih europskih milijunaša kojem je uz brzu vožnju najdraža “igra” - okrupnjavanje bogatstva.

- Taj zahtjev nije bio formalno potpun pa smo tražili ispravak. Do sada još nismo ni izašli na teren da bismo utvrdili na koje se povrat nekretnine točno odnosi - kaže Kuzman, potvrđujući da se povrat sasvim sigurno broji u desecima nekretnina, a možda ih je i više od sto. Doznajemo pouzdano da potražuje uglavnom šume na širem karlovačkom, ozaljskom i jaskanskom području, kao i u Gorskom kotaru.

Zasad nije poznato je li obitelj Thurn und Taxis u svojem zahtjevu zatražila u povrat i svoja bivša vlastelinstva Ozalj, Grobnik, Brod na Kupi i Zelin-Čiče.

Stručnjaci koje smo kontaktirali pretpostavljaju da je obitelj Thurn und Taxis te 2002. slanjem nepotpunog zahtjeva ipak zadovoljila zakonske uvjete te da su otada imali 13 godina vremena za sakupljanje cjelokupne potrebne dokumentacije kojom će povrat i ostvariti.

Samostan opatije

Za potvrdu potraživanja obratili smo se uredu princeze Glorije Thurn und Taxis, smještenome u njezinoj rezidenciji u Regensburgu. Zanimljivo je da je ta danas velebna palača St. Emmeram preuređena iz negdašnje građevine samostana carske opatije koju je obitelj Thurn und Taxis uspješno izvojevala u sličnoj zemljišnopravnoj bitci kakva se i nama izgleda zakuhava. Kao jedan od najvažnijih primjera historicističke arhitekture u Njemačkoj, ipak ima Muzej otvoren javnosti, a uz oko 500 soba (što je pretpostavka jer sama je princeza izjavljivala kako ih “nitko nikada nije brojao”), tu je i kancelarija osobne tajnice Glorije Thurn und Taxis, Linde Sanwald. Ona je princezi proslijedila naš upit, čiji službeni odgovor glasi: “Ne možemo vam dati nikakve informacije o tome”. Tipično plemićki, nije mnogo komentirala, ali ni demantirala.

Prema našim daljnjim saznanjima, obitelj Thurn und Taxis obratila se i velikom odvjetničkom uredu TILP iz Tübingena, inače sjedišta čuvenog Pravnog fakulteta, koji bi im mogao pomoći u pokušaju ostvarivanja povrata zemljišta u Hrvatskoj. Iz Njemačke u diskreciji obavljaju cijelu stvar s povratima, a govorimo u množini jer Hrvatska nije jedina zemlja u cijeloj priči. Za nas utješno zvuči činjenica da im je u Češkoj, recimo, povrat odbijen.

Poznavatelji situacije kažu kako je princeza Gloria Thurn und Taxis u povrate imovine zagrizla od 1990., kada je ostala udovica. Naime, činjenica je da veliki imetak vuče i velike rashode pa je princeza Gloria Thurn und Taxis, dojučerašnja partijanerica, preko noći uvučena u začarani krug enormnih izdataka iz kojih se valjalo iskoprcati. Uz troje djece, u najboljim godinama ostalo joj je slavno prezime i nasljedstvo koje je valjalo dobrano pročešljati i sistematizirati. Tako su na red došle šume darovane im zauzvrat jer su kao predstavnici bavarske aristokracije pomagali Hrvatima u obrani od Osmanlija. Starosjedioci nisu time bili oduševljeni, ali Kaiser ih ionako nije pitao za mišljenje.

Thurn und Taxisi njemačka su plemićka obitelj podrijetlom iz Bergama, gdje se spominju još u 13. stoljeću, a tri vijeka kasnije dobivaju plemićki naslov Svetog Rimskog Carstva, pa baruna, grofova i kneževa, a ulaze i u red ugarske aristokracije. Bili su poznati kao kolekcionari samo najljepših europskih dvoraca, zamkova i posjeda.

Utemeljitelji su prve poštanske službe u Italiji, s monopolom koji se protegao na Francusku i Španjolsku. Isprva de Tassis i de Taxis, na kraju se nazivaju Thurn und Taxis.

Prethodno pojašnjenje nužno je jer dolazimo do razloga zbog kojega je sa 15. na 16. stoljeće u Istri djelovao Giovanni Tassis, carski poštanski mešetar Maksimilijana I. Habsburškoga, koji je u zakup dobio gospoštiju Rakalj. Obitelj Thurn und Taxis sa sjedištem u Regensburgu od 1748., od 19. stoljeća stječe više vlastelinstava na području Hrvatske: Ozalj, Grobnik i Brod na Kupi te Zelin-Čiče kupnjom od grofova Erdödy.

Bitka s vlastima

Posjedima je upravljala njihova Dohodarstvena komora sa sjedištem u Karlovcu. Vlastelinstvo Ozalj darovnicom je kneza Alberta Thurn und Taxisa 1928. pripalo Družbi Braće hrvatskoga zmaja uz uvjet da “grad s pripadajućim zemljištem imade uvijek i za sva vremena služiti hrvatskim narodnim, kulturnim i humanitarnim svrhama”, do 1945. u njihovu je posjedu bilo imanje Zelin-Čiče, a do 1948. Grobnik.

Thurn und Taxisovi nevoljko su se odrekli svojih imanja po Hrvatskoj pa im recentna bitka s lokalnim vlastima nije prva: svim dostupnim sredstvima borili su se za njih, sječom drveća pokušali su uteći agrarnoj reformi, no bezuspješno: šume su isprva sekvestrirane, da bi konačno arbitražni sud u Haagu 1935. odbio sve zahtjeve njihovih plaćenih eksperata. Najvećim borcem protiv njihove moći u Hrvatskoj u povijesnim je knjigama kao zapisan ostao dr. Stjepan Frančišković, s diplomom iz šumarstva dugogodišnji zaposlenik sekvestiranog vlastelinstva Thurn und Taxis u Lokvama, a potom i u Delnicama. Kad se kao šef šumarije usprotivio pustošenju goranskih šuma koje su provodili njegovi njemački poslodavci, otpušten je, ali to im se očito obilo o glavu.

Cijela situacija otada je bila na mirovanju, desetljećima naovamo su Thurn und Taxisovi bili više okrenuti trošenju nego zgrtanju bogatstva, pa tako i sama princeza Gloria, koja je konvertirala spletom okolnosti poslije smrti muža.

Princ Johannes Thurn und Taxis, poznato je, bio je biseksualac, a 34 godine mlađu Gloriju upoznao je na homoseksualnoj sceni, u Marbelli. Brak je, navodno, uobičajeno dogovoren zbog ekonomsko-biološkog nastavka njihovih loza.

Johannes Simon / 2007 Getty Images
REGENSBURG, GERMANY - JUNE 28: Countess Gloria von Thurn und Taxis (L) and Guenter Alt perform on stage during the rehearsal of the operetta "Weisses Roessl" prior to the Thurn und Taxis castle festival on June 28, 2007 in Regensburg, Germany. (Photo by Johannes Simon/Getty Images) *** Local Caption *** Gloria von Thurn und Taxis;Guenter Alt

Foto: Getty Images

Čudnovate kreacije

Gloria, rođena u razvlaštenoj plemićkoj obitelji von Schonburg-Glauchau, tako se te 1980. udala za jednoga od “najtežih“ bogataša Europe, čiji se imetak procjenjivao na tri milijarde dolara. Tada 20-godišnjakinja, u medijima je nadaleko poznata kao ljubiteljica mode sklona zabavama, a nije ju smirio ni bračni prsten, već je i dalje prednost davala - piercinzima. Nastavila je žariti i paliti rock scenom 80-ih, što joj je priskrbilo nadimak “TNT Princeza“.

Sasvim opravdano, jer činila je sve što ga opravdava: izgledala je kao junakinja gotičkog looka iz filmova Tima Burtona, nosila punk frizure i čudnovate kreacije, lajala je kao pas u showu Davida Lettermana, partijala je s Princeom i drugim glazbenicima, a jednom je uhićena na minhenskom aerodromu zbog posjedovanja hašiša, iako se pravdala da joj je podmetnut. Njezin postariji muž u ludorijama je čak i prednjačio, bez srama je ljubio oba spola, a aristokraciju je izluđivao psinama, pa je tako britanskoj princezi Margaret na nekom balu dok je plesala izlio crno vino po stolcu.

Širenje obitelji

Urnebesan par uza sve je partijanje proširio obitelj s troje djece. Najstarija kći, princeza Maria Theresia, rođena je već u prvoj godini braka, da bi na svijet u razmacima od po godine dana došli i princeza Elisabeth te princ Albert. Poznati po raskošnim (i rastrošnim) zabavama, za Johannesov jubilarni 60. rođendan priredili su proslavu koju je fina njemačka aristokracija ignorirala, ali zato su se odazvali najpoznatiji svjetski celebrityji.

Među uzvanicima su se tako našli frontmen Rolling Stonesa Mick Jagger i njegova tadašnja supruga, top-model Jerry Hall, izdavač Malcolm Forbes te biznismen Gordon Getty sa suprugom Ann, svi odjeveni po dress codeu kostima iz 18. stoljeća. Johannes je puhao u svjećice na svojoj rođendanskoj torti načinjenoj od 60 marcipanskih falusa, dok mu je njegova Gloria, poput Marilynke, pjevala “Happy birthday“.

Hannes Magerstaedt / 2009 Getty Images
REGENSBURG, GERMANY - JULY 19: Princess Gloria von Thurn und Taxis and Lena Ottenbacher (Pippi Langstrumpf) during the play 'Pippi Langstrumpf' at the Thurn and Taxis castle festival on July 19, 2009 in Regensburg, Germany. (Photo by Hannes Magerstaedt/Getty Images) *** Local Caption *** Lena Ottenbacher;Gloria von Thurn und Taxis

Foto: Getty Images

Ostavio je u dugovima

Četiri godine poslije, kao nekom igrom sudbine, desio im se obrat. U prosincu 1990. princ Johannes umire, poslije dvije neuspjele transplantacije srca. Princezu Gloriju ostavlja u dugovima od preko 500 milijuna dolara i tu kreće njezina borba za opstanak. Nakon rasprodaje svega što se dalo unovčiti nabrzaka, povlači se u rezidenciju u Regensburgu pa uzima instrukcije iz ekonomije i poreznih zakona. Prestaje izlaziti i posvećuje se odgoju djece, od kojih je danas najpoznatije srednje, kći Elizabeth, koja radi kao modna urednica u Vougeu.

Nekoć divlja princeza Gloria svijet je šokirala izjavom da je zaraza HIV-om u Africi raširena jer “crnci vole spolno općiti”. Ponašanjem ubuduće više neće šokirati javnost, tvrdi, dodajući kako je to vrijeme iza nje. Stečenu pozornost odlučila je ubuduće okrenuti u nešto pozitivno, kaže, misleći na vjeru kojoj se kao praktikantica okrenula nakon burne mladosti i braka.

Kao aktivna katolkinja, naglašava važnost tradicije i ponosi se svojim konzervativizmom. Kaže da nemamo prava jednostavno “pomesti” prošlost, a za Hrvatsku smatra kako nikada nije pripadala Balkanu, nego krugu zemalja kao što su Austrija, Njemačka, Francuska i Italija, dodajući kako se to ne može zaboraviti unatoč 45 godina komunizma.

Današnja preobraćenica, svoje titule ikone punk scene i TNT Princeze obrazlaže mišlju kako nije bila prava, već samo modna punkerica. Veli da je još kao djevojčica, odrastajući uz oca novinara u Africi, kod kuće mnogo molila, a po svim postulatima tradicije slavili su velike blagdane. Kao mlada je, nastavlja, sve uzimala zdravo za gotovo, da bi s godinama, osobito sa smrću muža, produbila vjeru. U svojem religijskom aktivizmu u nekoliko katoličkih organizacija ponajviše je usmjerena na prava žena u Crkvi. Suosnivačica je Ženske marijanske kongregacije Navještenja Marijina u Regensburgu, članica Malteškog reda i pokreta Da životu. Naglašava važnost svakodnevne molitve, hodočašća i karitativnog rada. U svojem domu u Regensburgu uvodi, priznaje, mnoge novosti, ali uvijek s poštovanjem tradicije i osjećajem za povijest.

Često se tako prisjeća roditelja, oca iz Istočne Njemačke i majke Mađarice, koji su u komunizmu sve izgubili, pa nije odrastala u dvorcu, nego kao svako obično dijete. No, njezina vjera u napredak došla je do svojih granica pa radije gradi na pragovima prošlosti, tako da ni Katoličku crkvu ne bi demokratizirala.

U tom smislu u svojedobnim posjetima Hrvatskoj svidjelo joj se kada je oko oltara vidjela samo muškarce, za razliku od rodne joj Njemačke, gdje se tu nalazi dosta žena. Osobno to ne voli jer je, ponavlja, protivno tradiciji, koju iznimno cijeni. Stoga je i protiv ređenja žena koje, dodaje, ionako već sve rade u Crkvi, pa moraju nešto ostaviti i muškarcima. Žestoka je protivnica pobačaja jer smatra da je svako dijete željeno od Boga i da je trudnoća uvijek, naglašava, Božji blagoslov.

Andreas Rentz / 2014 Getty Images
MUNICH, GERMANY - SEPTEMBER 12: Princess Gloria von Thurn und Taxis arrives for the pre-wedding party of her daughter Princess Maria Theresia von Thurn und Taxis at P1 on September 12, 2014 in Munich, Germany. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Foto: Getty Images

Čuvarica povijesti

Vjerojatno iz vlastitog iskustva, govori o tome da besperspektivnim djevojkama perspektivu treba otvoriti i financijski ih podržati. Kritizira 60-e, seksualnu revoluciju i kontracepcijske pilule te žali zbog trenda udaljavanja od obitelji. Kao plemkinja, smatra se čuvaricom povijesti, što je povlastica, ali i veliki financijski teret, svjesna je, pa se u tom kontekstu opet podsjeća Hrvatske, gdje su “komunisti svojedobno pokušali zamutiti dio povijesti”, misleći na posjede koje je njezina obitelj kod nas imala i tako otvara polako karte u traženju povrata.

Hoće li odvjetnici princeze Glorije Thurn und Taxis uspjeti u naumu da Hrvatskoj uzmu posljednje preostale komade obiteljskog srebra? To ćemo tek vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:21