MA FEST

Plemenita umjetnost plakata: Jeremiah i Zagor brane Makarsku

Danas se zatvara peti MaFest, festival stripa u Makarskoj, jedinstven po tome što svi njegovi gosti, svjetski poznati strip-crtači, svoje junake za posebne festivalske plakate smještaju u grad pod Biokovom

Već se 2006., na prvom festivala stripa u Makarskoj - MaFestu - vidjelo da je skupina entuzijasta predvođena Darijom Antunovićem i Damirom Raičem napravila organizacijski posao svjetske kvalitete. Četiri godine poslije - a danas se zatvara peti MaFest - vidljivo je da su barem u jednom vidu konkurenciju ne samo sustigli, već i temeljito prestigli. U pet godina festivala, naime, tiskano je čak dvadeset autorskih plakata koje su potpisala i neka od najvećih svjetskih imena.

NLO nad Makarskom

U stripovskom svijetu uobičajeno je da crtač-uzvanik u znak zahvalnosti za poziv nacrta plakat za manifestaciju. Taj su običaj prihvatili i MaFestovci te su plakat prvog MaFesta povjerili legendarnom Hermannu Huppenu, autoru “Jeremiaha”, koji je svoje junake Jeremiaha i Kurdyja smjestio na središnji makarski Kačićev trg, ispred crkve Sv. Marka, s prijetećim Biokovom u pozadini. Iduće je godine, u povodu gostovanja Alfreda Castellija i Lucija Filippuccija, tvorca i jednog od crtača “detektiva nemogućega” Martina Mystčrea, na plakatu nad Makarskom osvanula flota letećih tanjura. Neidentificirani leteći objekti ili ne, stanje je još bilo normalno: plakat po festivalu. Nitko, pak, nije mogao predvidjeti ono što su Antunović i Raič - znani kao Dado&Dado dvojac - skuhali za iduću godinu.

Poneseni odličnim prijemom festivala hrvatske i balkanske publike, Dado&Dado su zaključili kako je jedan gost po festivalu premalo. Toliko je dragih stripova, toliko njihovih divnih autora, pa zašto ih ne pozvati više? A kad već dolaze u Hrvatsku, mnogi od njih prvi i možda jedini put, zar ne bi bio grijeh ne otisnuti po plakat svakome? Tako je Makarska 2008. osvanula izlijepljena s pet različitih plakata, a 2009. i 2010. s čak sedam.

Grad pod opsadom

U svega nekoliko godina, svoje su junake u Makarsku i okoliš tako smjestile svjetske veličine poput Alfonsa Fonta (čiji su junaci na jedrilici uplovili u makarsku luku), Eduarda Rissa (koji je junake svih svojih stripova smjestio u kultni Bookcafe, srce mafestaških druženja), ili Iva Milazza (čiji se Ken Parker pogostio svježe upecanom jadranskom ribom). Zagor, omiljeni junak svih vječitih dječaka, borio se na crtežu Galliena Ferrija s Indijancima po obroncima Biokova, dok je Mister No na crtežu Roberta Disa viđen kako svojim piperom nadlijeće Makarsku. Dylan Dog, Tex Willer, Nathan Never, Magični Vjetar pa čak i John Difool pohodili su naše krajeve u vrijeme MaFesta.

Ne treba zaboraviti ni domaće snage: plakate za MaFest crtala su dvojica splitskih majstora, nadrealni Alem Ćurin i senzualni Boro Pavlović. Niko Barun svojim je plakatom najavio revival Baltazara, Goran Sudžuka junake svog stripa smjestio je u kafić u kojem je i sam rado provodio vrijeme, dok je Goran Parlov Punishera pustio neka devastira gradsku jezgru u potrazi za opakim kriminalcima koje na potjernici prepoznajemo kao - Dadu&Dadu! Ne treba, na kraju, zaboraviti ni vrsnu Melinu Mikulić, čijih su ruku djelo vizualni identitet MaFesta, pa tako i oblikovanje svakog od ovih plakata i njima pripadajućih majica.

Ono najbitnije ostavili smo za kraj. Svaki od originalnih crteža za ove plakate na zadnji se dan MaFesta prodaje na prigodnoj aukciji. Tako skupljen iznos - koji je lani bio veći od četrdeset tisuća kuna - na licu se mjesta uručuje roditeljima ili starateljima nekog djeteta s posebnim potrebama. Suze ganuća koje tom prilikom znaju poteći pokazuju kako su autori i ljubitelji stripova od svojih junaka naučili najbitniju lekciju - o plemenitosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 05:02