NEDJELJNI OTKRIVA

POTJERA ZA 'HRVATSKIM KRALJEM ZLATA' ‘Morao sam pobjeći iz Srbije iako sam u njihov proračun uplatio pola milijuna eura’

Kristijana Kopića optužuju da je preko noći zatvorio 90 zlatarnica, ostavio 180 zaposlenika bez dvije plaće te odnio zlato vrijedno milijune eura
 Nina Đurđević/Cropix

U Srbiji je naše poslovanje bilo stalno stopirano. Jedina je racionalna odluka bila da tamo prekinemo poslovanje, izjavio je jučer za Jutarnji list hrvatski kralj zlata Kristijan Kopić, jedan od dvojice Hrvata za kojim je u Srbiji ovih dana pokrenuta medijska potraga jer je, javljaju srpski mediji, preko noći zatvorio 90 zlatarnica te ostavio 180 radnika bez posla, a i posljednje dvije plaće.

Prozivaju ga i da je zajedno s partnerom Goranom Skočilićem, također hrvatskim državljaninom, iz Srbije iznio oko 50 kilograma zlata, i to ilegalnim putem. Beogradski list Informer objavio je priču u kojoj navodi da je to količina zlata koju su poslovice te tvrtke otkupile u mjesec dana, a vrijednost mu premašuje 1,7 milijuna eura. Zatvaranje lanca tih poslovnica u Srbiji uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je, prema pisanju medija u Bosni i Hercegovini, istoimena tvrtka na gotovo identičan način zatvorila lokale i u BiH.

Tvrtka Gold exchange u Srbiji je imala 73 poslovnice za otkup zlata iako nije imala proizvodnju, što je zakonom zabranjeno. Vlasnik tvrtke Gold Exchange, navode srpski mediji, dozvolu za rad dobio je u kolovozu 2012. na osnovi pravilnika koji nije zahtijevao da samo proizvođači s cjelokupnom opremom i radionicama mogu otkupljivati zlato, ali je u međuvremenu pravilnik promijenjen, a zlatari su imali tri mjeseca za prilagodbu novim uvjetima. Direkcija za mjere i dragocjene metale utvrdila je da ta tvrtka ne ispunjava uvjete pa je 24. srpnja lancu zlatarnica oduzela dozvolu za rad. Početkom rujna vlasnik je zatvorio poslovnice i 140 radnika ostavio bez posla.

Jedna od zaposlenica ove tvrtke iz Novog Sada izjavila je za RTS da vlasnik nije u Srbiji, da je nedostupan i da s njim ne mogu razgovarati, ali im je e-mailom poručio da navodno pregovara s nekom crnogorskom tvrtkom zainteresiranom za kupnju poduzeća.

Njezina kolegica iz Kruševca izjavila je da su otkupljeno zlato otpremali u Novi Sad.

- Gdje je išlo nakon toga, stvarno ne znamo - rekla je ta radnica, potvrdivši da prije zatvaranja zlatarnice u kojoj je radila mjesec i pol nije primila plaću.

Osim duga zaposlenicima, vlasnik zlatarnica Gold exchange duguje i državi, javljaju srpski mediji, oko 800 eura, ali je u tijeku kontrola dosadašnjeg poslovanja te tvrtke. Tabloid Informer navodi da Gold exchange duguje za plaće i doprinose, a pojedinim zaposlenicima i naknade za mirovinski staž. Prema pisanju EuroBlica, regionalnog izdanja beogradskog Blica u BiH, tvrtka Gold exchange registrirana je i u Banjoj Luci, a osnivač je također Kristijan Kopić. Poslovanje ove tvrtke u Republici Srpskoj mjeri se s oko 4,5 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 2,25 milijuna eura, a Gold Exchange se donedavno nalazio i na popisu poreznih dužnika sa 16.500 eura, ali je taj dug plaćen.

Tvrtka u RS-u posluje od 2012. i ima prijavljenih 26 radnika, koji strahuju za radna mjesta nakon što su zaposlenici istoimene tvrtke u Sarajevu, registrirane za područje Federacije BiH, optužili ravnateljicu i još jednog zaposlenika da su preko noći odnijeli sve zlato i novac iz poslovnica i pobjegli ne isplativši ih, navode tamošnji elektronički mediji i dodaju da su djelatnici sve prijavili policijskim agencijama u BiH. Prema njihovim navodima, osnivač tvrtke Gold Exchange u BiH je hrvatski državljanin Želimir Bagić.

I Kopić i Bagić članovi su društva hrvatske tvrtke Auro Domus d.o.o., jedne od prvih koja je u nas prepoznala priliku kad je tržište otkupa plemenitih metala prije dvije godine, posebice zlata, procvjetalo. Zbog tadašnjeg rasta cijena zlata na burzama osiromašeni građani prodavali su sve što vrijedi: lančiće, prstenje, medalje, satove, zlatnike, srebrninu... Tvrtka Auro Domus d.o.o. lani je prijavila ukupne prihode od rekordnih 688 milijuna kuna! Dobit im je nakon oporezivanja iznosila 19,1 milijun kuna! U odnosu na prethodnu godinu, bio je to rast prihoda od 4,7 puta! Godine 2011. prijavili su prihode od 147,3 milijuna kuna. Tijekom 2011. i 2012. poslovnice za otkup zlata diljem Hrvatske otvarale su se gotovo na svakom uglu. U otkupljivačnicama zlata tih su se dana vrtjeli milijuni. Rijetki su to divljanje cijena zlata mogli iskoristiti kao dobar biznis. Danas se situacija promijenila, a hrvatski otkupljivači lagano su pozatvarali vrata. Stabilizacija globalne ekonomije dovela je do drastičnog pada cijene zlata na svjetskom tržištu. Osjetili su to i u Auru Domusu, te se, kažu, okreću prodaji nakita. Ta tvrtka je u tijekom 2012. povećala broj članova društva, a kao ovlašteni za zastupanje ostali su Loris Dessardo i njegova supruga Anđelka Dessardo. Član društva postao je i Kristijan Kopić. Tvrtka je 2013. temeljni kapital od 20 tisuća kuna povećala na 25 milijuna kuna jer ga je dokapitalizirala s dobiti koju je ostvarila 2012. Dessardo nam je jučer pokušavao objasniti da je Kopić u njegovoj tvrtki samo menadžer. Rekao je da će pokušati doći do njega te da bi nam se on trebao javiti. Nekoliko sati kasnije javio se Kopić. Objasnio je da se ne možemo naći jer je u inozmestvu, ali nije htio precizirati gdje. Odbio je odgovarati na konkretna pitanja i poslao nam je mail u kojem je iznio vlastitu stranu priče.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:16