SDP SUOČEN S MOGUĆNOŠĆU DA IZGUBI ZAGREB

PROPAST PROJEKTA BERNARDIĆ? Bandić je preuzeo vodstvo, a SDP zna - za novog je kandidata kasno

 Nenad Dugi/CROPIX

Čim osigura donošenje državnog proračuna za iduću godinu, vrh Socijaldemokratske partije Hrvatske namjerava se se maksimalno posvetiti prioritetnom političkom cilju u 2013. - pobjedi na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu. Nedavna istraživanja koja su pokazala kako Davor Bernardić zaostaje za Milanom Bandićem , izazvala su uzbunu u SDP-u i natjerala cjelokupnu stranačku infrastrukturu da se spremi za predstojeću bitku za Zagreb.

No, u sjeni priprema za pobjedu u glavnom gradu, sve veći broj visokih članova SDP-a počeo je pod lupu stavljati odluku o Davoru Bernardiću kao socijaldemokratskom kandidatu za gradonačelnika Grada Zagreba. Prevladava skoro jednoglasno mišljenje kako je upravo Bernardić kriv za Bandićev politički comeback, i sada već realnu opasnost da SDP izgubi zagrebačke izbore. A gubitak glavnoga grada bio bi gotovo katastrofa, kako zbog poraza od stranačkog otpadnika kakav je Bandić, tako i zbog činjenice da HDZ u Zagrebu de facto ne postoji. Drugim riječima, izbore je moguće izgubiti i ako ne prijeti opasnost od najopasnijih suparnika.

Loše varijante

Da su sadašnji rezultati anketa bili aktualni prije pola godine - potvrdili su za Magazin izvori iz vrha socijaldemokratske partije - Zoran Milanović bi imao punu podršku SDP-ova vodstva da Bernardića zamijeni s drugim, perspektivnijim gradonačelničkim kandidatom. Ionako je ambiciju pokazivao Mirando Mrsić, Milanović je favorizirao Ivu Jelušića, a dio stranke zagovarao je Rajka Ostojića ili Igora Rađenovića. Sve ove varijante nisu više aktualne (Mrsić i Ostojić su u Vladi, a Rađenović i Jelušić su se prilično politički pasivizirali) i Milanović je prisiljen, tijekom idućih šest mjeseci, sav svoj autoritet investirati u Bernardića. Jednostavno, u vrhu SDP-a će napraviti sve da mu pomognu, iako su duboko svjesni da su trebali izabrati drugog kandidata za gradonačelnika. Svaka druga odluka bila bi svojevrsni skandal jer Bernardića je izabrao Gradski odbor SDP-a, Milanović ga je u više navrata javno predstavio kao gradonačelničkog kandidata, a među socijaldemokratima baš i nema osobe čija bi karizma, u postojećim okolnostima, jamčila pobjedu. Zato stoji odluka da SDP maksimalno podrži Bernardića jer je procjena kako su sve druge varijante još gore.

“Bero ima 32 godine i nikada nigdje nije radio. Zapravo, tek trebamo vidjeti što možemo napraviti da bismo ga vratili u utrku”, jetko je prokomentirao sugovornik Magazina.

Ali u pitanju je glavni grad i mogućnost kontrole vrijedne milijarde i milijarde kuna. Da bi se to postiglo, treba smisliti strategiju koja će Bernardića, konačno, profilirati kao mladog političara s vizijom, sposobnog upravljati megasustavom kao što je Grad Zagreb. Bit će to težak zadatak.

U svega četiri mjeseca, između srpnja i studenoga, Davor Bernardić je u velikoj mjeri doveo u pitanje svoje izglede da postane idući gradonačelnik, ali još važnije, i da SDP definitivno preuzme vlast u Gradu Zagrebu.

Još u srpnju, istraživanje Ipsos Pulsa, odrađeno na zahtjev SDP-a, davalo je Bernardiću vrlo uvjerljivu prednost u odnosu na Bandića. U prvom krugu, za Bernardića bi glaslo 23,9 posto birača, Bandića 20,8, a iza njih našli su se Vladimir Ferdelji sa 10,4 posto, anonimni laburist Robert Prugovečki sa 8,4, HDZ-ov Zvonimir Golem sa 8, i Dragan Kovačević iz HNS-a sa 3,1 posto podrške. U drugom krugu, Davor Bernardić je uvjerljivo vodio ispred Milana Bandića sa 49 prema 35 posto.

Dramatična promjena

Svega četiri mjeseca kasnije, situacija se dramatično promijenila, i Milan Bandić dobiva više glasova od Bernardića, što u SDP-u sve više postaje prvorazredni politički problem.

Za Bandića bi u prvom krugu glasalo 32,5 posto birača, a za Bernardića svega 22,6 posto. Veliki napredak bilježi i Ferdelji, koji je u međuvremenu skoro udvostručio potporu, i u studenom dobiva 17,3 posto glasova. Kada bi se nastavio ovaj trend, nije posve isključeno da bi Ferdelji - koji je pokupio većinu nekadašnjih birača Josipa Kregara - možda mogao ugroziti i SDP-ovog kandidata. U drugom krugu Milan Bandić dobiva 44,4, a Davor Bernardić 44,1 posto glasova. Tijesna razlika, skoro na razini statističke pogreške, izaziva veliku zabrinutost u vrhu Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:50